Komentara: 3
Pregleda: 2288

Radni vek na izvoru bračnih voda

10.10.2009. u 15:55h
Izvor: Politika Online
Radni vek na izvoru bračnih voda

Za 35 godina, koliko je u Subotici radila kao matičar, Vukica Bogešić je venčala više od 10.000 parova, a samo jedan mladoženja je pred njom izgovorio sudbonosno „ne".Na svoj rođendan, 3. oktobra u 17 sati, završila je venčanje jednog mladog para, i tek kada je odložila matičarska obeležja primetila je da je u hodniku ispred Velike većnice Gradske kuće čekaju sve njene kolege držeći bukete cveća. Bilo je to iznenađenje za oproštaj pred odlazak u penziju Vukice Bogešić koja je u Subotici 35 godina radila kao matičar.

- Prvih godina mog rada kao matičara, pamtim da su se venčanja nizala kao na traci, u razmacima od 15 minuta. Rekord je postavljen u subotu, 29. novembra 1982. godine, kada se venčalo 36 parova. Danas je tu brojku teško dostići i za čitav mesec - kaže Vukica Bogešić.

U Srbiji nema matičara sa dužim stažom, a sudbonosno „da" pred njom je izgovorilo više od 20.000 mladenaca. Nedavno joj se javila familija čijih 16 članova je pred njom uplovilo u bračne vode. Zbog toga je za Subotičane, baš kao i Velika većnica Gradske kuće, Vukica Bogešić sinonim za venčavanja.

- Pre venčanja, sve do pre dve godine kada je novim zakonom to anulirano, mladencima je čitano koje su zakonske obaveze supružnika. Budući da je navođenje paragrafa suvoparna procedura, pridodali smo i prigodan tekst Duška Radovića, ali se ispostavilo da je sve to skupa predugačko za uzbuđene i nestrpljive svadbare. Onda smo sredinom devedesetih pronašli citat Halida Džubrana iz njegovog dela „Prorok" i od tada se on čita. Žao mi je samo što mnogi mladenci, što zbog treme, što zbog radosti, ne obrate pažnju na reči koje im se izgovaraju na početku zajedničkog puta - kaže nam Vukica Bogešić.

U dugoj i bogatoj matičarskoj karijeri, Vukica je venčavala ne samo u Velikoj većnici Gradske kuće, već i na drugim, specifičnim i egzotičnim mestima koja su parovi odabirali za početak svog bračnog života. Dogodilo joj se i da mladoženja izgovori (sudbonosno) „ne", a pamti i momka koji je, u skladu sa opkladom koju je napravio sa drugarima, maksimalno otezao sa odgovorom. A u sećanje su joj se najdublje urezala dva venčanja:

- Oba su se dogodila u Gerontološkom centru. U jednom slučaju u pitanju je bio mlad, teško bolestan čovek i njegova negovateljica koji su se zavoleli i godinama živeli zajedno, a u drugom slučaju venčala sam par koji se upoznao u Gerontološkom centru i koji je hteo da svoju ljubav ozvaniči brakom - otkriva nam Vukica Bogešić.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2288
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.