Komentara: 21
Pregleda: 4765
Foto

Revizori ističu Suboticu kao primer dobre prakse

18.07.2018. u 15:58h
Izvor: Subotica.com
Revizori ističu Suboticu kao primer dobre prakse

Na zajedničkoj sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Državne revizorske institucije (DRI), koja se održala danas u Velikoj većnici Gradske kuće, predstavnici DRI podneli su izveštaj po sektorima o radu u prošloj godini, o utvrđenim rezulatima, datim preporukama i izveštaj o spovođenju datih preporuka kod subjekata revizije.

- U uvodnom delu ćemo govoriti o reviziji koju smo izvršili za Grad Suboticu u vezi sa finansijskim izveštajima i pravilnostima poslovanja, datim preporukama i njihovim otklanjanjem, te ćemo izneti i efekte rada, kako državnih revizora, tako i odgovornih lica, odnosno subjekta revizije. U drugom delu ćemo govoriti o našim izveštajima po sektorima, gde ćemo potpuno otvoreno kazati šta smo utvrdili, koje smo preporuke dali i kakav je odnos odgovornih lica prema datim preporukama i otklonjenim otkrivenim nepravilnostima - rekao je dr Duško Pejović, generalni državni revizor, pred početak sednice.

Prema njegovim rečima, najveće nepravilnosti, kao zajednička karakteristika za sve subjekte bez obzira na sektor, odnose se na slabosti funkcionisanja sistema interne kontrole, koji se ne primenjuje na adevatan i odgovarajući način. Kao posledica javljaju se druge nepravilnosti poput nepotpune evidencije imovine, obaveze koje nisu pravilno evidentirane u bilansima, nepravilnosti kod javnih nabavki i više isplaćenih zarada u odnosu na propise.

Revizori ističu Suboticu kao primer dobre prakse

- Subotica može da posluži kao primer dobre prakse za sve lokalne samouprave, jer je prilikom revizije budžeta 2015. i 2016. godine utvrđeno da je od 389 zaposlenih, samo troje je imalo ispavan obračun plate, dok ostalih 386 nije imalo ispravan obračun. To znači da se obračunavalo više nego što je propisom dozvoljeno. Pogrešno se primenjivala osnovica, koeficijent ili dodatna stimulacija koja se davala u većem iznosu nego što je propisano. Za godinu dana, efekat toga je bio da je isplaćeno 123,5 miliona više iz budžeta Grada. Međutim, zahvaljujući prvom čoveku Subotice, koji je neposredno u tom periodu došao na mesto gradonačelnika, ubrzo smo dobili izveštaj da su sve plate svedene u zakonski okvir, dostavljeni su nam dokazi i obračuni, ne samo od jednog nego od nekoliko meseci isplate, te ako je i danas tako, što ćemo utvrditi narednom revizijom, onda je to najveći efekat što se tiče ovog grada - istakao je dr Pejović, dodajući da je Subotica od ukupno 29 preporuka Državne revizorske institucije otklonila 28, dok je poslednja trenutno u toku otklanjanja.

Da je po dobijanju izveštaja o nepravilnostima lokalna samouprava odmah reagovala, potvrdio je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, ističući da se na otklanjanju tih nedostataka radilo godinu dana.

- Subotica je u samo 15 dana bila domaćin dva važna skupa. Pre izvesnog vremena imali smo posetu Vlade Srbije, a danas je ovde sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. To jasno ukazuje na opredeljenost nosilaca javne vlasti, na čelu sa predsednikom, Narodnom skupštinom i Vladom, da rad bude transparentan za sve građane, te će se i lokalna samouprava ponašati na isti način. Današnja sednica je upravo mogućnost da kroz javni dijalog i razmenu informacija pokušamo da javni sektor učinimo prihvatljivim za naše građane, da olakšamo njihov život i da nedostatke otklanjamo u hodu, u cilju unapređenja svih poslova koji nas obavezuju - rekao je Laban.

Revizori ističu Suboticu kao primer dobre prakse

Od prošle godine, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava organizuje javne sednice u lokalnim samoupravama, u cilju transparentnosti rada i veće dostupnosti informacija građanima.

- Kao predsednica Odbora imam obavezu prema Akcionom planu, koji je Vlada usvojila još 2015. godine, a koji podrazumeva program ekonomskih reformi Srbije koje smo u obavezni da šaljemo Evropskoj komisiji svakih šest meseci, da držimo sednice Skupštine koje se odnose na budžet, finansije i kontrolu trošenja sredstava zajedno sa Državnom revizorskom institucijom na potpuno transparentan način. Naša ideja je bila da to radimo u lokalnim samoupravama, za koju smo danas odabrali Suboticu - izjavila je dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora, zahvalivši se Skupštini Grada Subotice na gostoprimstvu.

Izvor: Subotica.com
Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4765
Povezane teme

bogdan laban

izveštaj revizora

državna revizorska institucija

izveštaj državne revizorske institucije

javna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.