Komentara: 8
Pregleda: 6333

Radnici sami sebi izbijaju hleb iz usta

16.11.2009. u 20:41h
Izvor: Blic
<p>Aleksandar Matković, predsednik Upravnog odbora Fabrike tekstila &bdquo;Mladost" iz Subotice čiji su radnici zapretili &scaron;trajkom glađu, potvrdio je da zaposleni nisu primili plate od maja i da im nisu uplaćivani porezi i doprinosi, ali je istakao da krivicu za to snose sindikat, mali akcionari i jedan od vlasnika paketa akcija &bdquo;koji su blokirali prodaju dela imovine i zemlji&scaron;ta koje se ne koristi".</p>
Radnici sami sebi izbijaju hleb iz usta

Jedna hala, koja je potpuno prazna, i fudbalski teren koji niko ne koristi, trebalo je da budu prodati za 44 miliona dinara. Već smo imali kupca, napravili smo i ugovor u kojem je pisalo da ćemo odmah isplatiti zaostale plate, poreze i doprinose za radnike. Ostalo bi i novca da se uloži u proizvodnju. Trebalo je da to verifikuje skupština, ali pošto je veliki iznos u pitanju, morala je za to da glasa dvotrećinska većina. Ja sa svojim saradnicima imam oko 62 odsto akcija, ali to, nažalost, nije bilo dovoljno jer su sindikalni lideri ubedili male akcionare da ne glasaju za prodaju. Protiv je bio i još jedan vlasnik paketa od oko 28 odsto akcija - kaže Matković.
On je naglasio da je otvoren za sve sastanke i da se više puta našao za istim stolom sa predstavnicima sindikata i lokalne samouprave.
- Ako neko ima bolje rešenje neka kaže, sve ćemo probati. Ova kriza najviše je pogodila tekstilnu industriju. Od početka godine konstantno poslujemo sa gubicima i ja bih bio najsrećniji kada bismo našli izlaz - istakao je Matković.
Prošle sedmice, o čemu je „Blic" pisao, predstavnici sindikata organizovali su konferenciju za medije na kojoj su najavili da će stupiti u štrajk glađu ukoliko uskoro ne dobiju ono što su zaradili. Predsednica sindikata u „Mladosti" Šarlota Kovačević, koja je i član UO, te jedan od rukovodilaca u firmi, tvrdi da proizvodnja stalno teče i da su priče o gubicima neistinite.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 6333
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.