• Pregleda: 2720

Raspisani pozivi za subvencionisanje zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 10 javnih poziva za korišćenje podsticajnih sredstava za nezaposlena lica i poslodavce. Za aktivne mere zapošljavanja, ove godine izdvojeno je 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.
Raspisani pozivi za subvencionisanje zapošljavanja

Raspisani su konkursi za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica, za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, dodelu subvencija za samozapošljavanje, za realizaciju programa stručne prakse, subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom, sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju osobe sa invaliditetom, za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja, za dodelu subvencija za zapošljavanje teže zapošljivih lica, subvencije namenjene pripadnicima romske nacionalnosti za samozapoljavanje, kao i za finansiranje programa obuke.

Rokovi za konkurisanje su različiti, a najkraće traju javni pozivi za javne radove, koji će biti otvoreni do 2. aprila.

- Javni pozivi za samozapošljavanje će trajati do polovine aprila, dok će većina ostalih javnih poziva važiti do utroška sredstava, a najkasnije do kraja novembra. Javni pozivi namenjeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom biće otvoreni do kraja godine - kaže Dragana Stepanović Čonka, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja u Filijali Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje.

U odnosu na prethodnu godinu, kod nekih programa izmenjeni su pojedini uslovi za konkurisanje.

- Kod programa javnih radova za 2018. godinu, izvođači javnih radova koji konkurišu za oblast socijalnih i humanitarnih delatnosti i obavljanje poslova iz oblasti socijalne zaštite moraju posedovati licencu za pružanje usluga. Kod programa stručne prakse, pomerena je starosna granica za nezaposlena lica koja se uključuju u program, pa je ove godine moguće u program uključiti i lica koja su starija od 30 godina - dodaje Stepanović Čonka.

Tekstovi svih javnih poziva objavljeni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, oglasnim tablama u Filijali, a svi zainteresovani mogu ih dobiti lično i u elektronskoj formi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Realan Original (ali stvarno) Odgovori
To je logično samo srpkoj "bržoj, jačoj, boljoj" vlasti. Gde to ima da da firma dobije pare od države da zaposli nekog. Pobogu zašto? Jel se zapitate to nekad možda Subotičani? Tim firmama svakko i trebaju ti istočnoevropski radnici, koje tako vole da izrabljuju. E pa zato da ta firma ne bi otvorila firmu u Bugarskoj, nego u Srbiji. Pa da bi se naše vođe hvalile otvorenim radnim mestima. E zato! Ovde kad bih to rekao nekom, mislili bi da je srbija jedna velika ludara. Zato me je ovde na zapanu, gde sam izbegao od ovakvih budalaština, sramota da kažem odakle sam, pa izbegavam.
Suboticanin
Brate kako si ti dosadan,glup I naporan lik pa to nema nigde,gledaj svoja posla vise sta guras stalno nos I komentarises...komentarisi tamo gde si pobegao,poturcio si se I pobegao iz svoje drzave sada cuti I tamo gledaj svoja posla
Realno Realan
Da imas malo mozga shvatio bi da i ti mozes da otvoris npr preduzetnicku radnju i uzmes novac. Mozes i ti da zaposlis nekoga i opet da uzmes novac. Nije ovo namenjeno samo strancima vec svim licima koji posluju u Srbiji.
Da imas malo mozga shvatio bi da drzava sa svim licima koji uzimaju ovu pomoc pravi takav ugovor da na kraju drzava bude u plusu kroz vracene poreze i doprinose i drzava trazi da se taj ugovor finansijski obezbedi. Da li je bolje da ljudi budu na socijali ili da drzava pomogne otvaranju skupih radnih mesta? Siguran sam da cak i u toj drzavi koja te je primila kakvog-takvog daju mnogo vece podsticaje za otvaranje radnih mesta, za pokretanje posla. Da li znas kolike su subencije za poljoprivednu proizvodnju npr u Nemackoj a koliko kod nas? Mi dajemo 10 puta manje nego druge EU drzave i tebi je to puno a dajes primer kako je dobro u EU. Nema veze s mozgom to sto pricas i ne razumes ni ti sam sta pricas.
Realan Original (Ali Stvarno)
Firma profitira zahvaljujući radnicima, bez radnika nema firke. Zato firme daju plate radnicima, jer su im potrebni. Nema šta država još da im daje pare da zaposle radnike koje bi svakako zaposlili. Eh, moj zaslepljeni gospodine, vidim da živite u mraku ceo svoj život. Vidi se da ste neobrazovani po vašoj nepismenosti. Ali se po vašem izražavanju ipak vidi tračak visoke inteligencije. Imate talenta za spinovanje, vidim da ga i koristite. Žao mi je samo što ste se priklonili siledžijama koji se služe gebelovskim metodama. Prodali ste se za parče salame i pavlaku. Žao mi je što Vas je život naterao na to. Ovde gde sam ja, su takve stvari nezamislive. Nadam se da ćete naći dostojastven posao jednom, i to zapadnjački.
Nikola Odgovori
Samo ti komentarisi ovo nije s koreja nego slobodna zemlja a ovi sns botovi pocinju biti agresivni , ajd u stranku po lopate pa da se cisti grad od snega
Realan Original (Ali Stvarno)
Hvala Vam Nikola. Ja sam tu da Vam Pokažem REALNOST. I da izvedem mlade na pravi put. Ja sam vaš pastir.
Milko Odgovori
Pre vise od dve godine, pozvan sam na "individualni razgovor"... Pita me gospodja iz siz-a da li zelim na obuku iz engleskog ili nemackog jezika. 'Ajd reko' zeleo bih na nemacki. Vazi, moze kurs krece za desetak dana, upisala sam Vas, ocekujte poziv.
Prodje godinu dana, mozda i vise, zove ona mene opet na razgovor, kako ide trazenje posla, i ostala glupa pitanja. Na kraju pitam ja nju sta je sa kursom za nemacki. A pa znate taj program je na kraju ukinut, prazne price...
Ma reko molim Vas vise me ne zovite na razgovor, kad od toga nema nikakve koristi.
invalid Odgovori
Treba da se strogo kontroliše vlasnik koji zapošljava osobe sa invaliditetom, znam mnoge primere nehumanosti prema takvim osobama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.