Komentara: 1
Pregleda: 4626

Radnici i pezioneri najčešće zvali lokalnog ombudsmana

02.04.2020. u 00:00h
Izvor: TV Subotica
Radnici i pezioneri najčešće zvali lokalnog ombudsmana

Od uvođenja vanrednog stanja, Kancelariji lokalnog ombudmana najčešće su se obraćali penzioneri i radnici. Kako navodi Erika Tot Salai, lokalni ombudsman, u prvim danima Subotičane je najviše interesovalo koja prava se mogu suspendovati, a koja ne, kao i pitanja u vezi sa uvođenjem mera zabrane kretanja i okupljanja.

Međutim, kako dodaje, mnoštvo nedoumica imali su radnici, koji su se na prvom mestu uplašili otkaza, zatim ih je interesovao rad od kuće, kao i da li imaju pravo da ostanu sa decom.

- Uglavnom su se pitanja ticala te preporuke i da li je ona obaveznog karaktera. Radnici i zaposleni su imali konkretne najave u vezi otkaza, ali kad smo u razgovoru videli da postoji mogućnost povrede prava, upućivali smo ih na republičkog inspektora rada, jer su to republički propisi, te izvršavanje i kontrolu rada vrši republički inspektor - kaže Tot Salai. - Oko naknade nismo imali toliko pitanja, ali su porodice koje imaju decu mlađu od 12 godina imale jako mnogo pitanja, kako i na koji način mogu da ostvare svoje pravo da jedan član porodice ostane kod kuće sa decom.

Ipak, najviše poziva uputili su penzineri i stariji od 65 godina, nakon što im je u potpunosti zabranjeno kretanje.

- Najviše su nam se javljali penzioneri i to sa pitanjima vrlo operativne prirode. Oni treba da organizuju svoj život i naročito u prigradskim mesnim zajednicama smo nailazili na probleme i oko rešavanja tih operativnih problema su nas konsultovali - dodaje Tot Salai.

Kancelarija lokalnog ombudsmana radi redovno, ali ne prima stranke, već je dostupna na brojeve telefona 024/626-898 i 024/626-896 svakog dana od 8 do 20 časova, kao i vikendom.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 mesec 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 4626
Povezane teme
kancelarija zaštitnika građana Subotice vanredno stanje zaštitnik građana lokalni ombudsman erika tot salai
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.