Komentara: 6
Pregleda: 3326
Foto

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvoju

08.02.2023. u 15:52h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući donaciji kompanije "Vojput", Razvojno savetovalište dobilo je vozilo namenjeno kućnim posetama porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina.
Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvoju

Osim novog vozila, od donacije kompanije "Vojput" vredne 4 miliona dinara, kupljena je potpuno nova oprema za potrebe ovog savetovališta

- Sa ponosom mogu da kažem da je naše Razvojno savetovalište dobilo novu digitalnu opremu, didaktički materijal, kompjutere i nameštaj, kao i potpuno novo vozilo koje će služiti našoj dec. Stručnjaci će obilaziti porodice u gradskim i prigradskim mestima, to je velika novina - kazala je dr Tatjana Popović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja. 

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvojuSubotičko Razvojno savetovalište, koje godišnje obezbeđuje podršku za oko 1.500 mališana mlađih od 6 godina, više od godinu dana  uključeno je u program "Porodično orijentisane rane intervencije".

- U okviru ovog novog pristupa radu, formiran je transdisciplinarni tim koji čine stručnjaci iz Razvojnog savetovališta, Centra za socijalni rad i Predškolske ustanove. Rad ovog tima, između ostalog, podrazumeva i kućne posete porodicama - objašnjava Nada Vučković, šef Razvojnog savetovališta i psiholog - Znamo da se dete u kućnoj atmosferi ponaša potpuno prirodno, odnosno savim drugačije nego u ambulanti. Ovo vozilo će nam omogućiti da odlazimo kod porodica gde ćemo moći da vidimo kako se dete ponaša, kako se igra, da pružimo smernice i podršku roditeljima.

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvojuU program "Porodično orijentisane rane intervencije" za sada su u potpunosti uključene dve subotičke porodice, dok se sa 7 radi kombinovano.

- Meni kao majci četrnaestomesečnog dečaka je veoma značajno to što nisam morala dete da vodim kod nekoliko stručnjaka, već smo celokupnu pomoć dobili na jednom mestu, u Razvojnom savetovalištu. Podrška je pružena celoj porodici, a ne samo detetu - priča Ester Koza - Želela bih da ohrabrim sve roditelje koji imaju neka pitanja ili nedoumice, kao i one roditelje koji primećuju neka odstupanja u razvoju kod deteta da ne čekaju, već da se obrate stručnjacima u savetovalištu.

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvojuNa značaj rane intervencije ukazuju i iz UNICEF-a koji je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, pokrenuo kampanju "Tata, mama, mi smo sa vama" sa ciljem da se timovi za porodično orijentisane rane intervencije pri razvojnim savetovalištima u zemlji opreme najsavremenijom opremom.

- Rana intervencija povezuje sisteme i stručnjake iz zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite i uvažavajući snage i potrebe roditelja pruža neophodnu podršku detetu i porodici. Da bi se postigao cilj, neophodne su opremljene, savremene i održive usluge i kompetentni profesionalci - poručla je Jelena Zajeganović Jakovljević iz UNICEF-a - Ulaganje u najranije godine života deteta je dokazano najisplativija investicija za zdravlje i budućnost i zato je 2016. usvojen Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu. Programom je predviđeno da u svakom okrugu postoji makar jedno razvojno savetovalište koje pruža podršku porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju uzrasta do 6 godina - podsetio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.

Razvojno savetovalište dobilo vozilo za kućne posete porodicama dece sa teškoćama u razvoju

Izvor: Subotica.com
Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici Donacija automobila Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3326
Povezane teme

vojput

dom zdravlja subotica

unicef

donacija

tatjana popović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.