• Pregleda: 2380

Prva polenova zrna ambrozije očekuju se krajem juna

Prva polenova zrna ambrozije očekuje se da budu izmerena već u drugoj polovini juna.Ovakvi vremenski uslovi pogoduju širenju polena u vazduhu, kao i bujanju vegetacije.
Prva polenova zrna ambrozije očekuju se krajem juna

U Zavod za javno zdravlje objašnjavaju da očekuju da u sezoni polen ambrozije dostigne izuzetno visoke koncentracije. Prošle godine bila izmerena najviša koncentracija ambrozije u protekle tri godine.

U Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da se od februara redovno meri koncentracija polena u vazduhu. Ovakvi meterološki uslovi, zbog učestalih kiša mogu da dovedu bujanja korova i povećane  koncentracije polena u vazduhu, kao što je ambrozija.

U Hitnoj pomoći kažu da nisu imali povećan broj poziva zbog alergijskih reakcija. Bez obzira na to građanima se preporučuje da se pridržavaju saveta lekara i izbegavaju šetnje u prirodi.

Polen ambrozije je jedan od najagresivnijih alergena. Prošle godine 95 dana  polen ambrozije bio je prisutan u vazduhu, a glavna emisija je trajala 58 dana kada je koncentracija polena ambrozije u vazduhu iznosila od 15 polenovih zrna po metru kubnom, a u avgustu i septembru kada  je i najkritičniji period izmereno je i  preko 200 polenovih zna u vazduhu.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

1
city woman Odgovori
Alo gde je plan košenja trave???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.