Komentara: 11
Pregleda: 5692

Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića materice

23.01.2021. u 12:30h
Izvor: TV Subotica
Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića materice

Rak grlića materice čini 10 odsto svih malignih tumora kod žena, najčešće se javlja u populaciji starosti od 30 do 55 godina, ali je sve prisutniji i među mlađim ženama. Ono što upravo ovo maligno oboljenje izdvaja od drugih, jeste da nam je poznat njegov uzročnik – rak grlića materice je maligni tumor koji uzrokuje infekcija HPV virusom.

- HPV virusi se dele na niskoonkogene, srednjeonkogene i visokoonkogene, a visokoonkogeni tipovi su ginekolozima najinteresantniji zato što imaju visok potencijal da izazovu malignu transformaciju ćelija. Dokaz da je infekcija HPV virusom neophodna za pojavu raka, jeste da je u 99,7 odsto svih malignih tumora nađeno je prisustvo HPV virusa - kaže dr Vera Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva.

Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića materice

Većina nas tokom života dođe u kontakt sa HPV virusom, međutim u skoro 90 odsto slučajeva organizam stvori antitela i sam od sebe pobedi virus. Kod 5 do 10 odsto slučajeva virus ipak nastavi da postoji u telu, te dolazi do njegove aktivacije i stvaranja promena na grliću materice. Kako sagovornica objašnjava, prvi simptomi se javljaju tek kada već i sam kancer nastane.

- Simptomi su krvarenje koje se javi u toku ili neposredno nakon seksualnog odnosa, krvarenje na sredini ciklusa, posle menstruacije, u postmenopauzi, bolovi u karlici. To su već simptomi da se nešto dešava i tu je bolest već uznapredovala. Osoba ne može da pretpostavi da li ima ili nema HPV infekciju, jer najčešće ne daje nikakve simptome, a otkriva se tako što je obaveza pacijentkinja da slušaju savete ginekologa i da jednom godišnje dođu na preventivni ginekološki pregled - ističe dr Kovačević.

Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića matericeOno što je za ginekologe bitno, jesu premaligne promene, odnosno period od početka infekcije do pojave raka, te su redovne kontrole ključne, jer je rak grlića materice u potpunosti izlečiv ako se otkrije na vreme.

- To su neke pojave na grliću koje prethode pojavi raka. Kada krenu da se menjaju ćelije grlića materice, one neće preko noći dovesti do pojave karcinoma. Potreban je neki period od infekcije do raka, od 5 do 10 godina, da bi došlo do pojave raka grlića materice, ali taj period možete preventivno da delujete i da otkrijete neke promene na grliću koje su 100 odsto izlečive - poručuje dr Kovačević.

Ove nedelje se obeležava i Evropska nedelja prevencije raka grlića materice pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti -  redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 5692
Povezane teme

rak grlića materice

nedelja prevencije raka grlića materice

dr vera kovačević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.