Komentara: 0
Pregleda: 4996
Foto

Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

29.09.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Zapaljivu novčanicu, lava lampu, dim koji gori, te mnoštvo zanimljivih eksperimenata iz biologije, hemije, fizike, robotike i drugih nauka, sve to su posetioci 10. po redu Noći istraživača mogli da vide u petak popodne i tokom noći u atriumu hotela "Galleria", koji je ove godine okupio oko 200 učesnika iz subotičkih obrazovnih ustanova.
Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

Na koji način funkcioniše alkotest koji koristi saobraćajna policija, te kako se detektuju promili alkohola, prikazali su na jednostavnom hemijskom ogledu učenici Naučne sekcije OŠ "Matko Vuković". Kako je objasnila Izabela Došlo, učenica osmog razreda, hemija je jedna od najvažnijih i najzanimljivijih nauka, te je jedva čekala da upravo ovaj nastavni predmet izučava u školi, a potom stečeno znanje prenese drugima.

- Zaista sam jako čekala da krenem u sedmi razred i da počnem da učim hemiju. Ovo je drugi put da učestvujem u Noći istraživača i to radim zato što volim i zato što mi je zanimljivo, a ako budem mogla da učestvujem u srednjoj školi, opet ću se prijaviti - rekla je Izabela.

Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

Tehnička škola "Ivan Sarić" ove godine se predstavila svojim inovacijama, među kojima je bila inteligentna korpa, koja se sama otvara kada joj neko priđe, CNC mašina za graviranje, te robotska ruka za sortiranje Pavla Košića, njihovog učenika koji je za ovaj izum bio i nagrađen.

- Oduvek sam želeo da učestvujem u Noći istraživača, ali nikada mi se nije ukazala prilika i veoma mi je drago što sam bar sada, u četvrtoj godini srednje škole, dobio priliku da učestvujem. Ovo je zaista jedno posebno iskustvo, biti ovde, družiti i razmenjivati znanje sa vršnjacima - poručio je Pavle.

Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

Ovogodišnju manifestaciju obeležio je rekordan broj učesnika, oko 200 učenika i profesora iz šest osnovnih škola, četiri srednje škole i dve visokoobrazovne ustanove, a prema rečima prof. dr Zlatka Čovića, programskog koordinatora Noći istraživača, posebno raduje što se svake godine sve mlađi uzrasti prijavljuju za učešće.

Ovom manifestacijom podstičemo mlade da se bave naukom i pokušavamo da ih usmerimo na jedan drugačiji put, u odnosu na niz loših uticaja koji su prisutni u našem društvu. Na ovaj način im otvaramo svet mogućnosti, jer baviti se naukom znači imati mogućnost da otkrijete i razvijete nešto što će vam doneti neki boljitak u životu - istakao je prof. dr Čović.

Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

Manifestaciju posvećenu promociji nauke, otvorila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, koja je mladim istraživačima poželela dobar provod, uz mnoštvo novih saznanja.

- Kao što će ova 10. manifestacija brzo proći, tako vam želim da već od ponedeljka počnete da se pripremate za 11. Noć istraživača, jer će i ona vrlo brzo doći - poručila je učesnicima Aleksić.

Rekordan broj učesnika na 10. Noći istraživača

Nakon obilazaka štandova na kojima su posetioci mogli da vide i prisustvuju zanimljivim eksperimentima iz biologije, hemije, fizike, robotike i drugih nauka, za sve zainteresovane organizovana je i "IT šetnja kroz Noć", u toku koje su mladi istraživači mogli da posete nekoliko kompanija koje su članice IT klastera Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4996
Povezane teme

noć istraživača

noć istraživača u subotici

tehnička škola ivan sarić

OŠ Matko Vuković

nataša aleksić

zlatko čović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.