• Pregleda: 10132

Rasipamo vodu, a preti nam žeđ!

Skoro četvrtina proizvedene vode za piće na godišnjem nivou u Subotici otpisuje se kao “gubitak”, a načina na koje nestaje postoji više. U odnosu na druge gradove u Srbiji, naši gubici su relativno skromni, ali i takvi su za evropske standarde preveliki. Kako će saradnja sa budimpeštanskim vodovodom doprineti da manje vode “iščezne” iz mreže?
Rasipamo vodu, a preti nam žeđ!

Sva predviđanja govore da će voda za piće u 21. veku biti vrednija od zlata, ali zvuči zabrinjavajuće da gotovo četvrtinu tog bogatstva koje izvadimo iz prirodnih resursa sa dubine od 180 metara “Vodovod” svake godine iskazuje kao gubitak, ili, jednostavnije rečeno, vodu koja je na neki način “isparila” iz gradske mreže, odnosno potrošena je a nije fakturisana i naplaćena onome ko je potrošio!  Dok prema Studiji rađenoj za potrebe Republičke direkcije za vode pokazuje da dnevni gubitak vode u Srbiji iznosi oko 35 odsto ukupno isporučenih količina, taj procenat za Suboticu na godišnjem nivou iznosi (samo) 23 odsto, prema računici iz 2015. godine, i moglo bi se reći da smo dosta bliže evropskim standardima koji dozvoljavaju gubitke iz sistema do 15 procenata vode koja se distribuira potrošačima.

Tačniji podatak u kubicima za Suboticu za prošlu godinu je milion i 897 hiljada kubnih metara “nestale” vode, a u odgovoru na pitanje da li sva ta količina nekako odlazi nepoznatim putevima, i šta se sve podrazumeva pod “gubitkom vode”, u Javnom komunalnom preduzeću polaze od same definicije gubitaka.

“Ono što mi smatramo da je gubitak u vodovodnom sistemu jeste razlika između proizvedene i naplaćene vode. Taj gubitak se svake godine kreće od 20 do 25 odsto, za prošlu godinu ga imamo 23 odsto.  Znači, u to spadaju nefakturisana merena i nemerena potrošnja, nelegalna potrošnja, netačnosti u merenju, curenja na cevovodima – sve to za poslovanje “Vodovoda i kanalizacije” znači smanjenje prihoda. Mora se reći da 6 odsto ukupnih gubitaka iz mreže čini zapravo plansko-preventivno ispiranje vodovodnog i kanalizacionog sistema, ali to mora redovno da se radi svake godine, kao i u prilikama kada je potrebno interventno ispiranje. Kod ostalih gubitaka nemamo iskazano ponaosob koliko iznose procentualno”, kaže inženjer Piroška Sabo, rukovodilac linijskih objekata u Javnom komunalnom preduzeću.

Dakle, koliko nam vode “iscuri” iz pukotina na samoj vodovodnoj mreži, koliko ode preko “divljih” priključaka i koliko gubicima doprinose netačnosti u očitavanju, teško je sa tačnošću utvrditi.

“Mesečno imamo oko 12 do 13 većih curenja na uličnim cevovodima, i to je godišnje oko 150 takvih kvarova kada “pobegnu” određene količine vode, ali tu je u pitanju samo ulična mreža, a imamo još i curenja na priključcima, u vodomernim šahtovima i na zasunima – svaka intervencija na distributivnoj mreži je zbog curenja, sve ostalo je plansko-preventivno održavanje. Što se tiče nelegalnih priključaka, unazad dve-tri godine imamo akciju da se vlasnici ilegalne kanalizacije sami prijave i da plate priključak po redovnoj ceni, i to još na rate. U toj akciji javili su se i neki koji su se neovlašteno priključili na vodovodnu mrežu, i isti se uslovi legalizacije odnose i na njih, ali smo imali mali odziv, svega troje ili četvoro ove godine”, kaže Piroška Sabo.

Zbog stare mreže, veći gubici

Na gubitke vode u značajnoj meri utiče i zastarelost vodovodne mreže, a sudeći prema podacima kojima raspolažu u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”, ona najvećim delom nije u najboljem stanju mada su poslednji radovi na obnavljanju sistema vodosnabdevanja i posebno centralne gradske mreže to delimično popravili.

“Vodovodna mreža u gradu u najvećoj meri, oko 70 do 80 odsto, je od azbestno-cementnog materijala, ali nisu toliko problem sami cevovodi koliko njihova armatura – zatvarači, hidranti i šahtovi u kojima su najveći gubici. Najviše su dotrajali pocinkovani priključci i naša praksa je takva da prilikom svakog otkrivanja kvara, odnosno curenja na priključku koji je od gvozdenog materijala zamenimo ga kompletno polietilenskim, koji se sada najviše koristi u izradi priključaka. Najviše problema imamo tamo gde je najstarija mreža, na primer u Kertvarošu i Železničkom naselju, pa i sam centar grada dosta je problematičan ali tu su sada menjani priključci, što je urađeno prilikom izrade centralnog magistralnog cevovoda od ulice Braće Radić do Franjevačke crkve. Zamenili smo ih u potpunosti i u ulici Petra Drapšina, pa je tako stanje u određenoj meri poboljšano”, kaže inženjer Milovan Nikić, rukovodilac distribucije u “Vodovodu”.

U gubicima i otpisani kubici - “Kod curenja na priključnom vodu kod potrošača imamo stanje na vodomeru koje se očita i zatim se fakturiše, ali ako vlasnik priključka uputi zahtev “Vodovodu” da zbog curenja ima veliku potrošnju vode i ako računom dokaže da je to sanirano od strane ovlašćenog i stručnog lica, onda mi to otpisujemo. Ali, pročitamo stanje ostaje i svaki otpisani kubni metar vode predstavlja gubitak, odnosno računa se u izmerenu ali ne i naplaćenu potrošnju”, kaže inženjer Piroška Sabo.

Protekle sedmice u Subotici su boravili predstavnici “Vodovoda” iz Budimpešte i u sklopu međunarodne saradnje koja je dogovorena sa subotičkim kolegama, specijalnim vozilom opremljenim elektroakustičkim uređajima radili su na otkrivanju gubitaka na mreži. Budimpešta ovakvu opremu koristi već trideset godina i gubitke je svela na 17 odsto. Šta su pokazala ispitivanja u Subotici?

“Koristeći pomoć budimpeštanskog vodovoda, otišli smo u naselje Višnjevac, gde smo imali prema statističkim podacima daleko najveće gubitke vode, čak oko 66 odsto, i elektroakustičkim metodom utvrđena su curenja ali i određeni broj nelegalnih priključaka. Takođe nam je cilj bilo i Vikend naselje na Paliću, pošto je vodovodna mreža tamo izgrađena dosta vremena pre nego što ju je “Vodovod” uneo u svoj sistem i pravci cevovoda često su nam bili nepoznati.  Terenskim ispitivanjem i rezultatima koje očekujemo od budimpeštanskih kolega moći ćemo da trasiramo nepoznate vodove i unesemo ih u naše karte. Drugi vid istraživanja je traženje gubitaka na distributivnoj mreži, i to tako da se samo vozilo priključuje na nju, postaje deo te mreže, i onda se meri protok, pokazuje se gde postoji veća potrošnja od konstantne, što samim tim ukazuje na gubitak u vodovodnom sistemu”, kaže Milovan Nikić.

Piroška Sabo / Milovan Nikić

Rasipamo vodu, a preti nam žeđ!

Svaki vodovod, pa i subotički, susreće se sa gubicima vode i njihovo smanjivanje ima ne samo ekonomski nego i ekološki značaj.  U Javnom komunalnom preduzeću pre nekoliko godina pokušali su da se detaljnije pozabave ovom problematikom, ali se nije odmaklo dalje od početka.

“Imali smo pre nekoliko godina u planu da formiramo jednu ekipu koja bi se bavila isključivo gubicima vode, izlaskom na teren, praktično od potrošača do potrošača, što znači kontrola priključnih cevovoda, šahtova, curenja, ali iako bi se to za nekoliko godina isplatilo, formiranje takve grupe od šest ili sedam ljudi za naše prilike je teško izvodljivo”, kaže Piroška Sabo.

Voda će u 21. veku biti dragocenija od nafte – da li možemo dozvoliti sebi da je rasipamo i gubimo?

Ali i pored toga, postoji potreba da se u ovoj oblasti primene međunarodna iskustva i praksa, a to je pored opreme koju su demonstrirali stručnjaci budimpeštanskog “Vodovoda” i metod u sagledavanju pokazatelja gibitaka vode potekao od Međunarodnog udruženja za vode (IWA – International Water Association), a koji bi trebalo primenjivati i u našem sistemu.

“To je priznata međunarodna metoda sa tabelom koja sadrži sve komponente koje dolaze u obzir prilikom razmatranja i procene gubitaka vode. Od ulaska proizvedene vode u sistem, prati se potrošnja kod registrovanih potrošača, koliko im je ona obračunata, prividni gubici i greške u merenju, nefakturisana proizvodnja zbog određenih propusta u administraciji, pronalaženje nelegalnih potrošača, netačnosti u merenju i tehnički gubici u sistemu što distributivnom što u priključnim vodovima kod potrošača. Znači, jedna sveobuhvatna metodologija.  Imali smo priliku sada da sa budimpeštanskim vodovodom vidimo kako se to kod njih radi i primenjuje, pogotovo pošto oni imaju posebna vozila i uređaje kojima se sve to može registrovati na mreži i sužavati krug dok se ne otkrije gde se ti gubici nalaze”, kaže Milovan Nikić.

Da li bi i subotičkom “Vodovodu” koristilo da nabavi ovakva vozila i opremu i na taj način lakše registruje i otklanja gubitke vode iz sistema?

“Nismo o tome razmišljali, jer mi takvo vozilo ne bi mogli u potpunosti da iskoristimo tokom čitave godine, pa je rešenje da kao i sada označimo jedno područje gde smatramo da postoje veći gubici i onda uslužno angažujemo vozilo ili preko nekog projekta”, kaže Piroška Sabo.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

16
daca Odgovori
Ako su vam razlike između proizvedene vode i naplaćene, a vi ih smatrate gubitkom, znači da subotički korisnici troše manje vode i tada je potrebno da smanjite proizvodnju. Da ste zamenili i vodovodne cevi u zgradama, koristil bismo našu vodu a ne kupovali skupu flaširanu. Ovako zbog starih cevi i nedovoljno hlora se oseti samo rđa i metal, ne koristimo vodu za piće i kuvanje. A vi stvarate nepotrebne gubitke . Voda je odlična, jedino su nam cevi stare i nema se para da svako menja svoje u zgradama.
xy Odgovori
Pa molim vas objasnite nam kakva je to kategorija "nefakturisana a merena" kolicina vode. Kako je moguce da je kod nekog potrosaca izmerena potrosnja vode a nije fakturisana?
Greske kod ocitavanja? Pa desava se da ovlasceno lice ne ocita potrosnju jer potrosac nije kod kuce, U tom slucaju bi trebalo da se ostavi obavestenje kada ce se ponovo ocitati brojilo, medjutim to se ne desava vec se upisuje kolicina "od oka". Ukoliko postoje potrosaci kod kojih se cesce ne moze ocitati potrosnja treba ih iskljuciti sa mreze.
Posto pretpostavljam da se i vrednost kolicine vode, koja se izgubi u distribuciji uracunava u cenu vode, ocigledno je da Vodovodu bas i nije prioritet da se utvrde nacini gubitka vode.
komsija Odgovori
Hocete mozda reci da cem nam politicari sutra reci ,rasipamo se parama,a preti nam glad .
ffilozoff Odgovori
LOPOVI !!!
sirotinja Odgovori
Nije ni cudo kad jos uvek koristimo zidani cevovovod sto su nam ostavili stari rimljani.
ivankovic Odgovori
Živim u zgradi sa više stanova pa se potrošnja vode plaća sa jednog sata - vodomera koji se očitava, a koji se nalazi u šahtu ispred zgrade. Posle toga se račun raspoređuje po stanovima u zavisnosti od broja članova domaćinstva, što je neispravno, jer se tako ne naplaćuje potrošnja vode nego se naplaćuje broj stanara po stanovima. U okolnim državama svaki stan ima svoj vodomer pa se tako naplaćuje prava potrošnja vode.

Kada ćemo da plaćamo pravu potrošnju vode - tj. kada će nam dati vodomer koji će meriti pravu potrošnju, a ne bahatost pojedinaca koji ostavljaju namerno nezavrnute česme a svi stanari moraju da plaćaju njihove bezobrazluke. Kada ćemo moći štediti vodu(manje trošiti), i manje plaćati tuđu potrošnju?

Mada se šaht gde je vodomer može otvoriti i očitati, radnici vodovoda koji bi trebali da ga očitavaju to ne čine svakog meseca jer se na računu očitava stalno ista potrošnja u kubicima vode.
jedan primer Odgovori
Centralna garaža na Radijalnom putu: hidrant stoji na zidu, koriste ga svi za pranje kola ... Ljudi iz vodovoda su bili pre oko 4-5 godina jer su bili pozvani (ja sam ih pozvao) i videli su o čemu se radi, ali od tada se ništa nije promenilo - skoro svakog dana je tamo kao u nekoj prosečnoj autoperionici ... Drugim rečima, BAŠ IH BRIGA! Ne sekirajte se, debelo oni nama naplate i te svoje gubitke putem preskupe vode. Znaju oni dobro mnoge ovakve slučajeve, ali mislim da se ne stresiraju previše, nego slože neku tužnu priču kako ovo ne može i ono ne može, a oni kao otkidaju od posla i onda misle da smo mi ostali idioti.
realan Odgovori
Kakvi sve srtucnjaci vode Vodovod dobro je sto u opste imamo vode.
DRUG Odgovori
Gospodin Ivanković potpuno je u pravu, samo niti će neko probati rešiti očigledan problem niti ih je briga. Rasipanje vode ide svima u prilog osim krajnjim potrošačima jer se na njima sve slomi, nikada mi nećemo doći do standarda kojima navodno težimo dok gospoda koji odlučuju na lokalu i u javnim preduzećima svoju nesposobnost, bahatost i lopovluk najlakše rešavaju povećanjem cena.
panonski čamac Odgovori
Znate kako se može smanjiti potrošnja vode? Tako što se uvedu vodomeri i svako plati koliko potroši, a ne da se plaća po ČLANU! Molimo vas godinama da to dođete da uvedete, ali NEĆETE!
imre Odgovori
Interesantno u Subotici smo potrosili 15 kubika a sada u Nemačkoj potrosimo 5 kubika a potrosmja vode je ista neko frizira vodomere
Pravoslavac Odgovori
@panonski čamac
ti jos nisi odveslao u spajz??aj brzo i zakljucaj se.
...tt Odgovori
.Gospodine Ivankovicu ukoliko stanujete u zgradi trebali bi da znate da imate u stanu vise vertikala na koje bi trebalo dase postave vodomeri u nekim stanovima i po 3 komada puta 150e ga li ce te
pristati na takvu investiciju. U koliko hocete dogovorite se sa skupstinom stanara i podnesite zahtev vodovodu.
Alen Odgovori
@panonski čamac Po tebi Vodovod treba da trazi saglasnost svih stanara i ako dobije onda treba da razbije zidove u svim stanovima i stavi cevi i vodomere i posle lepo omalterise, vrati plocice i okreci i to o trosko svih nas, cak i nas koji imamo licni vodomer. Da li shvatas da te radove Vodovo nece moci naplatiti ni za 20 godina. Uselili ste se u takve stanove i znali ste da stan nema vodomer. Ako hocete vodomer onda o svom trosku lepo izvedite radove a ne o mom trosku.
Nemojte od Vodovoda traziti nemoguce jer ja ne zelim da voda poskupljuje jer vi zivite u takvoj zgradi. Uradite to sami o svom trosku.
A sto se tice Vodovoda i gupitaka, ja bih im skidao sa plate sve gubitke iznad 15% pa bi tu gubitci vec prvi mesec bili 3%.
panonski čamac Odgovori
@Alen
O čemu pričaš? Pa naravno da ćemo mi snositi troškove. Nismo ni tražili da nam oni plate (a kad su oni ikome dali para?), nego da mi isfinansiramo vodomere i da se lepo zna crno na belo ko je koliko potrošio. Nažalost, Vodovod uopšte ne želi ni da čuje, nego insistira da mi vijamo podstanare i nove članove domaćinstva!

A u stanove smo se uselili još davno, kada su komunisti mislili da su svi jednaki u trošenju vode, i da neće biti budala koji zloupotrebljavaju zajedničku vodu. Želimo to da promenimo.
josa Odgovori
bla-bla-bla
eksperti iz madjarske koji su u subotici nisu dosli za dzabe,to treba i platiti
narod puno se kupa ,puno peremo noge
sta je resenje? treba da poskupi voda
busite bunare da se otkacite od monopolista
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.