Komentara: 17
Pregleda: 6882

Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

22.04.2018. u 13:40h
Izvor: TV Subotica
Bioskop Abazija, jedan od najlepših objekata na Paliću, biće renoviran i spreman za predstojeći Festival evropskog filma. U toku su radovi na spoljašnosti objekta koji se realizuju u okviru četvrte faze rekonstrukcije.
Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

Adaptacijom starog bioskopa Abazija na Paliću, dobiće se funkcionalan prostor za organizaciju događanja i prikazivanje filmova u sklopu Festivala evropskog filma, a osim toga, upotpuniće se i turistička ponuda. Nosilac projekta četvrte faze rekonstrukcije, Otvoreni univerzitet, uspešno realizuje projekat za koji je obezbeđeno 8 miliona dinara iz budžeta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sredstva su namenjena za fasadu objekta, popločavanje prostora i izgradnju nove ograde.

- Sam cilj projekta svodi se na poboljšanje infrastrukture ne samo za potrebe filmskog festivala već i za celogodišnje aktivnosti koji se mogu sprovoditi na ovakvoj lokaciji kada ona bude dovedena do tog nivoa da možemo imati i filmske projekcije, projektne aktivnosti, seminare i okupljanja. U nekom daljem planu jeste i da otvorimo stalnu muzejsku postavku u ovom objektu, tako da je objekat od izuzetnog značaja da na Paliću ponudimo nešto novo ne samo ljubiteljima filma već i svim posetiocima koji dolaze na Palić - rekao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica.

Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

Programski direktor Festivala evropskog filma Miroslav Mogorović jedan je od idejnih tvoraca adaptacije Abazije. Tokom poseta Paliću, nije se mirio sa činjenicom da objekat koji odiše istorijom kinematografije propada bez naznaka da će se vratiti svojoj nameni. Stoga je u zajedničkoj saradnji sa Otvorenim univerzitetom krenuo u obnovu objekta po fazama. Kroz prethodne tri faze radova na objektu je uređen krov, nakon čega je rekonstruisana kompletna unutrašnjost.

- Sada definitivno imamo kapacitet jer zapravo imamo dva prostora za projekcije u Abaziji. Dakle imamo letnji kino sa 300 mesta i unutrašnji bioskop koji ima 80 mesta i planiramo da jednostavno oplemenimo i programske kapacitete festivala sa dva mesta za projekcije - objasnio je Mogorović.

Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

Leto 2017.

Kako bi objekat zablistao u punom sjaju, neophodno je uraditi i rekonstrukciju letnjeg bioskopa kapaciteta 300 mesta. Plan za rekonstrukciju je spreman, radovi uskoro počinju ali neće uticati na plan rada bioskopa pod vedrim nebom.

- Mi ćemo sigurno ove godine pustiti i unutrašnju i spoljnu salu u funkciju ali sam proces rekonstrukcije će zahtevati još nekoliko faza. Trenutno stanje obnove je tako da nakon ovih radova koji se završavaju do kraja maja, mi možemo da otvorimo prostor koji će biti u funkciji tokom cele godine što je i plan, a svi naknadni radovi neće uticati na redovno funkcionisanje Kulturnog centra Abazija u narednom periodu - izjavio je Mogorović.

Rekonstruisana Abazija otvara se u junu

Bioskop Abazija biće otvoren prvog juna. Tokom jula objekat će biti u fumkciji Festivala evropskog filma Palić koji je od prošle godine ponosan član društva pet najboljih festivala koji promovišu evropske kulturne vrednosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 4 dana
Komentara: 17
Pregleda: 6882
Povezane teme

miroslav mogorović

obnova fasade

abazija

ilija tatić

bioskop abazija

rekonstrukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.