Komentara: 11
Pregleda: 5439

PzGS: Grade se kontejnerska naselja za migrante; Ivanišević: Neistiniti navodi, nema širenja kapaciteta za migrante

23.06.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
PzGS: Grade se kontejnerska naselja za migrante; Ivanišević: Neistiniti navodi, nema širenja kapaciteta za migrante

U saopštenju Pokreta za građansku Suboticu, pod nazivom "Posle stanova i kontejnersko naselje" navodi se da po njihovim saznanjima postoji novi projekat u kojem se planira povećanje smeštajnih kapaciteta za boravak migranata. Na ovo saopštenje reagovao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je odbacio takve navode.

U nastavku prenosimo izvorno saopštenje Pokreta za građansku Suboticu, a zatim i komentar državnog sekretara.

* * * * * * * * * *

Još se redovno nije ni stišala bura oko izgradnje stanova za migrante u Subotici, već se priprema novi projekat za izgradnju objekata za smeštaj migranata na teritoriji Subotice. 

Prema saznanjima Pokreta za građansku Suboticu, republički organi planiraju po hitnom postupku da izgrade kontejnersko naselje za smeštaj migranata u Subotici. Lokacija na kojoj bi kontejneri bili postavljeni se nalazi na Karađorđevom putu, na parceli koja je u državnoj svojini, za Subotičane poznata kao  kasarna na Halaškom putu. Šokirani smo sa činjenicom da se neposredno u susedstvu najveće osnovne škole u Subotici, osnovne škole „Sečenji Ištvan“ sprema izgradnja kontejnerskog naselja za smeštaj migranata. Pokret za građansku Suboticu se oštro protivi bilo kakvom proširenju kapaciteta na teritoriji grada Subotice za migrante, nadalje smatramo da poslušnost lokalne vlasti u svemu što se nameće iz Beograda protivno jasno izraženoj volji Subotičana prevazilazi svaku meru. Zahtevamo od lokalnih funkcionera i stranaka na vlasti,  da hitno zaustave realizaciju projekta postavljanja kontejnera za smeštaj migranata u Subotici.

// Kraj saopštenja Pokreta za građansku Suboticu

* * * * * * * * * *

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zamenik predsednika Radne grupe Vlade Republike Srbije za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, dr Nenad Ivanišević, je povodom istupanja u javnosti „Pokreta za građansku Suboticu“ u vezi sa smeštajem migranata u Subotici, izjavio da je reč o netačnim i zlonamernim izjavama usmerenim, pre svega, protiv gradskih vlasti i Vlade Republike Srbije, koje za cilj imaju širenje panike među Subotičanima i skretanje pažnje sa rešavanja pravih problema.

- „Pokret za građansku Suboticu“ izneo je niz neistina o gradnji dodatnih smeštajnih kapaciteta za migrante u Subotici. Vlada Republike Srbije se od samog početka migrantske krize ponašala odgovorno, pre svega vodeći računa o interesima građanima Srbije - izjavio je Ivanišević. - Nema potrebe za povećanjem smeštajnih kapaciteta za migrante i niko ne planira gradnju novih prihvatnih centara, naglasio je Ivanišević uz napomenu da su, zahvaljujući naporima pre svega pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, svi ilegalni migranti koji su boravili van zvaničnog sistema prihvata u Beogradu, Šidu i Subotici premešteni u odgovarajuće, postojeće prihvatne centre na drugim lokacijama.

Ivanišević je naglasio da je Radna grupa Vlade Republike Srbije od prvog dana migrantske krize u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima opština i gradova u Srbiji koji su se našli na migrantskoj ruti upravo u cilju efikasnog upravljanja migrantskom krizom i rešavanja konkretnih problema na terenu.

- Vlada Republike Srbije nije donela nijednu odluku bez konsultacija sa predstavnicima lokalnih samouprava i planira da nastavi odgovornu i humanu politiku, ali uz čvrst i jasan stav da su građani Srbije, njihova dobrobit i bezbednost na prvom mestu. - zaključio je Ivanišević

// Kraj saopštenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 5439
Povezane teme
Nenad Ivanišević migranti migranti u subotici imigranti pokret za građansku suboticu migrantska kriza
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.