Komentara: 0
Pregleda: 4789

Pukotine "progutale" direktora JKP "Vodovod"

23.10.2009. u 16:54h
Izvor: Politika Online
<p>Subotička javnost spekuli&scaron;e da je prvi čovek &bdquo;Vodovoda" Imre Čeke podneo ostavku revoltiran svime &scaron;to je pratilo i jo&scaron; uvek prati izgradnju prečistača otpadnih voda, vrednog 17,6 miliona evra</p>
Pukotine "progutale" direktora JKP "Vodovod"

Direktor subotičkog JP „Vodovod i kanalizacija" Imre Čeke podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, iz, kako je saopštio najbližim saradnicima, „ličnih razloga".

Ovdašnja javnost pak spekuliše da je Čekeova ostavka odgovor na kadrovsku kombinatoriku u Savezu vojvođanskih Mađara, ali i posledica više od godinu dana kašnjenja završetka izgradnje prečistača otpadnih voda. Podsetimo, Čeke je nedavno izjavio da će, ukoliko posao ne bude završen do 1. decembra, tražiti raskid ugovora sa glavnim izvođačem. Da međunarodni tender i izabrani holandski izvođač firma DHV ipak nisu dovoljna garancija kvaliteta pokazalo se kada je početak radova kasnio godinu dana, a sa tim i okončanje poslova.

Inače, pomenuti prečistač je najveća komunalna investicija u Subotici, vredna 17,6 miliona evra, zbog koje je grad podigao kredite iz više izvora. Samo od Evropske banke za obnovu i razvoj uzeta je pozajmica od deset miliona evra, a kredit će Subotičani otplaćivati kroz povećanu cenu vode, sve do 2019. godine.

Imre Kern, koji je bio rukovodilac investicije u vreme kada je sprovođen tender za izbor izvođača radova, na naše pitanje da li su se svi potonji problemi mogli predvideti samo je odgovorio da informacije o ugovoru nisu za javnost, dodavši da je u potpunosti poštovana procedura koju propisuju finansijeri, u ovom slučaju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska agencija za rekonstrukciju.

Ipak, poštovanje procedure nije sprečilo pojavu nedostataka na građevini, zbog kojih rukovodstvo „Vodovoda" nije krilo nezadovoljstvo. Početkom ove godine otkriveno je da su se na betonskoj konstrukciji aeracionih bazena pojavile pukotine. Nakon sanacije, linija prečišćavanja vode je puštena u rad krajem maja, ali je tada „zapelo" kod linije mulja. Rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije" još od juna zna da je pukla i betonska konstrukcija digestora za mulj, odnosno velikih silosa - taložnika. Ova informacija je brižljivo prikrivena, verovatno da bi se izbeglo negativno „rezoniranje" u javnosti.

Prema proceni stručnjaka upućenih u ovu problematiku, postoje načini da se uočeni problemi saniraju, ali činjenica da su se pukotine javile na objektu koji nije pod opterećenjem navodi na zaključak da nije reč o greškama u proračunu, već u načinu gradnje. Jer, radi se o specifičnim objektima za koje je malo izvođača osposobljeno, a verovatno je izostao i pojačani nadzor glavnog izvođača nad brojnim podizvođačima, ističu sagovornici našeg lista.

Naime, izvođač radova holandska firma DHV angažovala je domaću firmu „Fideko", koja je pak za gradnju uposlila „Gemaks", a to beogradsko preduzeće je posao podelilo velikom broju graditeljskih firmi, očigledno neujednačenog kvaliteta.

Nakon tri prolongiranja roka, DHV je obećao da će posao na liniji mulja biti završen do 1. decembra ove godine. „Vodovod" je najavio da će tražiti i naplatu „penala" zbog probijanja rokova i nekvalitetne gradnje.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4789
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.