• Pregleda: 1996

Pune ruke posla za dimničare na početku grejne sezone

Nakon letošnje kontrole gasnih dimnjaka, JKP "Dimničar" započelo je prvi krug čišćenja i paljenja dimnjaka, kaljevih i crepanih peći. Kako bi se bezbedno grejali tokom predstojeće sezone, iz nadležnog preduzeća mole sugrađane da omoguće dimničarima da urade svoj posao, te tako izbegnu potencijalne opasnosti, poput samozapaljivanja dimnjaka.
Pune ruke posla za dimničare na početku grejne sezone

Sezona redovnog održavanja dimnjaka u JKP "Dimničar" zvanično je počela 1. oktobra, iako se čišćenje obavlja tokom cele godine u tri kruga, po reonima. Prvi na redu je Palić, a uporedno sa ovim naseljem čišćenje se odvija i u stambenim jedinicama, nakon ćega će uslediti i ostali delovi grada.

- Građani koje dimničari ne zateknu kod kuće, mogu da se jave na obaveštenja koja im ostavljamo u sandučetu i ugovore termin kada će dimničar ponovo doći na adresu. Osim toga, građani imaju mogućnost da se jave samoinicijativno i zatraže dimničarsku uslugu na telefon 024/553-072, te ukoliko ne pošaljemo dimničara taj dan, onda je sutradan sigurno na adresi - kaže Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova u JKP "Dimničar". 

Kako bi se bezbedno grejali tokom predstojeće sezone, iz nadležnog preduzeća savetuju građanima da obavezno očiste dimnjake i pažljivo propaljuju prvu vatru, jer dimnjaci mogu biti opasni, naročito nakon leta, kada se u njima nakupi smole koja u nekim slučajevima može da dovede do samozapaljivanja.

- Najbitnije je da dimnjak nije prljav, odnosno da nije smoljav. Ukoliko ima smole, postoji opasnost od samozapaljivanja. To ne mora da bude opasno ako je dimnjak tehnički ispravan, međutim, kod nas su kuće uglavnom stare, a dimnjaci nisu 100 odsto ispravni i novi, te u tom slučaju prilikom samozapaljivanja dolazi do širenja materijala i postoji opasnost od širenja požara na grede, drugi zapaljivi materijal, pa tako i na celu kuću - objašnjava Stošić. - Takođe, važno je znati da kod prvog propaljivanja vatre dolazi do varijacije u vazdušnom pritisku, koji može da predstavlja problem jer se stvara hladan vazdušni čep unutar dimnjaka koji je potrebno probiti. Najlakši način da se probije je da se u samom ložištu upali pet-šest listova novina, kako bi se vazduh unutar samog sistema zagrejao, a kada se vatra propali, dimnjak povuče produkte sagorevanja i sprovede ih u atmosferu.

Na evidenciji JKP "Dimničara" nalazi se više od 20.000 domaćinstava, dok je dimničara zaduženih za njihovo održavanje svega 12, te iz ovog preduzeća mole sugrađane za strpljenje i poručuju da će svi doći na red.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
KOMENTATOR Odgovori
Kako pune? Obično bude izgovor "Nema nikog kući" iako već godinama plaćamo račune gde je uračunata njihova usluga.
Alen Odgovori
Dolazite u tri kruga, ja Vas dve godine nisam video, a tražite da Vam platim uslugu čišćenja. Kada sam Vas zvao za čišćenje rekli ste mi da su dimničari na godišnjem i čim stigne dežurna služba očisti će mi dimnjak. Još ih čekam.
Bilo bi Vam pametnije da zaposlite još dimničara, nego što svaki dan oko pola jedan odlazite do Denis picerije na ručak....
DRAPO
100 % si u pravu !!! Kako je moguće naplatiti posao koji nisi uradio ??? A oni to rade godinama !!! U JKP Dimničar ima 37 zaposlenih a od toga 12 dimničara ?1? Pa za dobre plate toliko neradnika se mora naplatiti ono što nije urađeno !!! AJDMO PETICIJU DA SE NAPLATI SAMO ONO ŠTO SE I URADI !!!
Istina... Odgovori
Posle duge i žučne rasprave o uslugama "čišćenja" koje ne izvršavaju ali naplaćuju priznali su mi, u njihovim prostorijama, da imaju zakonsko pravo da uslugu naplate ali ne i obavezu da je izvrše. Bezbroj je takvih primera postupanja "u korist građana" tačnije "U ime naroda". Komunizam je jedna od najvećih svetskih prevara i pljački. Veoma je važno sa njim nemati ništa.
Radijalac Odgovori
Molim?pocnu da dolaze kada ljudi vec pocnu da loze,i na koji nacin onda daa se cisti?celo leto imaju fore da se to uradi oni pucnu u grejnoj sezoni,jel to vucic tako nesto pametno naredio ili neko iz njegove stranke?sramota.
kojot
Тако раде уназад већ 30-так година. Сво то време уредно плаћам њихову услугу а не користим је. Грејем се на струју читаве сезоне. Код мене боље да и не долазе, након сваког њиховог доласка мени у стану прокисне.
Zvezdan Odgovori
Treba nama jedna peticija, da se ne placa mesecno dimnicar, svakako nista ne rade, ne znam kad sam ga video zadnji put, a kad sam ih zvao da dodju, negde u julu, dosao je majstor bez merdevina i okrenuo se i otisao, kao nema on kako da se popne gore, doce drugi dan. Naravno nije se pojavio
Subotičan Odgovori
Meni naplaćuju pregled dimnjaka pošto koristim zemni gas ali ga zapravo nikada ne izvrše, samo pronađem cedulju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.