Komentara: 1
Pregleda: 2255

Radionica o mitovima i činjenicama o EU

21.12.2011. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
Radionica o mitovima i činjenicama o EU

Kako nastaju mitovi o Evropskoj uniji i koje su činjenice o evropskoj zajednici naroda, teme su jednodnevnog savetovanja “Mitovi i činjenice o EU” koji je održan juče u Subotici. Namenjena predstavnicima medija, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Fondacije Fridrih Ebert i kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, ova radionica je desetini novinara iz Subotice i Sombora pružila prikaz koji su to najčešći mitovi u EU, kako nastaju i kakva je uloga medija, uz činjenice koje su manje poznate i izvore informacija. Na radionici su predstavljena i primeri mitova iz medija u samoj EU.

Da li znate u kojoj evropskoj zemlji stopa nezaposlenosti iznosi 1%, gde je starost vozila u javnom prevozu tri godine, koja je u prošloj godini uvezla automobila u vrednosti od milijardu dolara i gde su obavezne kućne posete lekara svoj bolesnoj deci? Ukoliko ste pomislili da je u pitanju neka od zemalja EU – pogrešili ste. Nije ni zemlja EU, niti neka skandinavska zemlja, niti Švajcarska, već – Belorusija. Ovo je samo jedan od mitova o EU koje predstavljen novinarima, uz objašnjenje na konkretnim primerima kako oni nastaju i kakva je uloga medija u svemu tome. Tako su novinari mogli da saznaju da će građani u EU moći i dalje da prave rakiju, čvarke, med, organizuju svinjokolje i slično.

Radionica u Subotici je prva u nizu koja će biti održana u Srbiji na istu temu. Organizatori su Kancelarija za evropske integracije, Fondacija Fridrih Ebert i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koji su u razbijanje mitova krenuli nakon objavljenog istraživanja o tome kako mediji izveštavaju u EU.

Da nismo jedini koji imaju mitove pokazali su i primeri iz medija u samoj EU koji su izveštavali o donetim propisima kroz izvrtanje ili nedovoljno razumevanje činjenica. Tako su građani mogli da čuju neistine o tome da je EU zabranila čuvene švajcarske Servelat kobasice, krive banane i kvrgave šargarepe, te da svaki muškarac zaposlen u institucijama unije ima pravo na delimičnu refundaciju troškova nabavke šest pilula – vijagre.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2255
Povezane teme

nezavisno udruženje novinara srbije

kancelarija za evropske integracije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.