Komentara: 3
Pregleda: 3858
Foto

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

17.04.2019. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Kako se prave ukusna peciva i kolači, pravilno rade pregledi i masaže, kao i šta su nam digitalne tehnologije donele na polju tehničkih struka, sve to su budući srednjoškolci i studenti mogli da saznaju od svojih budućih kolega na današnjem Sajmu obrazovanja, petnaestom po redu.
Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

Fiskulturna sala Tehničke škole "Ivan Sarić" danas je bila ispunjena osnovcima i srednjoškolcima koji su, idući od jednog do drugog štanda, prikupljali sve neophodne informacije kako bi se opredeli za naredni korak ka svom životnom pozivu. Kažu da im je Sajam od velike koristi, jer na jednom mestu mogu da se upoznaju sa ponudom škola i profesorima, te da na osnovu utisaka sastave listu želja.

- Utisci su veoma pozitivni, zato što sam osmi razred, a iskreno ne znam šta ću da upišem. Ovde su mi sve škole na raspolaganju, mogu da ih pitam ono što me zanima i tako lakše odaberem šta ću da upišem. Politehnička škola je ostavila najbolji utisak na mene i volela bih da upišem smer za likovnog tehničara, jer znam i volim da crtam - podelila je utiske Jelena Šomođi, učenica 8. razreda.

Njenom vršnjaku, Stefanu Tumbasu, prva želja je da upiše za pekara u Hemijsko-tehnološkoj školi, ali mu je Sajam pomogao da odabere i drugu želju.

- Dopala mi se Tehnička škola, imaju svega zanimljivog, veliku fiskulturnu salu i sviđa mi se ponuda njihovih smerova, tako da ću još razmisliti - poručio je Tumbas.

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

Sara Vidaković, takođe učenica 8. razreda, davno je odlučila šta će da upiše, a kako je rekla, na Sajam je došla kako bi se informisala o programima za koje je zainteresovana.

- Najverovatnije ću upisati Tehničku školu, smer tehničar drumskog saobraćaja, a druga želja mi je Politehnička škola, smer arhitekta. Došla sam da vidim šta ove škole nude, da se raspitam malo više i mislim da mi je to znatno olakšalo izbor koji sam već davno načinila - rekla je Vidaković.

A velika zainteresovanost učenika je i za Ekonomsku školu "Bosa Milićević", čiji kapaciteti su u prošloj školskoj godini bili maksimalno popunjeni, istakao je direktor škole Imre Zombori.

- Mi smo se potrudila da na Sajmu predstavimo sve naše obrazovne profile, da u dijalogu sa našim učenicima i profesorima omogućimo zainteresovanima da se informišu o svemu što ih zanima na stručnom planu, ali i o tome kakav je život i atmosfera u školi. Moj savet budućim srednjoškolcima je da ne broje i ne brinu za poene, već da uče i što bolje urade prijemni ispit i neće biti većih problema - istakao je Zombori.

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

Pored srednjih, na Sajmu su se predstavile Visoke škole i fakulteti u Subotici i okolnim gradovima. Prema rečima prof. dr Zlatka Čovića, pomoćnika direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija, interesovanje srednjoškolaca je iz godine u godinu sve veće, naročito u poslednje tri, otkako su shvatili da su inženjerske i tehničke struke veoma tražene.

- Najpopularnije su informatika i mehatronika, a posle toga elektrotehnika i mašintvo. Visoka tehnička škola ove godine planira da upiše 220 studenata, a budućim brucošima bih poručio da ukoliko još uvek nisu sigurni za šta da se odluče, da izaberu tehničke struke, jer one obezbeđuju dinamičan i dobro plaćen posao nakon završetka studija - savetovao je prof. dr Čović.

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

Nekoliko godina unazad, na Sajmu učestvuje i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Subotici, a kako je objasnio Srđan Cvijanović, menadžer fakuteta, Sajam je idealno mesto za razmenu iskustava, saveta i kritika među kolegama, a sve u cilju poboljšanja obrazovnog sistema.

- Pravni fakultet je predstavio Opšti pravni studijski program, koji je akreditovan za 100 studenata po godini, a osim toga, predstavili smo i naše stipendijske programe, jednu koja obuhvata celokupno školovanje u iznosu od 6.000 evra, polovičnu od 3.000 evra i stipendiju od 30 odsto od ukupne školarine za naše najbolje studente. Takođe, istakao bih i da smo ove godine uveli jednu novinu, a to su terminološke vežbe na mađarskom jeziku, kako bi studentima mađarske nacionalne manjine pomogli da prebrode jezičku barijeru i što pre se uključe u školovanje na srpskom jeziku - istakao je Cvijanović.

Sajam obrazovanja ispunio očekivanja učenika

Sajam obrazovanja, 15. po redu, namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, a prema najavama Nataše Aleksić, članice Gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, naredne godine mogao bi da se proširi i na đake koji pohađaju sedmi razred.

- Ako pitate osmake, oni većinom znaju koja im je prva želja, a Sajam može da im bude dobra polazna osnova za drugu, odnosno treću želju, kako posle rezultata prijemnog ispita ne bi bilo razočaranja. Zbog toga su nam u velikoj meri sugerisali da bi od naredne godine bilo dobro da na Sajam dođu i sedmaci, kako bi se godinu dana unapred pripremili i saznali koje su im škole na raspolaganju - rekla je Aleksić.

Izvor: Subotica.com
Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja Sajam obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3858
Povezane teme

ekonomska škola Subotica

sajam obrazovanja Subotica

tehnička škola ivan sarić

visoka tehnička škola strukovnih studija

nataša aleksić

zlatko čović

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.