Komentara: 2
Pregleda: 3056
Foto

Radost praznika u veštim rukama slamarke Vere Bašić Palković

21.04.2019. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Tradicija šaranja jaja za Uskrs, među našim življem je više od onoga što se može nazvati običajem. Za mnoge je to trenutak kada se porodica okupi i zajednički stvara mala umetnička remek dela, dok je za druge to zaista posebna vrsta umetnosti, kao za našu sugrađanku Veru Bašić Palković, koja od 1995. godine jaja ukrašava ručno izrađenim listićima, cvetovima i pletivom od slame.
Radost praznika u veštim rukama slamarke Vere Bašić Palković

Nekada su se jaja šarala na sasvim drugačiji način, tako što su ih žene u svojim kućama, na selu ili salašu, kuvale u onome što im je bilo pri ruci - lukovini ili koprivi, dok su ih dekorisale listićima ili cvećem koje su pronašle u prirodi. Međutim, slamarke poput Vere Bašić Palković, podigle su ukrašavanje na jedan viši, pre svega, umetnički nivo i prilagodile ga vremenu u kojem živimo.

- Kao što možete da vidite, ovde je mnoštvo ideja, jedno opšte šarenilo, a motivi su različiti - priča Vera, pokazujući na slamom ovenčana jaja, na kojima se prepoznaju cvetni, ali i motivi čipke i izvornog veza žena sa salaša. - Uglavnom pravimo cvetne, zato što je proleće, a Uskrs je radostan događaj i onda je najprigodnije da se služimo onim motivima koji će nam taj događaj još više uveličati i ulepšati.

Radost praznika u veštim rukama slamarke Vere Bašić Palković

Posao ukrašavanja jaja slamom počinje već u oktobru, kada slamarke seju pažljivo odabrane stare sorte žita, jer, kako objašnjava naša sagovornica, moderne sorte su kratke, tvrde i vrlo često prljave, stoga nisu adekvatne za rad.

- Kada žitarice sazru, skupljamo slamu, sortiramo i jedan deo pripremimo za ukrašavanje. U pitanju su fini radovi, što znači da se slama obrađuje ručno, seckaju se listići, cvetići, prave se raznorazna pletiva i onda se prelazi na finiširanje jaja. Pošto je trenutno sezona kada koke, guske i patke nose jaja, već sada biramo jaja koja ćemo ukrašavati naredne godine. Pripremimo ih, u smislu da ih operemo i očistimo, a da li ćemo ih obojiti ili ostaviti prirodnu boju ljuske, zavisi od umetnice koja to jaje i finišira - objašnjava Vera.

Radost praznika u veštim rukama slamarke Vere Bašić Palković

A ono što Vera zove "finiširanjem", podrazumeva najfiniji rad koji se obavlja ručno, uz pomoć pincete i posebnog lepka. Naime, detaljno izrađena pletiva, pažljivo iseckani listići i cvetovi, nanose se na jaje pincetom, a potom se pričvršćuju lepkom, tako da sjajna i klizava slama ostane fiksirana, a da pri tome ne dođe do pucanja ljuske.

To je nešto što me ispunjava, opušta, usrećuje. Kada ovo radim, onda se potpuno isključim od svakodnevnih životnih briga i problema. Bavim se nečim što je zaista lepo i ono mi totalno oporavlja dušu - poručuje Vera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3056
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

farbanje jaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.