Komentara: 8
Pregleda: 1909

Raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

07.09.2022. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog raspisalo je izbore za članove 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina za 13. novembar.

- Na neposrednim izborima biraće se članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine, goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati putem elektorske skupštine – najavila je ministarka Gordana Čomić i pozvala pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 28. oktobra, kada se spisak zaključuje. - Strašno je važno da svaki pripadnik nacionalne manjine svojom voljom ode do svoje opštine i iskaže zahtev da bude upisan u poseban birački spisak, da bi mogao slobodno da bira svoje predstavnike u nacionalni savet, a strašno je važno i da nacionalni saveti podstaknu upis u poseban birački spisak.

Upis u poseban birački spisak vrši se isključivo na lični zahtev pripadnika nacionalne manjine, koji se svojeručno potpisan podnosi u pisanoj formi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica. Gradska uprava Grada Subotice, kao nadležan organ za ažuriranje dela posebnog biračkog spiska nacionalne manjine, vrši upis birača koji nisu upisani u poseban birački spisak, kao i promenu podataka u istom, sve do njegovog zaključenja, odnosno do 28. oktobra u ponoć.

Raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

Uvid u deo posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina kao i upis, brisanje, izmene, dopune i ispravke građani mogu da izvrše svakog radnog dana u Gradskoj kući u Službi za opštu upravu i zajedničke poslove u okviru Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke, kao i u  mesnim kancelarijama. Kako je najavljeno, od 7 do 15 čaosva građanima su na raspolaganju MZ Palić (za Palić, Šupljak, Hajdukovo i Bački vinogradi), MZ Bajmok (za Bajmok i Mišićevo), MZ Čantavir (za Čantavir, Višnjevac i Bačko Dušanovo), MZ Tavankut (za Gornji Tavankut, Donji Tavankut i Ljutovo) i MZ Stari Žednik (za Stari Žednik, Novi Žednik i Đurđin).

Podsetimo, u našem gradu je sedište nacionalnih saveta Mađara, Hrvata i Bunjevaca. Na predstojećim izborima biraće se 35 članova Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, 19 članova Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i 29 članova Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 1909

Povezana vest

Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mađarski nacionalni savet

nemački narodni savez

bunjevački nacionalni savet

zakon o nacionalnim savetima

nacionalni saveti

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

nacionalni savet crnogoraca

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.