Komentara: 5
Pregleda: 3111

Rođendan Ivana Sarića - prvog čoveka sa ovih prostora koji je "uzleteo" svojom konstrukcijom

27.06.2018. u 10:57h
Izvor: Subotica.com
Rođendan Ivana Sarića - prvog čoveka sa ovih prostora koji je "uzleteo" svojom konstrukcijom

Na današnji dan 1876. godine rođen je Ivan Sarić, prvi čovek sa ovih prostora koji je poleteo avionom. Letelicu je sam konstruisao i izradio. Ovaj let je izveden 16. oktobra 1910. sa hipodroma u Sarićevoj rodnoj Subotici. Uspešan javni let posmatralo je čak sedam hiljada Subotičana. Uzdigao se na visinu od 30 metara i u širokom luku obleteo konjičko trkalište.

Sarić je inače bio svestrani sportista - atletičar, rvač i biciklista, a pošto je godinu dana ranije u Parizu upoznao je Luja Blerioa koji je prvi preleteo Lamanš, to ga je podstaklo da se i sam posveti vazduhoplovstvu.

Rođendan Ivana Sarića - prvog čoveka sa ovih prostora koji je "uzleteo" svojom konstrukcijom

Sarić je 1911. godine konstruisao i avion "Sarić-2", a za ovu letelicu sam je konstruisao i motor. Iako samouk, bio je darovit konstruktor i pronalazač različitih tehničkih izuma. Pored aviona konstruisao je i brojne motore, elise, a 1917. godine izradio je i prvi helikopter, koji je na probama pokazao odlične rezultate.

Doživeo je duboku starost kao penzioner u Subotici. Bio je aktivan u sportskim i tehničkim društvima, počasni član Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, Auto-moto saveza Jugoslavije, te počasni član Auto-moto društva „Pobeda“ iz Subotice. Dobitnik je velikog broja priznanja. Umro je u Subotici 23. avgusta 1966. godine u 91. godini života. Svojim delom Ivan Sarić se svrstava među najznačajnije pionire jugoslovenskog vazduhoplovstva.

Aeroklub u Subotici nosi njegovo ime, dok se njegov "monoplan" čuva u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu. Srednja mašinsko-elektrotehnička škola u Subotici takođe nosi ime po njemu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3111
Povezane teme

aeroklub ivan sarić

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.