Komentara: 3
Pregleda: 3921

Razvoj ekoturizma Palića i Ludaša

20.06.2016. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
U Eko centru na Paliću održana je prva edukativna radionica u okviru projekta „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Palićkog jezera, Ludaša i Gornjeg Podunavlja“, koji za cilj ima razvoj ove grane turizma i preduzetništva uz očuvanje principa životne sredine. Realizator projekta je Centar za istraživanje i studije turizma.
Razvoj ekoturizma Palića i Ludaša

Projekat je osmišljen kako bi se bogata resursna osnova u ovom delu Vojvodine stavila u funkciju razvoja aktivnog turizma i ekoturizma, koji podrazumeva i uključivanje lokalnog stanovništva   kroz različite vidove proizvodnje. Predviđeno je da projekat bude realizovan do kraja godine kroz šest komponenti, kao što su brendiranje, promocija i prodaja turističkih proizvoda, razvijanje kapaciteta lokalnih aktera u skladu sa principima ruralnog razvoja, podrška razvoju preduzetništva, unapređenje mera zaštite životne sredine, izgradnja infrastrukture i osiguranje održivosti projekta.

- Ovde pričamo o lokalnom stanovništvu koje proizvodi na primer med, džem ili voćne sirupe. Reč o bogatom resursu zaštićenog područja koji uz poštovanje  mera zaštite prirodne sredine može biti iskorišćen za različite forme aktivnog turizma kao što je biciklizam, pešačenje te da se tako kreira mali turistički paket koji traje tri ili četiri dana - kaže predsednik Milan Ćulić iz Centra istraživanje i studije turizma.

Obuke će biti realizovane u domenu turizma i preduzetništva, kako bi se lokalnim akterima prenela znanja o najboljim praksama iz tih oblasti, što će prema rečima Melinde Nađ Kišereš iz Odseka za lokalni ekonomski razvoj biti veoma značajno za podizanje turističkih kapaciteta na našoj destinaciji.

- Benefit ovog projekta je prvenstveno promocija kapaciteta na Paliću i oko Ludaškog jezera, jer nam je to jedan od suštinskih problema sa kojima se suočavamo na ovom polju. Prva ciljna grupa su nam turisti, zatim ugostiteljski radnici, a cilj je da se stvori i jedna mreža organizacija kako bi ceo turistički proizvod bio zajednički osmišljen - kaže Nađ Kišereš.

Predviđeno je da projektne aktivnosti budu realizovane do kraja godine. Pored Grada Subotice, podršku projektu pružilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Centralno-evropska inicijativa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3921
Povezane teme

Turizam Subotica

banjski turizam

turizam palić

turizam na paliću

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.