Komentara: 0
Pregleda: 2609

Racionalizacija školskog sistema neminovina

14.04.2009. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
<p>Najavljena racionalizacija u &scaron;kolskom sistemu u Subotici je neminovna, smatraju u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine. Međutim, u sindikatu se boje da će o tome ko će dobiti otkaze, a ko ne &ndash; odlučivati politika.</p>
Racionalizacija školskog sistema neminovina

Ovaj sindikat takođe oštro osuđuje suspendovanje odredbi posebnog kolektivnog ugovora koje su nastale donošenjem zakonom o budžetu i čime su im, kako tvrde, ukinute određene finansijske beneficije.

Višak od skoro 150 zaposlenih u subotičkim osnovnim školama je istinit i zaprepašćujući, smatraju u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine a za to okrivljuju prosvetne vlasti. Pored toga, u Sindikatu ističu i nestručnost kadra u osnovim školama, pre svega u predmetima Matematika, Fizika i Engleski jezik.

Situacija je povoljnija u srednjim školama. Nestručni kadar nije toliko zastupljen, jer su mnogi stručnjaci nakon propasti njihovih preduzeća uhlebljenje našli u prosveti tj. u srednjim stručnim školama. Međutim, sindikati smatraju da je racionalizacija neminovna i za srednje škole, ali se pribojavaju da će se ona vršiti po političkoj liniji.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine ima zamerke i na posebni kolektivni ugovor, koji je potpisan u februaru između vlade i sindikata, za koje smatraju da nisi reprezentativni. Zakonom o budžetu, mnoga finansijska prava iz tog ugovora su suspendovana: jubilarne i svetosavske nagrade, regres, topli obrok, prekovremeni rad. Takav ugovor, smatraju sindikalci, poslužio je samo da unese razdor među sindikatima.

Pored aktivnosti na poboljšanju položaja prosvetnih radnika Vojvodine, pomenuti sindikat će učestvovati i u Globalnoj nedelji aktivnosti. Širom sveta, zajedno sa milionima dece i nastavnika učestvovaće u „Velikom čitanju“ i zahtevaće da vlasti svakome daju pravo da uči, da može da čita i piše.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 2609
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.