• Pregleda: 3982

Rekordan broj Subotičana učestvovao u akciji "Dan pešačenja 2019"

Nacionala akcija "Dan pešačenja - Srbija hoda!", u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, odnosno lokalnih klubova, ove godine okupila je preko 17 hiljada učesnika širom Srbije, od toga čak 1.804 je šetalo stazama oko Subotice, Palića, Bačke Topole i Horgoša.
Rekordan broj Subotičana učestvovao u akciji "Dan pešačenja 2019"

Ovogodišnja akcija, koju je podržalo 90 planinarskih klubovai društava Planinarskog saveza Srbije, je održana na 94 lokacije u 62 grada i opština iz Srbije. Planinarima se ove godine pridružio veliki broj škola, predškolskih ustanova i pojedinaca svih uzrasta.

Planinarski klub "Spartak" je pešačke ture organizovao u Subotici, Bačkoj Topoli, Horgošu i na Paliću. Kao što je i očekivano najviše učesnika je privukla šetnja Subotičkom peščarom, te je u subotu zabeležen rekordan broj sugrađana svih uzrasta i generacija. Prema zvaničnim podacima stazom od Hale sportova do Majdana kretalo se 1.468 rekreativaca, stazom kroz Radanovačku šumu i Treset 233, u Bačkoj Topoli oko Zobnatičkog jezera 89 ljudi, a Kamaraškom šumom na Horgošu njih četrnaest.

Velikom odzivu u našem gradu doprineo je poziv školama koje su tako organizovano povele decu u prirodu, ponudivši im tako da provedu sadržajan dan i omogućili druženje sa vršnjacima u zdravom ambijentu.

- Ove godine imamo mnogo više učesnika, brojne škole su uzele učešće, što mi je posebno drago, mnogo dece, ali i njihovih roditelja podržalo je ovu akciju. - rekla je Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje, uoči početka šetnje do jezera "Majdan".

Kolonu od Dudove šume do jezera "Majdan" poveo je Iso Planić, predsednik Planiarskog saveza Srbije i Planinarskog kluba "Spartak". Posle kratkog obraćanja i molbe učesnicima da se ponašaju odgovorno prema prirodi, nepregledna kolona je krenula na pešačenje stazom dugom 12 kilometara.

- Ovo je promocija aktivnih stilova života, nadamo se da će ovo preći u naviku našim sugrađanima, želimo da promovišemo kretanje, pešačenje i generalno bavljenje sportom i reaktivnim aktivnostima. Ovo je odlična prilika da provedemo vreme daleko od svakodnevice i da se upoznajemo, družimo i učinimo nešto dobro za sebe. - istakao je Planić

Prvi odmor je bio na ulazu u Daščansku šumu. Dobrog raspoloženja nije nadostajalo, činilo se da su svi orni i odlučni da "izguraju" stazu, zabave se, ali i potroše određeni broj kalorija. Na krajnoj destinaciji ove grupe, Majdanovačkom jezeru, šetače je dočekao veći broj kupača koji su koristili poslednje trzaje leta da uživaju u idealnom danu i brćkanju u lepom jezercetu.

Podršku rekreativcima u akciji promocije zdravih stilova života dali su volonteri Crvenog krsta Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Jolža Keramičar Odgovori
Manite se šetanja zabadavad.. radite nešto a ne samo gubljenje vremena.. Vojvodini gori pod nogama a vi šetate.. tražite posle da vam neko nešto da!! Gluposti
Neskens
Nije "zabadavad", šetanje je zdravo a zdravlje je neprocenjivo!
Tanjci
Dragi keramicaru, prosetajte se i vi ponekad pa cete videti kako se negativna energija koju nosite sa sobom moze promeniti.
Zeleni Odgovori
Bravo Iso svaka cast i treba setnja danasnja omaldina troma i naviknuta na automobile
Uvek u pravu Odgovori
Sledeći put idemo svi da lepimo pločice (keramičke).
Volim šumu Odgovori
Bio je jako lep dan. Nisam nikada video toliko mladih na jednom mestu. Da li treba ove akcije češće organizovati?
Pogledajte amaterski filmić

https://www.youtube.com/watch?v=CTZCMn8SmJc
Bg Odgovori
Keramicar, lepi pločice i ne zanovetaj. Sta ima loše u šetnji sa decom i porodicom?
024 Odgovori
Raste svest i naših gradjana da je šetnja pola zdravlja. Krećimo se, družimo, manje će nam trebati lekova i hemije. Podrška inicijatorima i učesnicima. Šetati se može i po kiši i snegu. Ne zatvarajmo se u kuće. Dečka, devojku, dete, baku, deku pod ruku i samo napred.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.