Komentara: 12
Pregleda: 3900
Foto

Radnici nemaju razloga za slavlje - prava radnika zaslužila slabu trojku!

02.05.2019. u 11:39h
Izvor: Subotica.com
Radnici nemaju razloga za slavlje -  prava radnika zaslužila slabu trojku!

Na Međunarodni praznik rada, radnici u našem gradu, ali i celoj našoj zemlji, nemaju mnogo razloga za slavlje. O tome svedoči rečenica „Radnik nije rob“, prva poruka napisana u „Beloj knjizi“ koju su juče u centru grada postavili Udruženje građana „Solidarnost“ i „Centar – Tito – Központ”.

- S obzirom na situaciju u društvu, nemamo mnogo razloga za slavlje. Ima pomaka u ekonomiji, spoljnoj politici, vojsci, ali još nismo postali socijalno odgovorno društvo. To se najbolje vidi u tome da je iznos minimalne zarade daleko niži od potrošačke korpe - ističe Vanja Dragojlović iz UG „Solidarnost“. - Tek kada se te dve stavke izjednače možemo reći da smo na dobrom putu. Trenutno najveći broj naših građana živi u siromaštvu ili životari.

Radnici nemaju razloga za slavlje -  prava radnika zaslužila slabu trojku!

Subotičani su tražili pomoć ili savet, uglavnom nezadovoljni niskim zaradama, radom institucija i pravosudnih organa. Međutim, većina njih ipak želi da ostane anonimna jer živi u strahu od gubitka posla.

- Čujemo da je položaj radnika sve bolji, ali to treba da kažu radnici, a ne funkcioneri. Radnicima nikako nije bolje - jasan je Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja „Centar – Tito“. - Nažalost, mnogi sindikalci su prilepak vlasti ili uprave preduzeća i radnici nemaju kome da se obrate. Ljudi nam se insajderski žale, ali kada treba da kažu svoje ime da bi nešto pokrenuli, oni odustaju jer su mnogi koji su se žalili dobili otkaz. Kada se radi o radničkim pravima, mi smo ponovo na početku, kao u vreme pobune radnika u Čikagu, ali sa velikim iskustvom dugogodišnje radničke borbe.

Radnici nemaju razloga za slavlje -  prava radnika zaslužila slabu trojku!

Ipak, po mišljenju Samostalnog sindikata Subotice, neke stvari su se promenile na bolje.

- Postoji stabilizacija u smislu nekih problema koji su se dešavali pre pet i više godina. Zarade se isplaćuju, porezi i doprinosi se plaćaju, što ranije nije bio slučaj - podseća Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice. - To je dobro, ali nije dobro što četvoročlana porodica sa dve zarade ne može da obezbedi normalnu egzistenciju. Sada je ključno da idemo na povećanje zarada i poboljšanju uslova rada.

Radnici nemaju razloga za slavlje -  prava radnika zaslužila slabu trojku!

U protekle tri godine, sindikat je podržao oko 15 tužbi za mobing i u svim slučajevima oštećeni radnici su dobili spor.

- Više sporova imamo u javnom sektoru, gde radnici imaju problema sa direktorima, koje je partija stavila na to mesto. Međutim, problem je što direktori kaznu ne plaćaju iz svog džepa nego iz budžeta, što takođe treba da se promeni - dodaje Popović. - Ako bi se uporedila situacija iz prošlosti i sadašnje stanje, prava radnika mogu biti ocenjena slabom trojkom.

Izvor: Subotica.com
Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ" Prvomajski performans UG "Solidarnost" i "Centar – Tito – Központ"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3900
Povezane teme

udruženje solidarnost

radnici

samostalni sindikat

praznik rada

radnička prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.