Komentara: 3
Pregleda: 8669

Sahrana samo uz najuže članove porodice

25.03.2020. u 11:15h
Izvor: TV Subotica
Činu sahranjivanja trebalo bi da prisustvuju samo članovi najuže porodice i svešteno lice, sugerišu iz JKP „Pogrebno“ u Subotici.
Sahrana samo uz najuže članove porodice

Kako navodi direktorka Vesna Prćić, mera Vlade kojom se ograničava okupljanje građana na javnim, kako otvorenim, tako i zatvorenim prostorima, odnosi se i na poslednji ispraćaj najbližih.

- To smo odmah uvrstili su u svoje obaveštenje u okviru mera u kojima građane upozoravamo da sahrana nije okupljanje koje je dozvoljeno. Naprotiv, okupljanje je ograničeno i upoznali smo ih sa merama da moraju da drže distancu i da je dozvoljeno da jedan čovek bude na 4 kvadratna metra. Imali smo do sada slučajeve da su građani razumeli da je situacija potpuno specifična, da je vanredno stanje i koji su prihvatili da se sahrane vrše i bez ceremonijala, što je apsolutno prihvatljivo - kaže Prćić.

„Pogrebno“ sprovodi i mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica, a tokom sahrane obezbeđena je i mogućnost dezinfikovanja ruku. I pored toga, iz ovog preduzeća apeluju na građane da sahrana nije izgovor da stariji od 65 godina napuste domove i dodaju da je važno pridržavanje radnog vremena groblja.

- Preduzeće ne može da daje bilo kakve potvrde, dozvole ili uputstva, jer nismo nadležni za to i izričito odričimo odgovornost da je smrtni slučaj osnov za takvo postupanje. Od kada je pooštrena mera policijskog časa, apelujemo na građane da svoje posete grobljima organizuju tako, da se one završte najkasnije do 16:30 časova - objašnjava Prčić.

Upozoravaju građane i da se tokom vanrednog stanja ne okupljaju u većem broju oko grobnog mesta, naročito uz iznošenje hrane ili pića.

- Obzirom na opasnost koja nam svima preti, apleovali smo na građane da samovoljno ne organizuju bilo kakvo okupljanje oko grobnog mesta, kako bi time zamenili ugostiteljske objekte koji ne rade, naročito smo molili da ta okupljanja ne budu uz hranu i piće - apeluje Prćić.

Samo preduzeće prilagodilo je poslovanje i radno vreme novonastaloj situaciji. U prostorije „Pogrebnog“ mogu ući najviše dva lica za organizaciju sahranje radnim danima od 7 do 15 časova, subotom od 7 do 13 i nedeljom od 8 do 12 časova. Za slučaj nastupanja smrti, radi prevoza pokojnika, organizovano je dežurstvo na telefonima 024/ 66 55 44 ili 062/ 66 55 40 tokom 24 časa, bez obzira na policijski čas.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 8669

Povezana vest

Povezane teme

jkp pogrebno

vesna prćić

sahrana

vanredno stanje

groblje

sahranjivanje

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.