Komentara: 0
Pregleda: 2085

ROMART - međunarodni festival kulture Roma

05.11.2010. u 21:00h
ROMART - međunarodni festival kulture Roma

Festival će se ove godine održavati od 19.11. do 24.12. svakog vikenda u klubu TRUBADUR, u Subotici.

Posebnost ove ideje je u činjenici da u regionu ne postoji nijedna aktivnost festivalskog tipa koja promoviše romsku kulturu kao urbanu i modernu, prepoznaje njenu originalnost, fleksibilnost za razvoj i uključenost u globalne tokove.

POLIS FEST je, do sada, organizovao četiri ROMART festivala koji su podržani od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Izvršnog veća AP Vojvodina, grada Subotice, Švajcarskog kulturnog programa za Zapadni Balkan-Prohelvetia, Fondacije FOKUS iz Subotice, OD REPER iz Subotice i Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama. Svoj nemjerljiv doprinos dali su i Corporate Media Serbia iz Beograda i CRAFT marketing iz Subotice.

Na Festivalu su, prethodnih godina ,na više lokacija (Letnja pozornica, Yu fest, Hala sportova, Yachting club, Club del Lago i kafe klub TRUBADUR), pored mnogobrojnih (ROMART je do sada ugostio preko 450 izvođača), učesnici bili i svetski poznati umetnici poput 100 violina iz Budimpešte, mecosopran Jadranka Jovanović, kralj romske muzike Šaban Bajramović, Gulo Čar iz Praga, grupa KAL, GYASS BAND i dr. Prikazana su i značajna filmska ostvarenja reditelja Aleksandra Manića, Želimira Žilnika, Lidije Mirković i Borisa Mitića, kao i dve divne teatarske kreacije u režiji Salvatore Tramačerea i Zorana Jovanovića.

Ništa manje kvalitetan i interesantan biće i ovogodišnji program sastavljen pretežno od izuzetnih subotičkih orkestara. Posebno ističemo nastup The Young swing sextet, grupe mladih Roma iz Muzičke škole u Subotici, koji će i otvoriti festival. Velika većina učesnika se odrekla honorara u znak podrške manifestaciji, koja se iodržava po peti put.

Ulaz je slobodan za sve, koji, zbog ograničenog broja mesta, blagovremeno najave dolazak .

Ove godine Festival je finansijski podržan od Skupštine grada Subotica, FOKUS-Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo-Subotica i OD ¨REPER¨-Subotica. Multikulturalnost je suštinski kvalitet kulturnog prostora Vojvodine, a njena temeljna odrednica je kulturna različitost. Svakodnevni život Vojvodine podrazumeva i poštovanje prava svih naroda, narodnosti i etničkih grupa na sopstveni kulturni razvoj, negovanje osobene nacionalne kulture i umetničkog izraza, ostvarivanje integriteta vlastitog ljudskog identiteta kroz kulturno stvaralaštvo. Ovo pravo, istovremeno doprinosi bogatstvu, raznolikosti i samosvojnosti svake nacionalne kulture posebno, ali i svih zajedno na području Vojvodine.

Ideja ROMART-a je da se predstave najinteresantnija ostvarenja romskih i onih stvaralaca koji su inspiraciju pronašli u kulturi ili načinu života Roma, koja na najbolji način prezentuju kreativni potencijal ove vekovima marginalizovane etničke grupe i tako doprinese opštoj kulturi našeg regiona i uspostavljanje našeg imidža u svetu kao proevropski opredeljene sredine u kojoj su prisutni tolerancija, poštovanje ljudskih prava i kulturni razvoj.. Na ROMART-u su, između ostalog, zastupljeni klasična muzika, opera, jazz, funk, world music, kao i novi muzički pravci kakvi su rap ili hip-hop.

Opšti cilj Festivala je prezentacija savremenog stvaralaštva Roma, njegovo prožimanje sa drugim kulturama i promena stereotipnih stavova o romskoj zajednici.

Orkestri iz regiona (Mađarske, Rumunije, Subotice...) svojim nastupima širom sveta pokazuju da Romi sve više komuniciraju sa svetskim trendovima, i zahvaljujući svom istančanom osećaju za ritam i harmoniju, u svetsku muzičku scenu unose novi muzički stil. Jedan od ciljeva ROMART-a je da taj stil promoviše i približi što širem auditorijumu.

Festival je, takođe, podrška Dekadi Roma.

www.romartfest.net

Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2085
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.