Komentara: 1
Pregleda: 3029

Restauriran vitraž svete Margarite

02.04.2013. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
U Subotičkoj biskupiji je javnosti prikazan restauriran vitraž koji datira iz 19 veka. Radi se o vitražu Svete Margarite koja je restaurirana iz sredstava dobijenih od Fondacije iz Mađarske „Betlen Gabor“.
Restauriran vitraž svete Margarite

Tokom 2011. godine istoričar iz Apatina Boris Mašić je na tavanu crkve u Kljajićevu pronašao 3 vitraža koji datiraju iz 1880. godine. U pitanju su vitraži svetog Stefana, svetog Vladislava i svete Margarite. Vitraži su bili u izuzetno lošem stanju, a Subotička biskupija je rešila da uradi restauraciju, najpre vitraža svete Margarite. Posao restauracije je poveren subotičanima Rudolfu Mesarošu i Jožefu Kovaču, koji su radili oko 4 meseca na restauraciji vitraža. Veličina vitraža je 2,5 x1,5 metar.

Kada je Subotička biskupija došla u posed vitraža, doneta je odluka da se kroz projekat vitraži restauriraju. Od Fondacije iz Mađarske „Betlen Gabor“ dobijena su sredstva za restauraciju jednog vitraža. Projekat restauracije je predvodila restaurator Žužana Korhec Pap.

Plan Subotičke biskupije je da se tokom ove godine pronađu sredstva za restauraciju preostala dva vitraža. Kada se završi restauracija sva tri vitraža plan je da se izlože u Biskupiji, ili da se ugrade u jednu od katoličkih crkava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3029
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.