• Pregleda: 3389

"Radimo li dostojanstveno?"

Blizina granice i raspad i zatvaranje velikih industrijskih kapaciteta, doprineli su sticanju prihoda i obezbeđivanja materijalne egzistencije putem rada na crno. Dodatni problem predstavlja činjenica da se radi o kategoriji nezaposlenih iznad 50 godina, kojima su godine starosti dodatna prepreka za zapošljavanje. Ovo su fokusi projekta nekoliko nevladinih organizacija koji ima za cilj suzbijanje rada na crno kroz povećanje svesti o njegovim negativnim posledicama, kako po same građane, tako i po samo društvo.
"Radimo li dostojanstveno?"

Propadanjem velikih privrednih sistema, mnogi Subotičani u najboljim godinama ostali su bez posla, izvora prihoda, egzistencije. Neki od njih okrenuli su se švercu preko granice, kao jednom od vidoma izvora prihoda, dok su drugi prihvatili bilo kakve poslove, kako bi došli do prihoda, pa i rad na crno. Stoga je nekoliko nevladinih organizacija, među kojima je i Centar lokalne demokratije, uličnom akcijom, odnosno anketom, pokušalo da dođe do informacija o shvatanju građana po pitanju rada na crno i poznavanju radnih prava.

Mreža nevladinih organizacija širom Srbije sprovodi kampanju posvećenu efikasnijoj ulozi građana i civilnog društva u nadzoru i zaštiti radnih prava. Po njihovoj oceni, radno zakonodavstvo u Srbiji je dobro, ali je problem u njegovom sprovođenju.

Rezultati ankete i druge teme vezane za suzbijanje rada na crno biće prezentovane na javnoj debati koja će biti organizovana naredne nedelje, a na kojoj je planirano prisustvo relevantnih aktera, poput predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje, Sindikata i nevladinog sektora.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

11
Vesko Odgovori
Poznajem jednog coveka koji je godinu dan radio kod jednog poslodavca na ciscenju zajednicki
prostorija u zgradama, samo za doprinos a nista na ruke, ni jedan dinara, stim de je sada ste-
kao uslov da bude 2 godine kod Nacionalne sluzbe za zaposljavnje, kako bi nakon toga stekao
pravo na penziju ( 40 god. penz. staza ). Zna se da je u poznim godinama i vec bolesljiv, ali je
tada morao pristati da ostvari da sada bude na SIZ-u do penzije. Eto nasi poslodavci,da radnik ne
zasluzi ni minimalac.Svaka cast izuzecima-svim poslodacima koji ispostuju obaveze prema radnicima.
Always Ultra Odgovori
Kakva glupost i gubljenje vremena na nju ! Pa svi znaju odgovor na to pitanje !
Najcesce - ne radimo NIKAKO !
kikiriki Odgovori
Pseudomoralisanje
vecker Odgovori
Centar lokalne demokratije mesto sto izlazi na ulice i pravi ankete bolje neka prati oglase
na sredstvima informisanja i po tim tragovima neka proverava na terenu. Tu ce vise informacije saznati nego mesec dana po ulicama. garantujem da ce REZULTAT biti ZAPANJUJUCA.
ffilozoff Odgovori
Sad ce to, veciti, "NOVI", nedodirljivi, ministar socijale ,100 godina, Rasim Ljajic resiti,i svima nama ce biti LEPO!!!
tetka Odgovori
Radna prava!!!!!?????? ŠTA JE TO? Ovo pitanje može postaviti 90% zaposlenih u privatnom sektoru. Da nepričamo o pravima nezaposlenih koja su svedena na minimum /pogotovu onih starijih/. Evo npr. tumačenje NZS kd slučajeva odlaska do 2 godine na zavod kategorije pred penziju: trenutno imate taj uslov ALIIII oni vam na te buduće dve godine automatski računaju po 4 meseca produženja staža. To znači da se većina iz ove kategorije nikada nemože sustići! Pitam se da li Ustav garantuje ovakva prava države protiv naroda?
Zana Odgovori
U svakom slucaju najvise je kriva inspekcija rada i drugi drzavni organi, koji nece nsta preduzeti
da zastite radnike,a i sindikat je nemocan i cesto puta nije zainteresovan.
Ojadjeni Odgovori
Ne radimo dostojanstveno nego kao poslednji bednici radnici Solida koji se nalazi u centru grada rade po sistemu koga kako prevare sa malim platama ne prijavljeni placeni doprinosi sam ako mora kod lekara produzeni rad i rad subotom se radi bez nadoknade........ radnici mateksa ne dobijaju platu na vreme da nabrajam jos, ja radim u jednoj firmi gde mi je poslodavac rekao na moje pitanje da mi isplati barem polovinu zarade koje mi je duzan da bi namirio svoje dugove, da se snadjem i recimo opljackam banku.............. Kad se obratite inspekciji oni vam kazu ko vam je kriv zasto ste pristali na takve uslove.
I mislim u pravu su KO NAM JE KRIV mi smo pristali na to. Kad jednom kazemo dosta i SVI izadjemo na ulice sa motkama tek ce se onda promeniti stvari u ovoj zemlji mogucnosti
strsljen Odgovori
Politizacija svega i svacega.Da treba zaista raditi,pogotovo u domacinskom
smislu,struka i iskustvo bila bi prednost a ne otezavajuca okolnost.Pitanje
je privilegije politicara i njihove birokratske pozadinske
podrske u godinama sa iskustvom.
@ zena Odgovori
Sindikat bi mogao mnogo da učini za obespravljene radnike, ali je na žalost u dilu sa poslodavcimima od kojih ima korist, sindikat se bavi svojim mahinacijama, političkim angažmanima biznisom...
Huđi je dva meseca trčao sa čedom iz šilerove da bi ušao u skupštinu za poslanika, tu se vidi koliko je pojedinim liderima sindikata stalo do zaposlenih koji od svoih usta odvajaju za njihove debele plate , a za uzvrat dobiju veliko ništa,obmanu i laž.
Ana Odgovori
Pitajte u Bolnici kako dostojanstveno zaposljavaju sefovske kcerke na mesto spremacica,a one sede u kancelariji i ni ne vide metle,dok zaposleni placaju ciscenje radnog prostora iz svojih dzepova,jer nema se para za spremacice.O krsenju zakona o zaposljavanju ne vredi trositi reci,jer budzetskim sredstvima raspolazu kao sa svojim vlastitim i u smislu/niko nam nista ne moze.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.