Komentara: 33
Pregleda: 9535

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

04.11.2017. u 12:02h
Izvor: Subotica.com
Infrastruktura vrtića "Marjai Maria" je u veoma lošem stanju i nije podobna za boravak dece, tvrde roditelji čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, za šta su nam dostavili foto materijal aktuelne situacije. S druge strane, iz PU "Naša Radost" kažu da su problemi identifikovani, te da će se jedan deo sanirati do kraja ove godine, dok će drugi biti obuhvaćeni programom rada za sledeću godinu.
Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Objekat vrtića "Marjai Maria" u Kertvarošu je prilagođena i adaptirana kuća, koju je jedna učiteljica zaveštala "Našoj radosti" na upotrebu, u kojoj preko radnih dana boravi 26 dece, uzrasta od 3 do 7 godina, od čega jedno inkluzivno dete. Na sajtu Predškolske ustanove "Naša radost" navodi se da vrtić ima "jednu sobu za boravak dece, trepezariju, lepo uređeno zatvoreno dvorište sa rekvizitima, peščanikom, cvetnom baštom". Da stanje nije baš tako, ispričali su nam roditelji čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

- Najveći problem je infrastruktura vrtića, jer su stepenice i sam pristup objektu svakim danom u sve gorem stanju, te predstavlju mesto potencijalnih povreda. Zatim, ulazna vrata su drvena i imaju zazore sa gornje i donje strane, kroz koje ulazi hladan vazduh. Kroz ta vrata se ulazi u predvorje, gde se deca presvlače, skidaju jakne i oblače šuše, a odmah do njih su kuhinja i kupatilo. Bliži se zima, izolacija nije dobra i siguran sam da će deci biti hladno. Verujem da je teško i da su i drugi objekti u sličnoj situaciji, ali ovo nije 21. vek. To nije mesto gde deca treba da stasaju i odakle treba da krenu u školu – kaže Jovan Andonović, jedan od roditelja koji je odlučio da podeli priču sa nama.

Na Andonovićevu priču nadovezala se J.P. (identitet poznat redakciji), majka čije dete takođe pohađa ovu predškolsku ustanovu, dodajući da se roditelji veoma često angažuju radi poboljšanja uslova u vrtiću, ali da im to nije nametnuto, već da je u pitanju njihova dobra volja.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

- Ove godine smo planirali da uredimo dvorište, ali kada je trebalo da kupimo rekvizite, Uprava nam je saopštila da ne možemo da kupimo bilo kakvu igračku, već da one moraju da budu atestirane, i da kupovina mora da ide preko javne nabavke. Primera radi, atestirana klackalica košta oko 18.000 dinara, koliko je i iznosio naš budžet za ovu godinu, te nije vredelo da od tog novca kupimo samo jednu klackalicu. Nije dobro ako kupimo tri jeftinije klackalice, ali je dobro što u dvorištu deca imaju 10 traktorskih guma - ističe J.P.

Prema njihovim rečima, roditelji su pre nekoliko godina samoinicijativno sakupili novac kako bi promenili kuhinju i laminat u pomenutom vrtiću, a kupili su i klima uređaj. Osim toga, često su se samoangažovali i za nabavku higijenskog materijala, igračaka, pribora za crtanje i pisanje. Ipak, kažu da je ove godine došlo do određenog pomaka, te da je "Naša radost" kupila nove igračke i preuzela nabavku higijenskog materijala, ali da su im istovremeno povećali cenu vrtića. Roditelji su istakli i da nisu zadovoljni ishranom, jer iako se svaki dan za ručak služi meso, količine su male, a zastupljenost voća i povrća je nedovoljna.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Andonović kaže da se zbog problema u pomenutom objektu nedavno obratio i Upravi "Naše radosti", te da je zatražio sastanak sa tehničkim direktorom Veljkom Vojnićem, do kojeg nikada nije došlo.

- Zvao sam pomoćnicu direktora koja mi je rekla da je upoznata sa situacijom i da razume, ali da naprosto nemaju sredstava, te da sama cena vrtića nije dovoljno komercijalna kako bi pokrila sve potrebe. Uputila me je na tehničkog direktora, da sa njim zakažem sastanak. Nazvao sam sekretaricu i zamolio je da zakaže sastanak, ostavio sam svoje podatke i broj telefona, i evo prošlo je više od dve nedelje da me niko nije zvao. Nikakvu reakciju niti odgovor nisam dobio – objasnio je Andonović.

S druge strane, tehnički direktor PU "Naše radosti", kaže da je problem infrastrukture u objektu "Marjai Maria" identifikovan, te da će stepenice biti sanirane do kraja ove godine.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

- Poslao sam mail da je popravka stepeništa ušla u program sanacije. Trenutno je javna nabavka u toku i čim se završi, odabrani građevinski izvođač će raditi na popravci dvadesetak objekata, pa i na objektu "Marjai Maria". O tome je obavešten i šef objekta i ne znam zašto nije preneo roditeljima – kaže Veljko Vojnić, dodajući da problem sa ulaznim vratima ovog objekta nije bio naveden u zahtevu koji je vrtić uputio Upravi, te da će njegova sanacija biti obuhvaćena programom za narednu godinu.

Vojnić je objasnio da postoje vrtići koji su u daleko gorem stanju od "Marjai Maria", te da je prosledica ovakve situacije objekata "Naše radosti" tridesetogodišnje neulaganje, kao i nedostatak sredstava za sanaciju istih.

- Komisija koju je formirao gradonačelnik je obišla sve objekte i kada smo uradili predračun svega što treba popraviti, konstatovali smo da nam je potrebno milijardu dinara za saniranje svih objekata, u meri da zadovolje evropski standart. Grad ne raspolaže sa dovoljno novca, te sanacijama moramo pristupiti parcijalno, deo po deo, onoliko koliko ima sredstava. Konkurišemo na mnoge konkurse, čekali smo da nam Pokrajina odobri sredstva za sanaciju vrtića "Veverica" u Frankopanskoj ulici, koji je u daleko gorem stanju od objekta "Marjai Maria". U tom objekatu vlaga izbija na sve strane i to mora da se reši što pre. "Marjai Maria" je dosta dobar objekat u odnosu na većinu naših vrtića, tako ne vidim posebnu zabrinutost roditelja. Mi ćemo popraviti ono što treba, a od roditelja tražimo da pokažu veću solidarnost i razumevanje - objasnio je tehnički direktor.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Osim problema u infrastrukturi, roditelji su ukazali i na potrebu angažovanja još jednog vaspitača. Trenutno o 26-oro dece brine dva vaspitača, sa kojima imaju odličan odnos i saradnju.

- Vaspitači su divni, lepo rade, vode računa o deci i zaista ne mogu da kažem ni jednu ružnu reč o njima. Da nije njih, verovatno bismo razmišljali da se prebacimo u neki drugi objekat. Ipak, mislim da bi im dobro došla pomoć u vidu još jednog vaspitača, jer oni čuvaju decu, uče ih, objašnjavaju, igraju se sa njima, pevaju, crtaju i još rade papirologiju u toku jednog radog dana i ne znam kako sve to postižu – naglasila je J.P. smatrajući da bi rešenje ovog problema moglo da bude i u dovođenju vaspitača na praksi, koji su u obavezi da volonitaju godinu dana u objektima PU "Naša radost" nakon završetka Visoke škole.

Ipak, tehnički direktor kaže da za angažovanje trećeg vaspitača ne postoje zakonske mogućnosti.

- Vaspitači se angažuju prema normativu koje propisuje Ministarstvo prosvete, te je njihov broj za svaku grupu različit, odnosno smanjuje se s uzrastom dece. Na osnovu toga, ne postoji zakonska mogućnost da im se odobri i dodeli još jedan vaspitač - napominje Vojnić.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Da se sa sličnim problemima suočavaju roditelji i u drugim objektima, potvrdila je Nataša Kustudić Nikoletić, iz Neformalnog udruženja roditelja "Naše radosti", istakavši da roditelji ne bi trebalo da budu prva adresa kojoj će se zaposleni obraćati za rešavanje tekućih problema.

- Ne zna ni jedan objekat u kojem roditelji nisu nešto intervenisali. Prošle godine smo imali situaciju da je zimi bilo slabo grejanje u Bajmoku, te se roditeljima savetovalo da decu obuku toplije i slojevito. Roditelji su se nekako organizovali i rešili taj problem, što je dobar pokazatelj kako naša energija može da se iskoristi u pozitivnom smislu. Ipak, ne možemo mi sve da rešavamo, te zbog toga postoje javne nabavke i Godišnji plan. Ukoliko postoji problem u nekom objektu ili je on neuslovan, ne može bilo ko da dođe i izvede radove. Mislim da nijedan rukovodilac ne bi smeo sebi da dozvoli da pusti nekoga da izvrši radove bez tendera i da sutra zbog toga nastane novi ili još veći problem - objasnila je Kustudić.

U Godišnjem planu PU "Naše radosti" za 2017/2018. godinu, navodi se da će se u svim objektima ove predškolske ustanove povećati broj didaktičkog materijala, rekvizita i knjiga u skladu sa potrebama svake grupe, kao i da će se u svim vrtićima poboljšati bezbednost dvorišta. Za konkretno vrtić "Marjai Maria" navodi se da je naredne godine u planu renoviranje enterijera vrtića, odnosno podova, zidova i sanitarnog čvora, a po rečima tehničkog direktora neki radovi će ipak početi ranije.

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

Roditelji traže bolje uslove za decu u vrtiću, nadležni tvrde da je novac problem

* fotografije iz vrtića "Marjai Maria" ustupili roditelji dece koja pohađaju ovaj objekat

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 9535
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.