• Pregleda: 5133

Radioaktivni gromobrani i dalje na subotičkim zgradama

Radioaktivni gromobrani i dalje na subotičkim zgradama

Subotičanima i dalje preti opasnost od radioaktivnih gromobrana, koji su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka postavljani na vrhove zgrada i industrijskih objekata. Iako je trebalo da odavno budu uklonjeni i dalje stoje na krovovima zgrada. Njihovo uklanjanje je predvidjeno Zakonom o zaštiti od jonizujućeg zračenja iz 1986.godine i trebalo je da budu uklonjeni najkasnije do 1996.godine. Pre tri godine pokrenuta je akcija na nivou države za uklanjanje ovih gromobrana i od tada do danas u Subotici je uklonjen samo jedan koji se nalazio na zgradi fabrike “Zorka”. Gromobrani su prepoznatljivi zbog šipke sa vrhom koji podseća na levak, a na kojem se nalazi malo radioaktivno punjenje koje štiti zgradu i okolinu od udara groma. Uklanjanje radioaktivnih gromobrana spada u nadležnost Republike koja bi za demontažu svakog gromobrana trebalo da izdvoji oko 500.000 dinara.

Na zgradi na adresi Trg cara Jovana Nenada 2 nalazi se radiokativan gromobran koji je zajednički za sve zgrade u tom nizu. Trećeg novembra 2009.godine je poslednji put mereno zračenje objekata i nije bilo štetno za okolinu. Stanari u zgradama se ne plaše za svoje zdravlje, ali smatraju da gromobran treba da bude ukonjen.

U Direkciji za izgradnju grada procenjuju da u gradu ima oko 30 radioaktivnih gromobrana koji se nalaze u centru grada, u naselju Prozivka, ali i na mnogim nekadašnjim industrijskim gigantima koji su sada pod stečajem. Direkcija ima ugovor sa šest zgrada o održavanju i merenju radioaktivnosti gromobrana koji štite ukupno 19 objekata.

U gradskom Odeljenju za zaštiti životne sredine nisu želeli da daju izjave i rekli su nam da uklanjanje radioaktivnih gromobrana nije u njihovoj nadležnosti. Problem je što kada ta tema dođe na dnevni red u gradskoj kasi uvek zafali novac za postupak uklanjanja. Da su postupili kao grad Kragujevac u kome su iz Fonda za zaštitu životne sredine svake godine izdvajali novac ostali bi na jednom gromobranu i problem bi bio rešen. U vreme kada su uvedeni, radioaktivni gromobrani bili su jeftiniji, pouzdaniji i znatno efikasniji od običnih, koji su štitili samo zgradu na kojoj su montirani.Inače, radioaktivni gromobrani obuhvataju znatno širi opseg zaštite od groma.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
ju Odgovori
5000 evra za demontazu? haha.. sad ce neko uzet lovu :D
DM Odgovori
haha radioaktivni gromobrani.... a sta je sa preko 60 nuklearnih elektrana sto se nalaze oko nas ko ce njih da demontira a?....
makova Odgovori
imam ja merdevine, i rukavice, i nekog alata, pa jel bih mogao ja da ih skidam?? evo za 500 EUR po komadu? :D
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.