• Pregleda: 2648

Sajam obrazovanja privukao veliki broj učenika

Tradicionalni Sajam obrazovanja održava se danas u fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić", gde je svoje obrazovne profile predstavilo ukupno 11 srednjih škola i šest visokoškolskih jedinica. U sklopu ove manifestacije, Tehnička škola organizovala je i Dan otvorenih vrata.
Sajam obrazovanja privukao veliki broj učenika

Sajam obrazovanja namenjen je, pre svega, učenicima osnovnih škola kako bi se upoznali sa ponudom srednjih škola, njihovim obrazovnim profilima, te nastavnim planom i programom. Pored 10 subotičkih srednjih škola, na Sajmu se predstavila i jedna škola iz Bačke Topole, a maturanti su se složili da će im današnja poseta Sajamu značajno pomoći prilikom odabira škole.

- Želim da upišem Ekonomsku školu, ali se dvoumim između opšteg smera i administratora. Sajam mi se sviđa i mislim da će mi razgovor sa predstavnicima škole pomoći da se odlučim koji smer ću upisati - kaže Maša Jovanović, maturantkinja OŠ "Vuk Karadžić".

Njena vršnjakinja Olga Ljubisavljević, takođe je neodlučna.

- Zainteresovana sam za više različitih škola, poput Gimanizije, Ekonomske škole i Građevinske i zbog sam toga došla na Sajam, kako bih se informisala o njihovoj ponudi i donela konačnu odluku - dodala je maturantkinja OŠ "Vuk Karadžić".

Sajam obrazovanja tradicionalno organizuje Tehnička škola "Ivan Sarić", koja se ovoga puta odlučila da na isti dan organizuje i Dan otvorenih vrata, kako bi se zainteresovani učenici detaljnije upoznali sa radom ove obrazovne ustanove, te obišli učionice i kabinete.

- Na našem štandu učenici mogu da se upoznaju sa obrazovnim profilima kao što su mašinstvo, elektrotehnika, informacione tehnologije i saobraćaj, a tu su i roboti za one koji više vole mehatroniku. Ovom prilikom bih pozvao učenice da se više upisuju, pogotovo na informacione tehnologije, jer smatra da su podjednako dobre, ali i zbog toga što ove godine imamo više slobodnih mesta nego lane, te će oko 30 učenika imati priliku da upiše ovaj izuzetno tražen smer - naglašava Ivan Bajić, direktor škole.

Osim srednjih škola, na Sajmu obrazovanja predstavilo se šest visokih škola i fakulteta, kako iz našeg grada, tako iz Sombora i Novog Sada. Srđan Cvijanović, pr menadžer Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Subotici, ističe da je značaj Sajma i u tome što omogućava srednjim školama i fakultetima da se na jednom mestu upoznaju i razmene kontakte, a sve u cilju unapređenja međusobne saradnje i školstva u našoj zemlji.

- Naš fakultet ima zaista sjajnu saradnju sa svim srednjim školama u Subotici, koja se ogleda u tome što smo zaključili brojne sporazume o partnerstvima. Budućim studentima danas se predstavljamo sa Opštim pravnim studijskim programom, koji može da upiše 100 studenata po godini, kao i sa tri modela stipendiranja koja su zastupljena na našem fakultetu. Reč je o celokupnoj stipendiji od 6.000 evra koja obuhvata četvorogodišnje školovanje, polovičnoj od 3.000 evra i stipendiji za najbolje studente koja obuhvata 30 odsto od školarine - istakao je Cvijanović.

Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi trajaće danas do 18 časova.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
crtani zivot Odgovori
.... džaba u srbistanu bilo kakva škola i diploma kada u trci života pobeđuje onaj ko ima neke druge karakteristike kao poput sličice a najmanje je tu bitna završena škola pa vam džaba i taj vašar obrazovanja ....
Badža
Vrlo poguban način razmišljanja. Umesto toga, trebalo bi decu da naučimo da uče radi sebe i sopstvenog razvoja. Nikada se ne može unapred znati gde će vas vetar oduvati, ali onome ko ostane uskogrudan i neobrazovan šanse za uspešan lični i profesionalni život su male.
Nolo Odgovori
Kako ih je privukao kada su decu dovozili autobusima u sklopu nastave nedelje? Ovakvi sajmovi nemaju mnogo smisla(pogotovo promovisanje srednjih skola i fakulteta ujedno), deca sve informacije traze na internetu.
Jegi
Pa evo vidiš i ovo što ovde čitamo i pišemo je internet. :)
Sistem (original)
@NOLO. To se zove sistemska "spontanost".
firmopisac Odgovori
Gimnazija je jos uvek najjača škola, stiče se široko obrazovanje a da li će to poslodavac ceniti, pitam se pitam.
saša
Sadašnja gimnazija i ona koju sam ja završio sedamdesetih ne mogu se meriti. Ondašnji profesori su doktori nauka za ove današnje. Autoritet su sticali znanjem i umešnošću da nam ga prenesu. Neki od današnjih profesora su bili moja generacija u gimnaziji i nisu bili ni prosečni đaci, o čemu dokaze imam u godišnjacima koji su izdavani na kraju svake školske godine. Na pamet mi nije padalo da svoju decu dam na vaspitanje njima, te im zato nisam dao da se upišu u gimnaziju. Oni na koje se moj komentar odnosi će se sami prepoznati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.