Komentara: 17
Pregleda: 7432

Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

01.05.2015. u 21:02h
Izvor: Subotica.com
Na Velikoj terasi na Paliću tokom prepodneva održano je tradicionalno druženje sa gradonačelnikom, tzv. "Kafa sa gradonačelnikom" tokom kojeg su u jednom delu prezentovane dosadašnje aktivnosti na očuvanju i unapređenju Palića kao turističke destinacije i jezera kao prirodnog bogatstva po kojem je ovo prigradsko naselje i prepoznatljivo.
Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

Na tradicionalnom druženju pored gradonačelnika bili su prisutni i predsednik Skupštine Ilija Maravić i Lukrecija Đeri, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Goran Gabrić, direktor preduzeća "Park-Palić".

Cilj akcije "Koga je briga za Palić?" koja je danas sprovedena na više lokacija duž obale jezera je animiranje javnosti da se uključi u proces unapređivanja svih segmenata razvoja Palića kako bi se isti učinio atraktivnijim za turističke posete.

U prvom delu prezentacije prisutnima su predstavljeni razlozi za reviziju prethodnog Master plana, a koji je argumentovao Miljan Vuksanović, kordinator novog Master plana. U nastavku govorio je Ferenc Molnar, direktor Javnog preduzeća "Palić Ludoš".

Molnar je predstavio Akcioni plan unapređenja eko sistema Palićkog jezera i okoline koji između ostalog predviđa unapredjenje tehnologije prečišćavanja otpadnih voda, sprečavanje daljeg zagađenja, unapredjenje sistema upravljanja jezerom, monitoring zemljišta, zatim izmuljavanje, izlov nepotrebnih i štetnih vrsta riba i poribljavanje potrebnim vrstama. Kroz Akcioni plan predviđeno je i da se urede staze za šetače i bicikliste oko jezera.

Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

Nakon jednočasovne prezentacije kojoj su prisustvovali brojni predstavnici medija, pre svega lokalnih, gradonačelnik jene Maglai je bio otvoren za pitanja "sedme sile".

Kako kaže Maglai, današnjim gostovanjem državne sekretarke lokalna samouprava želela je da javnost bude upoznata iz prve ruke oko pripreme i realizacije Master plana za Palić, ali i trajnijeg rešavanja biodiverziteta Palićkog i Ludaškog  jezera.

- "Što se tiče razvoja turizma mislim da je Palić značajan kako za Suboticu tako i za čitavu Srbiju. Kroz ovu akciju ("Koga je briga za Palić?") cilj nam je da se građani informišu o uočenim problemima koji su vezani za samo naselje Palić i da im ukažemo kako ćemo ih rešavati. Uradili smo jednu anketu kroz koju smo pitali sugrađane koliko znaju o jezerima Palić i Ludoš, a rezultati su nam rekli da je to znanje minimalno, tako da je prirodno da se taj posao oko poboljšanja ekološkog stanja jezera poveri stručnjacima. Mislim da imamo veliki iskorak u poslednjih godinu dana na putu rešavanja ove problematike i ubeđen sam da ćemo u narednih godinu, godinu i po dana videti konkretne rezultate" - izjavio je Maglai i izrazio nadu da će se na sledećem prvomajskom okupljanju videti značajni rezultati, a kao deo strategije razvoja turizma najavio je i otvaranje Turističko informativnog centra na Paliću.

Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

Po rečim Maglaija obezbeđeno je još 70 miliona dinara iz pokrajinskog i republičkog budžeta, a taj novac će biti upotrebljen za poboljšanje biodiverziteta i generalno realizaciju infrastrukturnih projekata.

- "Palić je jedna od naših najznačajnijih destinacija u severnom delu Srbije, veoma je znalčajan za razvoj turizma, ima svoju tradiciju. Drago mi je da vidim da svi zajedničkim snagama žele da unaprede turizam Palića i da vrate onaj sjaj mondenskog letovališta jer ovo mesto to zaslužuje. Ne treba ni da zaboravimo Ludaško jezero koje je zaštićeno područje i samim time je vrlo važno za biodiverzitet i sam razvoj ekološkog turizma". - izjavila je sekretarka Đeri

Prvomajsko prepodne sa gradonačelnikom na Paliću

Sekretarka je takođe izjavila da će Master plan, koji je u izradi, doprineti razvoju turizma jer on će biti preduslova da se raspisuju javne nabavke koje treba da pomognu u realizaciji infrastrukturnih rešenja.

Izvor: Subotica.com

Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera)

Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera) Proslava 1. maja na Paliću (leva strana jezera)
Pogledaj ostale fotografije

Proslava 1. maja na Paliću

Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću Proslava 1. maja na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 7432

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

ilija maravić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.