Komentara: 4
Pregleda: 7651

Rakija Skajid odnela tri života?

23.03.2011. u 18:52h
Izvor: RTV
Rakija Skajid odnela tri života?

Srpsko tužilaštvo preduzima opsežne radnje i mere na rasvetljavanju okolnosti smrti osoba koje su konzumirale rakiju privrednog društva "Skaid" (Scaid) iz Subotice, izjavio je danas portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Kako prenosi RT Vojvodine, radi se na rasvetljavanju uzroka smrti Z. M. (47) iz Niša i I. T. (38) iz Ruskog Krstura kod Kule za koje se sumnja da su pili alkoholna pića "Skajid", kao i muškarca (52) iz Crne Trave koji je noćas preminuo, a pored čijeg tela je pronađena flaša te rakije.

Zorić je agenciji Beta rekao da je Viši javni tužilac u Leskovcu obavestio Republičko tužilaštvo da je u noći između utorka i srede obavljen uviđaj u Crnoj Travi povodom smrti muškarca i da se prema saznanjima radi o osobi koja je pila rakiju "Skajid" i koja je pronađena pored tela na licu mesta.

Prema njegovim rečima, istražni sudija je odredio obdukciju i veštačenje sadržine flaša.

On je kazao da je Više javno tužilaštvo u Somboru zatražilo, povodom smrti T. I. iz Ruskog Krstura kod Kule, analize sadržaja rakije i da je u uzorcima pića koji su uzeti iz proizvodnog pogona kompanije "Skajid" u mestu Prigravica kod Apatina, utvrđeno da je sintetički metal iznad dozvoljene granice.

"Više javno tužilaštvo u Somboru zatražilo je da se izvrši obdukcija preminulog u cilju utvrđivanja uzroka smrti", istakao je Zorić. On je naveo da Tužilaštvo, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) intenzivno radi i na rasvetljavanju uzroka smrti M. Z. iz Niša za kojeg se takođe sumnja da je pio rakiju preduzeća "Skajid", pa je nadležno tužilaštvo podnelo predlog istražnom sudiji Višeg suda u Nišu da se uradi veštačenje kako bi se rasvetlile okolnosti smrti , utvrdilo da li ima elemenata krivičnog dela protiv zdravlja ljudi i identifikovali njegovi počinioci.

"S obzirom da postoji sumnja da je smrt tih lica nastupila usled upotrebe rakije 'Skajid', Republičko javno tužilaštvo aktivno prati i koordinira nadležnim tužilaštvima u cilju rasvetljavanja svih činjenica identifikacije eventualnih počinilaca krivičnih dela", naveo je Zorić.

MUP Srbije upozorio je pre nekoliko dana građane da ne piju rakije privrednog društva "Skajid" zbog toga što sadrže i do deset puta više metanola od dozvoljene količine, što predstavlja opasnost za zdravlje.

Prema dosadašnjim proverama i analizama, rakije ovog proizvođača sadrže i do deset puta više metanola od dozvoljene količine, što po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti predstavlja opasnost po zdravlje.

 

Sa tržišta do sada povučeno 2.643 litra rakije

Poljoprivredna inspekcija je u protekla dva dana izvršila više od 70 kontrola širom Srbije i sa tržišta do sada povukla 2.643 litra nebezbedne rakije, a kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, akcija će biti nastavljena.

"Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je 21. i 22. marta intenzivnim akcijama i združenim snagama sa MUP-om Republike Srbije, izvršilo više od 70 kontrola objekata širom zemlje", navedeno je u saopštenju tog ministarstva.

Inspektori su kontrolisali proizvođače, veletrgovine i trgovine u gradovima - Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Čačak, Kraljevo, Aleksandrovac, Kruševac, Zaječar, Niš, Prokuplje, Pirot i Leskovac.

Ministarstvo je ponovo apelovalo na građane da ne kupuju i ne konzumiraju sledeće "Skajid" (Scaid) proizvode - šljivovicu prepečenicu od 0,5 litara jačine 50 stepeni, šljivovicu prepečenicu od jednog litra jačine 50 stepeni i lozovaču od 0,5 litara jačine 40 stepeni u plastičnim bocama.

Ministarstvo je u ponedeljak saopštilo da je poljoprivredna inspekcija, nakon izvršene kontrole rakija kod proizvođača "Skajid" iz Subotice, naložila njihovo povlačenje sa tržišta i zabranu proizvodnje.

Kako je objašnjeno, takva odluka je doneta nakon što je konstatovano da se radi o nebezbednim proizvodima koji su opasni po ljudsko zdravlje.

 

Naime, nakon dobijenih rezultata iz akreditovane laboratorije utvrđeno je da navedene rakije imaju u sebi deset puta povišen sadržaj metanola tako da po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti ne odgovaraju tehničkim propisima. Ministarstvo je u današnjem saopštenju takođe apelovalo i na trgovce da navedene rakije pod hitno isključe iz svog prometa i uklone ih iz objekata. "Sve nebezbedne rakije u originalnom pakovanju za koje imamo dokaz (da ne odgovaraju propisima), povlačimo sa tržišta, ali pozivamo i same građane da obrate pažnju na originalno zatvaranje i drugih proizvoda ovog proizvođača", ističe se u saopštenju. Ministarstvo upozorava da postoji mogućnost da se u te boce sipaju rakije nepoznatog porekla i nelegalnih proizvođača koje mogu predstavljati veliku opasnost po život i zdravlje ljudi.

U cilju otkrivanja nelegalnih tokova i mesta proizvodnje i prometa rakije, poljoprivredna inspekcija u saradnji sa MUP-om vrši kontrole i kod fizičkih lica kod kojih se sumnja da prave rakije nebezbednog kvaliteta, a sve nove informacije biće dostupne javnosti, navedeno je u saopštenju.

Niška policija pronašla je manju količinu rakije subotičkog proizvođača "Skajid" u otvorenim flašama u kući Z.M. (47) u Novom Selu kod Niša, koji je preminuo iz još neutvrđenih razloga, saopšteno je juče u Policijskoj upravi u tom gradu.

Kako je Tanjugu danas rečeno na Klinici za endokrinologiju i toksikologiju niškog Kliničkog centra, u Nišu nisu registrovani novi slučajevi trovanja rakijom subotičkog proizvođača "Skajid".

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 7651
Povezane teme

scaid rakija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.