Komentara: 65
Pregleda: 8154

Robert Santo: SVM narušava međunacionalnu harmoniju

26.10.2011. u 15:21h
Izvor: SuMedija
Robert Santo: SVM narušava međunacionalnu harmoniju

Robert Santo, odbornik Demokratske stranke u gradskom parlamentu, okarakterisao je govor Ištvana Pastora, na godišnjici mađarske revolucije iz 1956. godine, u kome je vojvođanske Mađare koji nisu članovi ili simpatizeri Saveza vojvođanskih Mađara optužio da „su se prodali za male pare“, kao uvredljiv i ponižavajući za sve pripadnike ove manjine koji se nalaze u drugim strankama ili su nestranački opredeljeni.

- Umesto da sa govornice veliča jedan od najvećih mađarskih praznika i da se zahvali zemlji koja je mađarskim izbeglicama tada izašla u susret, Pastor je zloupotrebio govornicu i najavio obračun sa vojvođanskim Mađarima koji ne podržavaju njegovu politiku. Tvrdnjama da samo on i njegova stranka zastupaju interese Mađara i Srbiji, a da su se svi drugi prodali, on je ponizio veliki broj pripadnika svog naroda. Ja se, time što sam pristupio stranci koja zastupa građansku opciju, nisam odrekao svoje verske i nacionalne pripadnosti – rekao je danas Santo.

On je postavio pitanje čelnicima Saveza vojvođanskih Mađara u kojem od njih traži odgovor „koliko koštaju fotelje koje će dobiti u novoj, neprincipijelnoj koaliciji sa Srpskom naprednom strankom“.

- Sve je očiglednije da će se naći u koaliciji sa strankom, koja je, istina pod drugim imenom, ne tako davno želela da vidi leđa svim Mađarima u Vojvodini. Politika Saveza vojvođanskih Mađara narušava međunacionalnu harmoniju koja je karakteristična za ovaj region. Namerno podižu nacionalne tenzije u predizbornoj godini, kako bi dobili neki glas više – tvrdi Santo.

Osvrnuo se Santo i na izjave predsednika subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, Jenea Maglaija, date „Panon“ televiziji, u kome optužuje gradsku vlast da su „mesne zajednice koje nisu bliske vladajućoj koaliciji bile zapostavljene minulih 20 godina“.

- Treba da podsetim gospodina Maglaija da je njegova stranka od početka 90-ih godina, pa do 2008. godine bila na vlasti u Subotici, a od 2000. godine su imali i potpredsednika Vlade Srbije. Degutantno je i to što prozivaju ministra Olivera Dulića, koji je za tri godine doneo više investicija u Suboticu, nego što je to SVM uradio za 18 godina – zaključio je Santo.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 8154
Povezane teme

Oliver Dulić

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

robert santo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.