Komentara: 1
Pregleda: 2475
Video
Foto

"Put do velikih bina" je popločan konstantnim radom

02.03.2020. u 13:11h
Izvor: Subotica.com
Oslonivši se na svoju dugogodišnju pedagošku i izvođačku praksu, uz osluškivanje realnih potreba i najčešćih pitanja koja mu postavljaju mladi bubnjari na "putu do velikih bina", Goran Evetović je sačinio priručnik za bubnjare, prvi posle 30 godina, koji je predstavljen u subotu u okviru pratećeg programa izložbe "LP - Istorija gramofona i zlatno doba ploča" u Gradskom muzeju.
"Put do velikih bina" je popločan konstantnim radom

Od istorijata, podešavanja i štimanja seta bubnjeva, preko držanja palica, vežbi i notnog pisma, pa sve do toga šta odlikuje bubnjara kao ličnost, teme su koje pokriva priručnik Gorana Evetovića, koji je namenjen učenicima koji se tek upoznaju sa udaračkim instrumentima i onima koji su samouki, a sviraju profesionalno ili amaterski u bendovima. Kako je objasnio autor, ideja za priručnik se rodila kada je počeo da predaje u Muzičkoj školi, uvidevši da ne postoji gotovo ništa od literature na srpskom jeziku.

- Bila je jedna knjiga, 1989. godine se pojavila, a napravio ju je Lazar Džamić, marketinški stručnjak koji se iz hobija bavi bubnjevima, i to je bio prvi jugoslovenski priručnik za bubnjare. Kada sam došao na ideju da napišem priručnik, kontaktirao sam ga i pitao da li je moguće da od njegove knjige do danas nije izašlo ništa, a on mi je rekao: "Veruj mi, da je bilo nešto, ja bih znao o tome" - kazao je Evetović, dodajući da je tada dobio još veću motivaciju da priručnik završi. - Shvatio sam da u radu sa decom ne mogu da im kažem da odu do knjižare i kupe knjigu iz koje ćemo da radimo. Sve što predajem na času, želeo sam da zapišem i sve što priručnik sadrži je rezultat mog dugogodišnjeg pedagoškog rada, iskustava i saznanja koja su proverena i potvrđena u praksi.

"Put do velikih bina" je popločan konstantnim radom

Priručnik će uskoro nadopuniti i radna sveska koja je, kako je rekao autor, tek završena, a postoji mogućnost i da učenici koji se školuju za bubnjare u Muzičkim školama po Srbiji ubuduće uče iz ovih knjiga.

- Sve to je radila subotička ekipa. U Subotici imamo strašnu ekipu ljudi i samo ih treba ujediniti oko dobrih projekata, jer stvarno imamo kvalitetne ljude koji su sposobni za ozbiljne poslove. Uspeo da okupim njihov entuzijazam, zajedno sa mojim, jer smo krenuli od ideje, bez ikakvog finansijskog plana, bez ičega, sve je nastalo na mom kompjuteru i tako iz dana u dan. Ceo tim, jako mnogo truda, energije i želje bilo je potrebno da se ovo desi i na kraju smo svi bili jako srećni, bio sam ponosan na njih i to je tim koji sigurno neću menjati - rekao je Evetović.

"Put do velikih bina" je popločan konstantnim radom

Pored pedagoške prakse i autorstva, Evetović je muzičku karijeru započeo kao tinejdžer, svirajući u lokalnim autorskim i klupskim bendovima, da bi potom prošao kroz širok dijapazon muzičkih žanrova, od bendova za proslave i zabave, nekolicine džez sastava, simfonijskih orkestara, do "velikih bina" na kojima danas prati zvezde domaće i inostrane muzičke scene. Savet koji je imao za mlade bubnjare koji karijeru tek započinju, vrlo je jednostavan - bez konstantnog usavršavanja i rada na sebi nema ništa.

- Ništa se neće desiti, dok ti ne pokreneš nešto, dok ti ne uradiš nešto - rekao je Evetović. - Kada sam bio pri kraju master ispita, bio sam gotov. Više psihički, nego fizički, mada je i fizički uzelo maha, jer sam pripremao program od sat vremena, što je značilo da se vežba oko osam sati dnevno, uz sve ostale obaveze. Razmišljao sam i rekao profesoru da više ne znam kako ću to da uradim, a on mi je rekao: "Nije tvoje da razmišljaš, tvoje je da radiš". I shvatio sam da je stvarno tako. Mi mnogo razmišljamo, a malo radimo i kada bismo to obrnuli, počeli više da radimo, a manje da razmišljamo, jer se na kraju najviše borimo sa glavom, da li ti to možeš, da li ćeš uspeti, da li si ti za to i da li je to što sad radiš dobro. Uspeo sam nekako to da sklonim sa strane i da živim u trenutku, da budem tu, da budem prisutan u svemu što radim i takav pristup može da ti dozvoli da radiš više stvari odjednom i da budeš koliko-toliko uspešan.

"Put do velikih bina" je popločan konstantnim radom

Razgovor sa Goranom Evetovićem možete pogledati ovde:

Izvor: Subotica.com
Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića Promocija bubnjarskog priručnika Gorana Evetovića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2475
Povezane teme

promocija knjige

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

goran evetović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.