Komentara: 205
Pregleda: 14045

Reakcije na jezičku patrolu

24.03.2014. u 15:46h
Izvor: RTV City
Nacionalni savet Mađara formirao je „jezičku patrolu“ koju čini dvoje mladih sa zadatkom da obilazi lokalne samouprave gde je u zvaničnoj upotrebi mađarski jezik kako bi pratili da li se propisi u potpunosti poštuju. Ova patrola će dokumentovati zatečeno stanje a akcija će trajati do kraja godine.
Reakcije na jezičku patrolu

Akcijom će se obratiti pažnja na rad organa lokalnih samouprava, na natpise na javnim preduzećima, upotrebu formulara na jezicima manjina kao i na upotrebu jezika manjina u radu policije i poreske službe.

Laslo Đula iz PMN smatra da se zakoni ne poštuju i da mađarska zajednica ne može u potpunosti da ostvari svoje pravo na upotrebu jezika.

„Upotreba jezika u Srbiji je samo na papiru. Zakoni su dobri ali u praksi se pokazuje da jedino ako sa druge strane šaltera sedi osoba koja govori jezikom nacionalnih zajednica onda je to pravo donekle iskorišćeno. U ostalim slučajevima niko ne poštuje statute tih gradova i opština gde piše da je pored srpskog u upotrebi mađarski i hrvatski. To znači da građanin kad dođe do državnih, opštinskih i pokrajinskih organa morao bi svoje pravo iskoristiti da na maternjem jeziku obavi sve poslove“, izjavio je Đula Laslo, PMN.

Gojko Radić iz SNS smatra da je pravo Nacionalnih saveta da pokreću ovakva pitanja ako imaju saznanja da se njihova prava ne poštuju izrazivši pri tom sumnju da se diskriminacija na osnovu jezika zaista i dešava. Ako se tako nešto dokaže takve stvari se moraju sankcionisati jer je uskraćivanje prava nedopustivo.

„Sasvim je normalno da su Ustav i država zakonima regulisali to pitanje. Ne verujem da toga ima ali bi bilo normalno, ako je u celom svetu normalno, da se sve manjine koje žive u državi služe i koriste jezikom bar pred državnim institucijama. Ne verujem da bi u Mađarskoj bilo koji pripadnik srpske, bunjevačke ili hrvatske manjine mogao da dođe pred bilo koju instituciju i da se obrati na hrvatskom, srpskom i bunjevačkom jeziku nego znaju jezik države u kojoj žive“, izjavio je Gojko Radić, SNS.

U Vojvodini su, pored srpskog, u zvaničnoj upotrebi mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 205
Pregleda: 14045
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

gojko radić

laslo đula

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.