• Pregleda: 7470

Robert Santo: SVM narušava međunacionalnu harmoniju

Robert Santo: SVM narušava međunacionalnu harmoniju

Robert Santo, odbornik Demokratske stranke u gradskom parlamentu, okarakterisao je govor Ištvana Pastora, na godišnjici mađarske revolucije iz 1956. godine, u kome je vojvođanske Mađare koji nisu članovi ili simpatizeri Saveza vojvođanskih Mađara optužio da „su se prodali za male pare“, kao uvredljiv i ponižavajući za sve pripadnike ove manjine koji se nalaze u drugim strankama ili su nestranački opredeljeni.

- Umesto da sa govornice veliča jedan od najvećih mađarskih praznika i da se zahvali zemlji koja je mađarskim izbeglicama tada izašla u susret, Pastor je zloupotrebio govornicu i najavio obračun sa vojvođanskim Mađarima koji ne podržavaju njegovu politiku. Tvrdnjama da samo on i njegova stranka zastupaju interese Mađara i Srbiji, a da su se svi drugi prodali, on je ponizio veliki broj pripadnika svog naroda. Ja se, time što sam pristupio stranci koja zastupa građansku opciju, nisam odrekao svoje verske i nacionalne pripadnosti – rekao je danas Santo.

On je postavio pitanje čelnicima Saveza vojvođanskih Mađara u kojem od njih traži odgovor „koliko koštaju fotelje koje će dobiti u novoj, neprincipijelnoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom“.

- Sve je očiglednije da će se naći u koaliciji sa strankom, koja je, istina pod drugim imenom, ne tako davno želela da vidi leđa svim Mađarima u Vojvodini. Politika Saveza vojvođanskih Mađara narušava međunacionalnu harmoniju koja je karakteristična za ovaj region. Namerno podižu nacionalne tenzije u predizbornoj godini, kako bi dobili neki glas više – tvrdi Santo.

Osvrnuo se Santo i na izjave predsednika subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Jenea Maglaija, date „Panon“ televiziji, u kome optužuje gradsku vlast da su „mesne zajednice koje nisu bliske vladajućoj koaliciji bile zapostavljene minulih 20 godina“.

- Treba da podsetim gospodina Maglaija da je njegova stranka od početka 90-ih godina, pa do 2008. godine bila na vlasti u Subotici, a od 2000. godine su imali i potpredsednika Vlade Srbije. Degutantno je i to što prozivaju ministra Olivera Dulića, koji je za tri godine doneo više investicija u Suboticu, nego što je to SVM uradio za 18 godina – zaključio je Santo.

Izvor: SuMedija

povezane teme

65
hooker Odgovori
Neka samo prica malo o principielnoj koaliciji sa DSS,i SPS-om....rekli ste posle petog oktobra da nikada vise ni blizu njih,da odlaze na smetiliste istorije,a sada se grle.i ljube ko medvedi....kako je rekao Ceda.A,te njegove paranoje o narusavanju odnosa,je blizina izbora,i katastrofani ucinak ove gradske vlasti.Ali,vidi se da zaboravlja svoj maternji jezik,jer ili nije dobro slusao,ili je po obicaju protumacio tako,da se to svidja njegovim kolegama.Prepoznao se u nekim delovima teksta...imate pravo na repliku,mada niste spomenuti..))..a,s kim ce SVM posle izbora,to je druga pesma,a vi se sigurno necete pitati.Nikad gora vlast u Subotici,nikada veca nezaposlenost,nikada veca beda,i nikada vece lazi!....i,kako da ne.....sta ste vi ono zavrsili od milion megalomanskih obecanja?....halo,bre Roberte!
Akos Odgovori
Za SVM su mađari samo oni koji glasaju za njih. E pa ima i drugih mađara koji nisu opterećeni nacionalnim obeležjima.
Aca Odgovori
Sledeći korak SVM će biti režirani incidenti na nacionalnoj osnovi. Kao i svaki put pred izbore
Laura Odgovori
Kad se posle izbora SVM i SNS udruže Pastor će videti da njegovi glasači razmišljaju i polako će da ga napuštaju.
Milan Odgovori
Pastor želi da ponudi sendviče glasačima. Mađari će se posle ovih izbora opametiti i okrenuti mu leđa
Borko Odgovori
Ne znam zašto Pastor misli da je on jedini zastupnik mađara. Mnoge građanske stranke u Vojvodini se bore za interese nacionalnih manjina bolje od njega
Ratko Odgovori
Za svojih 15 i više godina vladavine Kasa, Geza i Pastor nisu doveli toliko investitora u Suboticu, koliko su žuti doveli za poslednje 3 godine.
Tibor Odgovori
Nije mađar samo onaj ko je član SVM-a. Naučiće i Pastor to vremenom.
Norbi Odgovori
Umesto što Pastor preti mađarima koji „nisu lojalni“ bolje da nešto konkretno uradi. Pokrajinski sekretar za privredu a nisam ga baš nešto video da otvara radna mesta
Hajnalka Odgovori
Pastor je zaštitinik mađara samo dok može usput i svoj džep da zaštiti. Dosta nam je takvih predstavnika.
Marko Odgovori
SVM se navodno brine za interese mađarske nacionalne zajednice a ucenjuje državni vrh kod usvajanja svakog evropskog zakona koji ima za cilj pristupanje uniji i poboljšanje životnog standarda.
Laci Odgovori
Koalicija u najavi sa Šešeljevim šegrtima govori dovoljno o stavovima i principima SVM.
Subotičanin Odgovori
Voleo bih da mi neko iz VMSZ-a kaže šta je Pastor učinio za Suboticu, ne u prethodne 3 godine nego od početka svog političkog angažmana?
Razočaran Odgovori
Ne želim da me tretiraju kao građanina drugog reda samo zato što nisam član SVM, gde je tu demokratija, ljudska prava, sloboda mišljenja...???
Građanin Odgovori
Nacionalno ostrašćene ideje nikada ništa dobro nisu donele nikome, sem onima koji su zloupotrebili naivnost naroda.
Tibor Odgovori
Ko je dao mandat Ištvanu Pastoru da govori u ime svih Mađara u Srbiji?
Darko Odgovori
Gospodin Santo je u pravu, a širenje mržnje od strane SVM dovoljno govori o njima i njihovim namerama.
Kalimero Odgovori
Smetaju im Mađari koji nisu za SVM ali im ne smetaju Mađari koji ulaze u trule koalicije sa najvećim mrziteljima svega nesrpskog... Gde je tu logika???
Tragikomičar Odgovori
Mađari imaju toliko koristi od Pastora kao Srbi od Šešelja ili Nikolića.
Mira Marković Odgovori
Znači svi koji nisu za Pastora su izdajnici, hmm... zanimljiva matrica razmišljanja, gde li smo se već susreli sa tim?
Hungarian Odgovori
Predizborna groznica očigledno trese SVM, nadam se da će im se ovi izlivi mržnje obiti o glavu.
xx Odgovori
Dulić je najviše investicija doneo u Suboticu tako što je izgradio svoje zgrade i gradi ih još!
A što se tiče Pastora neka se samo zajebava sa mađarima koji nisu članovi SVM-a (a ima nas više), neće mu dugo sin biti narodni poslanik.
Dosta nam je više i DS-a i SVM-a, ne zna se ko više laže i krade.
clouseau Odgovori
Jao, opet komentari po instrukcijama :)
rax Odgovori
ja bih ipak rekla da predizborna groznica trese ds. ja cu glasati za vmsz u slucaju ako udju koaliciju sa nikolicem. inace komentari su svi identicni, rekla bih da su naruceni ili neki ljudi ne razmisljaju svojom glavom. da li je to bas tako kako je napisao ovaj gospodin santo. nikada madjarska manjina nije bila u gorem polozaju nego sada. da je srbija iole demokratska drzava ne bi morale da postoje zakoni zastite manjina, vec bi bilo sve gradjansko, nazalost to srbija nije, niti ce ikada biti. manjine u srbiji treba da se bore za elementarna ljudska prava. a sto se koalicija tice, sto ds toliko potencira tu temu - svi znamo sa kim je u koaliciji. da li je to pitanje morala ili?
Violeta Odgovori
Svako ko misli da se Pastor zalaže za prava Mađara ili, daleko bilo, demokratiju, je u velikoj zabludi. Jedino za šta se taj čovek bori su interesi stranke i pre svega LIČNI interes!
Stranac Odgovori
Kaže Pastor da ljagu sa sebe dugo neće moći oprati oni koji sarađuju sa predstavnicima većinskog naroda i učestvuju u donošenju odluka. Mislim da je ovde svaki komentar suvišan. Možda bi ovakvim izjava mogli da se pozabave nadležni organi...
Tihomir Odgovori
SVM već duže vreme pokušava da predstavi sebe kao jedinog validnog predstavnika Mađara u Srbiji. Ono što ih boli je što sami Mađari ne misle tako i shvataju da je SVM jedna obična interesna grupa koja služi za ostvarivanje interesa jednog izuzetno uskog kruga ljudi.
Atila Odgovori
Ja kao Mađar želim da se svi Mađari treiraju isto! SVM već duže vreme Mađarima smatra samo one koji su članovi SVM-a.
Endre Odgovori
Pastor se izgleda malo zaneo. Previše provedenog vremena sa Tomislavom Nikolićem mu baš neće dobrog doneti.
Lorant Odgovori
Ja, da sam Mađar, ozbiljno bih se zapitao kuda vodi poitika SVM-a. Šta je Pastor za svoj grad uradio na mestu potpredsednika Vlade Vojvodine?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.