Komentara: 0
Pregleda: 2028

Raste promet na pijacama

19.10.2011. u 01:44h
Izvor: RTV Yueco
Raste promet na pijacama

Promet na pijacama u Srbiji je u porastu, dok pojedine vrste voća i povrća u sezoni beleže pad cene, i to u trenutnku porasta cena u maloprodaji u trgovinama od oko 10%. Pijačari ocenjuju da je povećanje prometa uzrokovano dobrim rodom određenih kultura, koje su na taj način povećali ponudu, odnosno konkurenciju i time u određenoj meri snizili cene. Ekonomisti zaključuju da je upravo smanjenje cene uticalo je na porast prometa.

Prema podacima Poslovnog udruženja pijaca Srbije, pozivajući se na izveštaj republičkog Zavoda za statistiku, ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji za prvih šest meseci 2011. godine, u odnosu na isti period lane, veća je za 16,5 %. Na pijacama se najviše prodaju povrće, 27,4%, voće i grožđe 22,2%, mleko i mlečni proizvodi 17,9%, i živina i jaja 16,4%.

Po podacima Pijaca Srbije, najveći rast prometa zabeležen je u urbanim sredinama. U ovom Udruženju porast prometa i pad cena određenih proizvoda tumače dobrim rodom poljoprivrednih kultura koje su plasirane na pijacama i time povećale konkurenciju.

Prema zvaničnoj statistici u septembru je povrće za 11,7 odsto bilo jeftinije nego u istom mesecu prošle godine, dok su povećane cene svežeg mesa za 1,0 odsto, ribe za 0,5 odsto, mleka za 0,1 odsto, šećera za 0,7 odsto.

Analizirajući poslovanje u prvoj polovini godine, predstavnici Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ su zaključili da su pijace i dalje izrazito značajni kanali distribucije svežeg voća i povrća i pored sve izraženije konkurencije drugih oblika trgovine.

Povezane vesti:
- aktuelne cene na subotičkim pijacama

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2028
Povezane teme

subotičke pijace

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.