• Pregleda: 7068

Sagmajster na desetom jubilarnom planetarnom izazovu

Sagmajster na desetom jubilarnom planetarnom izazovu

Naredno izdanje Dakara koje 2. janura 2017. godine startuje u glavnom gradu Paragavaja, po rečima organizatora sloviće za najzahtevnije do sada.

NE ODUSTAJE! - Sagmajster (1971) je čak šest puta uspeo da dođe do cilja i da na podijumu razvije zastavu Srbije. Na reliju održanom 2009. godine je u generalnom plasmanu motociklista osvojio 89. mesto a onda su usledili plasmani na 59., 61. pa opet na 61. pa 53. mesto 2014. godine (najbolji plasman) i na 62. mesto 2016 godine. Gabor je dva puta morao da odustane zbog kvara motocikla a više puta je doživeo teške padove i povrede.

Kako prenosi portal plumrace.rs, prostranstva Paragvaja i Bolovije krase visoke nadmorske visine, a višestruki šampion Mark Koma koji je trasirao najzahtevniji planetarni reli, potrudio se i da etape i brzinski ispiti budu ozbiljno dugi. Prelazak u Argentinu do cilja krasiće drugačiji izazovi, što će deseto jubilrano učešće Subotičanina Gabora Sagmajstera, kao jedinog predstavnika Srbije učiniti još značajnijim.

- Za moje deseto jubilarno učešće na Dakaru, organizator se potrudio da bude najzahtevnije do sada, što avanturu čini samo izazovnijom. Prvih šest dana vozićemo na izuzetno visokim nadmorskim visinima oko 3.500 metara od mora, što je više nego dovoljan razlog da bude zahtevno, plus što čemo u „sedlu“ prvoditi i po više od 7-8 sati tokom dana, što na etapama, odnosno na brzinskim ispitima. Moram da naglasim da moj KTM koristi karburator, što će biti dodatni izazov za mehaničare, da ga podese, ali to i dalje kod mene samo budi želju da i to savladam. Kao i svih prethodnih godina trudiću se da stignem do cilja i u konkurenciji privatnika završim na što boljoj poziciji – jasan je Sagmajster.

foto: mojsvetbrzine.rs

Za psihofizičku pripremu zadužen je dugogodišnji trener Zoran Ivanović.

- Gabor je spreman za još jedan Dakar reli, jer znam da smo postupno i temeljno radili na psihofizičkoj kondiciji. On je veliki borac i sve što mogu da kažem, ako izdrži motor Gabika sigurno završava Dakar – dodao je Ivanović.

Kao i prethodnih sezona značaj i pomoć u odlasku Sagmajstera na Dakar, dali su Ministarstvo omladine i sporta i AMS Srbije.

- Malo toga ima što nisam probao od sportskih izazova, ali otvoreno kažem da ovo što radi Sagmajster ne bih probao. Želim mu uspeha i sreće na predstojećem takmičenju i za mene je on već sada pobednik – rekao je Ministar Vanja Udovičić.

povezane teme

7
Igor Odgovori
Malo je mator za to, a i Č ga vise ne sponzorise...
ficko Odgovori
Nadam se da je dovoljno trenirao, jer jedno je ucestvovati a drugo zavrsiti reli poput Dakara.
Dejan Odgovori
Srećno Gabore i da prođe sve kako treba!
Gábor Egeresi Odgovori
Da ispricam jednu pricu o njemu . Bilo je to za vreme NATO bombardovanja. Bio sam zajedno sa njim u jedinici. Kao pozadinci bili smo smesteni u jednoj praznoj kuci, u jednom selu sred Backe. Zadatak nam je bio utovar-istovar magacina. Naravno najveci deo vremena - dosada, bez posla. Predlozio sam "ekipi" da skupimo pare, i mozemo za jeftine pare da kupimo crno-beli televizor, pa mozemo gledati da ubijemo dosadu. A on na to : - Jesi li poludeo ! Ja da gledam crno- beli tv !! Posle par dana pustili su ga kuci. A sutradan vratio se nazad sa color televizorom sa igricama u meniu. Covek otiso kuci kupio novi tv za nas ! Svaki put kad je pusten kuci, vracao se sa 10-15 kg mesa :) Stalno smo pravili rostilje. DOBAR COVEK ! :)
sloba958 Odgovori
SREĆNO
Daddy Odgovori
Samo napred gospodine!

Subotica je ponosna na vas!
angelina Odgovori
sve cestitke za gabora,,,hrabro napred do pobede, uvek uz tebe..........
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.