• Pregleda: 8518

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Infrastruktura vrtića "Marjai Maria" je u veoma lošem stanju i nije podobna za boravak dece, tvrde roditelji čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, za šta su nam dostavili foto materijal aktuelne situacije. S druge strane, iz PU "Naša Radost" kažu da su problemi identifikovani, te da će se jedan deo sanirati do kraja ove godine, dok će drugi biti obuhvaćeni programom rada za sledeću godinu.
Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Objekat vrtića "Marjai Maria" u Kertvarošu je prilagođena i adaptirana kuća, koju je jedna učiteljica zaveštala "Našoj radosti" na upotrebu, u kojoj preko radnih dana boravi 26 dece, uzrasta od 3 do 7 godina, od čega jedno inkluzivno dete. Na sajtu Predškolske ustanove "Naša radost" navodi se da vrtić ima "jednu sobu za boravak dece, trepezariju, lepo uređeno zatvoreno dvorište sa rekvizitima, peščanikom, cvetnom baštom". Da stanje nije baš tako, ispričali su nam roditelji čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

- Najveći problem je infrastruktura vrtića, jer su stepenice i sam pristup objektu svakim danom u sve gorem stanju, te predstavlju mesto potencijalnih povreda. Zatim, ulazna vrata su drvena i imaju zazore sa gornje i donje strane, kroz koje ulazi hladan vazduh. Kroz ta vrata se ulazi u predvorje, gde se deca presvlače, skidaju jakne i oblače šuše, a odmah do njih su kuhinja i kupatilo. Bliži se zima, izolacija nije dobra i siguran sam da će deci biti hladno. Verujem da je teško i da su i drugi objekti u sličnoj situaciji, ali ovo nije 21. vek. To nije mesto gde deca treba da stasaju i odakle treba da krenu u školu – kaže Jovan Andonović, jedan od roditelja koji je odlučio da podeli priču sa nama.

Na Andonovićevu priču nadovezala se J.P. (identitet poznat redakciji), majka čije dete takođe pohađa ovu predškolsku ustanovu, dodajući da se roditelji veoma često angažuju radi poboljšanja uslova u vrtiću, ali da im to nije nametnuto, već da je u pitanju njihova dobra volja.

- Ove godine smo planirali da uredimo dvorište, ali kada je trebalo da kupimo rekvizite, Uprava nam je saopštila da ne možemo da kupimo bilo kakvu igračku, već da one moraju da budu atestirane, i da kupovina mora da ide preko javne nabavke. Primera radi, atestirana klackalica košta oko 18.000 dinara, koliko je i iznosio naš budžet za ovu godinu, te nije vredelo da od tog novca kupimo samo jednu klackalicu. Nije dobro ako kupimo tri jeftinije klackalice, ali je dobro što u dvorištu deca imaju 10 traktorskih guma - ističe J.P.

Prema njihovim rečima, roditelji su pre nekoliko godina samoinicijativno sakupili novac kako bi promenili kuhinju i laminat u pomenutom vrtiću, a kupili su i klima uređaj. Osim toga, često su se samoangažovali i za nabavku higijenskog materijala, igračaka, pribora za crtanje i pisanje. Ipak, kažu da je ove godine došlo do određenog pomaka, te da je "Naša radost" kupila nove igračke i preuzela nabavku higijenskog materijala, ali da su im istovremeno povećali cenu vrtića. Roditelji su istakli i da nisu zadovoljni ishranom, jer iako se svaki dan za ručak služi meso, količine su male, a zastupljenost voća i povrća je nedovoljna.

Andonović kaže da se zbog problema u pomenutom objektu nedavno obratio i Upravi "Naše radosti", te da je zatražio sastanak sa tehničkim direktorom Veljkom Vojnićem, do kojeg nikada nije došlo.

- Zvao sam pomoćnicu direktora koja mi je rekla da je upoznata sa situacijom i da razume, ali da naprosto nemaju sredstava, te da sama cena vrtića nije dovoljno komercijalna kako bi pokrila sve potrebe. Uputila me je na tehničkog direktora, da sa njim zakažem sastanak. Nazvao sam sekretaricu i zamolio je da zakaže sastanak, ostavio sam svoje podatke i broj telefona, i evo prošlo je više od dve nedelje da me niko nije zvao. Nikakvu reakciju niti odgovor nisam dobio – objasnio je Andonović.

S druge strane, tehnički direktor PU "Naše radosti", kaže da je problem infrastrukture u objektu "Marjai Maria" identifikovan, te da će stepenice biti sanirane do kraja ove godine.

- Poslao sam mail da je popravka stepeništa ušla u program sanacije. Trenutno je javna nabavka u toku i čim se završi, odabrani građevinski izvođač će raditi na popravci dvadesetak objekata, pa i na objektu "Marjai Maria". O tome je obavešten i šef objekta i ne znam zašto nije preneo roditeljima – kaže Veljko Vojnić, dodajući da problem sa ulaznim vratima ovog objekta nije bio naveden u zahtevu koji je vrtić uputio Upravi, te da će njegova sanacija biti obuhvaćena programom za narednu godinu.

Vojnić je objasnio da postoje vrtići koji su u daleko gorem stanju od "Marjai Maria", te da je prosledica ovakve situacije objekata "Naše radosti" tridesetogodišnje neulaganje, kao i nedostatak sredstava za sanaciju istih.

- Komisija koju je formirao gradonačelnik je obišla sve objekte i kada smo uradili predračun svega što treba popraviti, konstatovali smo da nam je potrebno milijardu dinara za saniranje svih objekata, u meri da zadovolje evropski standart. Grad ne raspolaže sa dovoljno novca, te sanacijama moramo pristupiti parcijalno, deo po deo, onoliko koliko ima sredstava. Konkurišemo na mnoge konkurse, čekali smo da nam Pokrajina odobri sredstva za sanaciju vrtića "Veverica" u Frankopanskoj ulici, koji je u daleko gorem stanju od objekta "Marjai Maria". U tom objekatu vlaga izbija na sve strane i to mora da se reši što pre. "Marjai Maria" je dosta dobar objekat u odnosu na većinu naših vrtića, tako ne vidim posebnu zabrinutost roditelja. Mi ćemo popraviti ono što treba, a od roditelja tražimo da pokažu veću solidarnost i razumevanje - objasnio je tehnički direktor.

Osim problema u infrastrukturi, roditelji su ukazali i na potrebu angažovanja još jednog vaspitača. Trenutno o 26-oro dece brine dva vaspitača, sa kojima imaju odličan odnos i saradnju.

- Vaspitači su divni, lepo rade, vode računa o deci i zaista ne mogu da kažem ni jednu ružnu reč o njima. Da nije njih, verovatno bismo razmišljali da se prebacimo u neki drugi objekat. Ipak, mislim da bi im dobro došla pomoć u vidu još jednog vaspitača, jer oni čuvaju decu, uče ih, objašnjavaju, igraju se sa njima, pevaju, crtaju i još rade papirologiju u toku jednog radog dana i ne znam kako sve to postižu – naglasila je J.P. smatrajući da bi rešenje ovog problema moglo da bude i u dovođenju vaspitača na praksi, koji su u obavezi da volonitaju godinu dana u objektima PU "Naša radost" nakon završetka Visoke škole.

Ipak, tehnički direktor kaže da za angažovanje trećeg vaspitača ne postoje zakonske mogućnosti.

- Vaspitači se angažuju prema normativu koje propisuje Ministarstvo prosvete, te je njihov broj za svaku grupu različit, odnosno smanjuje se s uzrastom dece. Na osnovu toga, ne postoji zakonska mogućnost da im se odobri i dodeli još jedan vaspitač - napominje Vojnić.

Da se sa sličnim problemima suočavaju roditelji i u drugim objektima, potvrdila je Nataša Kustudić Nikoletić, iz Neformalnog udruženja roditelja "Naše radosti", istakavši da roditelji ne bi trebalo da budu prva adresa kojoj će se zaposleni obraćati za rešavanje tekućih problema.

- Ne zna ni jedan objekat u kojem roditelji nisu nešto intervenisali. Prošle godine smo imali situaciju da je zimi bilo slabo grejanje u Bajmoku, te se roditeljima savetovalo da decu obuku toplije i slojevito. Roditelji su se nekako organizovali i rešili taj problem, što je dobar pokazatelj kako naša energija može da se iskoristi u pozitivnom smislu. Ipak, ne možemo mi sve da rešavamo, te zbog toga postoje javne nabavke i Godišnji plan. Ukoliko postoji problem u nekom objektu ili je on neuslovan, ne može bilo ko da dođe i izvede radove. Mislim da nijedan rukovodilac ne bi smeo sebi da dozvoli da pusti nekoga da izvrši radove bez tendera i da sutra zbog toga nastane novi ili još veći problem - objasnila je Kustudić.

U Godišnjem planu PU "Naše radosti" za 2017/2018. godinu, navodi se da će se u svim objektima ove predškolske ustanove povećati broj didaktičkog materijala, rekvizita i knjiga u skladu sa potrebama svake grupe, kao i da će se u svim vrtićima poboljšati bezbednost dvorišta. Za konkretno vrtić "Marjai Maria" navodi se da je naredne godine u planu renoviranje enterijera vrtića, odnosno podova, zidova i sanitarnog čvora, a po rečima tehničkog direktora neki radovi će ipak početi ranije.

* fotografije iz vrtića "Marjai Maria" ustupili roditelji dece koja pohađaju ovaj objekat

Izvor: Subotica.com

povezane teme

32
Dušan Gvozdenović Odgovori
Kako narode mislite da bude bolje kad je direktor građevinske struke, žali Bože škole koju je završio kada je verovatno samo taj uslov i ispunio da bude direktor jedne takve ustanove da sanira probleme građevinske. E sad da na stranu stavimo stranačku pripadnost jasno sve, i da se zapitamo gde nam naša buduća pokolenja borave. PItanje treba usmeriti ka Vrhu pa neka odluče za sposobnost istog gospodina. SRAMOTA!!!
dinGospo
Dusane, kakve ti probleme imas sa ljudima gradjevinske struke?
Ja sam gradjevinac, i nikad mi ne bi ni na pamet palo da se ovakav neki objekat, tj. u ovakvom stanju koristi za potrebe institucije koja je namenjena za staranje o deci.
Slazem se da nije u redu sto niko od navedenih ne regauje, ali nije u redu navesti direktnu vezu sa strukom kad to nema smisla.
Bex Odgovori
Pa dobro, nije idealno ali nije ni ozbiljno loše. Popravka od 1 dana. Taj objekat ima prednosti, lokacijski, površina dvorišta, itd. A ko hoće "bolje", ima izbora, Samo je malčice skuplje...pa neka izvoli. A milioni, ili milijarde koje nedostaju danas za veća ulaganja u tu ustanovu, kao i sve druge koje čine lokalnu mrežu staranja o deci, školstvo, kulturu...nedostajaće tek sutra. Kada je sagrađen novi objekat zabavišta, škole, bolnica, muzeja, galerije... A i kome to treba. Druge stvari su postale važne danas.
dr_prase
Kako te bre nije sramota? Sta bre nije idealno? Ovo je cumez, katastrofa koja visi nekom detetu nad glavom. Da li ti znas kako je poslati dete sa alergijom u ovaj svinjac? A da ne govorimo o pomijama koja nam decu jedu u "nasoj gadosti" ako ima da se izdvaja silni novac za kojekave bestije sto pevaju po trgovima ima vala i za nasu decu! Nema dalje!!! Napredna bagro!
Realan Odgovori
"Toliko nam dobro ide da me je sramota da kažem" - A. V.
sljaker Odgovori
A gde vam je atest za taj sto i klupe sa slike? Roditelji ne mogu da kupe bilo koju klackalicu, jer nije po standardu, a trula klupa iz koje vire ekseri je ok. I zasto roditelji ne bi mogli da se samoorganizuju i porade na uredjenju vrtica? Za 18000 bi mogli dosta toga da naprave za svu decu koja tamo borave i koja ce tek boraviti. Ali neeee.... To nije po propisu.... Za svaku sitnicu se montira tender i nepotrebno raste cena.
Maki Odgovori
Gosođa bi volontere, pa gospođo volontirajte vi. Nisu to ovce koje treba sisati.
kole Odgovori
resenje je angazovanje agencije
Cicvu Derpe Odgovori
Nova vozila za gradsku upravu su nabavljena. Mogli bi sad koji dinar za vrtiće da odvoje.
G Odgovori
Da li donacije što dobija ustanova ima atest?
Verovatno razne gume sa slike imaju atest samo ne za igralište za decu nego za namene za koji su predviđene nikako za igralište ove ustanove
Potpuno podržavam roditelje ovo što je na slici nikako ne liči na obdaniste
Roditelj Odgovori
Apsolutno je jedna velika neistina da vaspitaci ne prenose informacije. Kraj godine je za mesec dana i nista se ne desava u tom objektu. Receno je i roditeljima koji su zvali i vaspitacima da nemaju sredstava da saniraju stetu. Vaspitaci u ovom objektu su jedni od najboljih i jedini razlog zbog kojeg smo tamo.
rođak
Vaspitači su super. Šta više očekivati dok je Veljko Vojnić direktor. Samo kamenčiće u pasulju.
Овца за шишање Odgovori
Обратите пажњу на: -‘‘Нема законских услова за запошљавање још васпитача...‘‘ Наравно да нема јер би тада без посла остао неки бот-џаболебаровић из редова снс-ОВАЦА, а ко да се њих одрекне! Чекај, зар ВЕЛИКИ ВОЂА није поправио све школе и вртиће?! А, да, исто тако како је примио све грађане од пет ујутру, како је вратио живот у српска села, како је запослио све живо па смо дефицитарни са радницима, како је подигао стандард а дупло горе је него 2012. када је било лоше, када је... Еее, нааарооодеее мооој!
Željko
Moja prabaka, baka i mama su radile u "Nasoj radosti" i iako nikada nije bilo idealno, ovo danas je katastrofa i sramota. Mislim da bi i grad mogao malo pomoci, ali najvaznija je bolja organizacija. Veci broj vaspitac(ic)a je neophodan, kao i pomocnog osoblja. Nasa deca su u pitanju. Ako im zelimo dobro i da od njih stvorimo dobre ljude, nesto moramo preduzeti.
Maja Odgovori
Na zalost ovo nije jedini vrtic kome pod hitno treba renoviranje. Ima vrtica gde su prozori zakucani ekserima da ne bi ispali ili su zalepljeni selotepom!! Tuga.
Pajo Odgovori
I dalje tvrdim privatizacija! Sto vise privatnih vrtica . Grad neka dotira po detetu koliko i sada a mi roditelji razliku !Pa da mogu da biram za dete u koji ce privatni vrtic i kome cu da dam novce to jest ko ce vise da nudi za moje pare! I Grad ce imati manje ulaganja u objekte manje izdataka!
Pajo Odgovori
Za iste pare neko dobije luksuz a neko supu! A neko nema ni mesto u vrticu!<Bajmok pre koju godinu> No ta porodica ce se snasla pa se odselila iz Bajmoka u Austriju.
Daisy Odgovori
U svemu nam grad sve vise lici na nekakvu Meksicku zabit, ali ovo je zaista dno. Izgleda kao napustena vulkanizerska radnja a ne obdaniste.

Vidim da je komentatorka Maja napisala da ima i gorih slucajeva, ipak je ovo Kertvaros koji vazi za jedan od bolje stojecih delova grada.

Neka roditelji postave fotografije drugih obdanista u gradu , sigurna sam da ce ih subotica.com podrzati.
Delite vest na drustvenim mrezama, neko ce morati da reaguje.
Roditelj
Naravno,jedan roditelj ne moze uciniti puno,i treba da se javi sto vise ljudi,i da pokusamo zajedno da ucinimo nesto za nasu decu koja pohadjaju i decu koja ce pohadjati sve ustanove Nase Radosti.
kole
ipak je ovo Kertvaros koji vazi za jedan od bolje stojecih delova grada.
ne mislite valjda da deca iz kertvarosa treba da dobiju vecu subvenciju od grada?ako ste bolje stojeci sto ne upisite decu u privatni vrtic?
Daisy
@Kole
Pominjanje Kertvarosi je imalo sasvim drugu konotaciju, ali to je ovde najmanje bitno.

Znaci, po Vasem misljenju deca dobrostojecih treba da idu u privatna obdanista a svoj ostaloj deci su dobre i traktorske gume, hladna obdanista u kojima za rucak dobiju pasulj sa kamencicima a vaspitacica selojtepom pridrzava prozor da ne ispadne ?
Jovan Odgovori
Sta ocekivati sa takvim direktorom? Diplomu dobio u 50 godini i postao kao neko. Trebalo bi preipitati njegove mogucnosti da vodi takvu veliku firmu pogotovo sto su to nasa deca. Malo malo pa se on nadje u centru nekog skandala. Ne znam sta gradska uprava njega drzi i tolerise.
gabrirla Odgovori
Nisam bila u tom vrticu pa vam verujem da nije ok. Ali vezano za hranu se ne bi slozila. U svim vrticima je ista a moje dete jos nikada nije doslo kuci gladno niti se zalio na hranu. To sto fali voca i povrca svi mozemo nadoknaditi kod kuce. Uostalom sta ocekujete za 3000 din mesecno?
Boban
3000? Toliko plaćaju roditelji, a još 15 država. Znači bliže 18.000 koliko Naša radost dobije po detetu. Naravno ima i dece koja ne plaćaju jer su drugo, treće, četvrto.... dete
Natasa
Nsjezim se od ovih neukih sto tvrde da “treba da budemo srecni jer placamo 3.000 din”! Gospodjo, ekonomska cena po detetu je blize 15.000 din, 3.000 din je roditeljski udeo ( da ne racunamo koliko jos doprinosimi kroz razne poreze), a ostatak Nasa radost(zalost) dobija od pokrajine i grada! Ista ekonomska ceba je i u privatnim vericima samo sto tamo roditelji placaju punu cenu i tamo se, za razliku od NR, prema tim sredstvima ponasaju kao dobri domacini... tuga.... jedino resenje za buducnost je izjednaciti u finansiranju oriv
Jovana Odgovori
Da se radi upola koliko se prica svi vrtici bi vec bili renovirani. Tacno je da postoje vrtici u mnogo gorem izdanju - vlaga, zidovi od azbesta, pukotine na zidovima kroz koje mozete posmatrati dvoriste u jos gorem izdanju, objekti kojima je davno istekla upotrebna vrednost, igralista i rekviziti na istima visokog rizika (u nekim objektima ogradjena upozoravajucom trakom) ... vaspitacice koje su vremenom izgubile kreativnost (cast izuzetcima), rukovodstvo koje dan pocinje sa dve reci "javna nabavka" i kad treba i kad ne treba, ali je odlicna za izgovor za sve, kao i nesposobnost koja se odlicno pravda pricom "nema para u budzetu i niko nam ne da", ali sa dovoljno drskosti da se od roditelja zahteva solidarnost i razumevanje. Neprilagodjeni objekti, kao ni osoblje grupama dece kakve su formirane. Odlican izgovor je i Zakon, ali zamislite, neki od nas su ga procitali, za razliku od onih cija je to obaveza. Sramota odgovornih za postavljenje onih koji nikada nece odgovarati za svoj nerad
Željko Odgovori
Posto je i prostor ovog vrtica ustupljen od strane komsija, zelim reci da je isti slucaj sa vrticem u Gajevoj ulici, gde su se moj deda i nadymama, odrekli veceg dela dvorista u korist istog. Kao klinci smo imali pristup u to dvoriste (kada tamo nisu bila deca iz vrtica), a otprilike godinu dana sam i sam isao u taj vrtic i, normalno, osecao sam se k'o kod kuce. Kuca je pre nekoliko godina prodata, a ja jos uvek sanjam to dvoriste iz mog detinjstva.
panonski čamac Odgovori
Ljudi, pogledajte ove nedostatke, pa imamo i para i volje ovo da rešimo! Jedino što nas blokira su političari. Ljudi otišli na mesec, pobogu, a mi kao ne možemo da sredimo par obdaništa? Nije istina da se ovako nešto ne može popraviti bez problema, nego treba neko da se uglavi za tender. Zato kada vidite nekog sa vlasti ili u vezi sa vlašću, slobodno im pljunite pred noge... figurativno, ali može i bukvalno ako želite. Dajte im do znanja da ih mrzimo, da je samo njihovoj deci lepo i da nastavljaju da uništavaju jednu čitavu generaciju. Ćutnja će nam doći glave.
MARKO Odgovori
Vazno da grad kupuje policijska vozila.......tuga.
Boban
Bez želje da branim bilo koga, policijska vozila koja su nedavno stigla su iz nabavljena sredstvima iz državnog budžeta, na šta grad nema uticaj. Grad može da donira lokalnoj policiji, ali to je do sada bilo isključivo od prihoda naplate saobraćajnih prekršaja. Ne znam koliko vas zna da grad i ministarstvo policije dele prihod od naplate, ne znam u kom odnosu ali mislim da je bliži pola pola i grad od toga pomogne policiji u opremi, što je po meni vrlo korektno
Ann Odgovori
Dok nama cveta buvljak i prodavci robe iz madjarske na svakoj pijaci i naravno ne placaju porez, sta mislite odakle da se renoviraju objekti? Nisam simpatizer ni jedne stranke niti sam bila ikad, ali zapitajte se malo.
Subotičanin Ljuti Odgovori
ovo je katastrofa !
bitno da mi gradimo Beograd na vodi i ostale luxuzarije
a deca nam odrastaju u ovakvim uslovima

dajte da neko prezume i organizuje roditelje protiv ovakvog "strucnog" vodjenja od strane uprave na celu sa menadžerom Vojnicem velikim stručnjakom za napredak ( SNS )
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.