Komentara: 0
Pregleda: 4557

Prva HIV pozitivna beba u Subotici

01.12.2008. u 14:43h
Prva HIV pozitivna beba u Subotici

Uoči 1.decembra, dana kada će se u medijima sručiti lavina informacija o SIDI, u Subotici izlazi na videlo jedna informacija, do sada prilično elegantno skrivana, koja može biti okidač za buduće roditelje da se podvrgnu kontrolnom testu na HIV virus: Ove godine u Subotici je prvi put registrovan vertikalni prenos infekcije sa majke porodilje na bebu.

-Beba je mlađa od godinu dana, u pitanju je bila nekontrolisana trudnoća, što znači da je testiranje izuzetno važno. Rođenje HIV-om zaraženog deteta desilo se prvi put od kako pratimo HIV epidemiju u Vojvodini. Zbog niske stope testiranja koja je ispod 5 odsto ne možemo reći da dobro poznajemo epidemiološku situaciju u zemlji. Ranim otkrivanjem HIV-a oboleli imaju priliku da se leče moćnom terapijom HAART, a lekovi koji se koriste nalaze se na pozitivnoj listi a ne plaća se čak ni participacija - kaže dr Gordana Krtinić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje.

Pored majke i njene bebe ove godine u Subotici su registrovana i tri muškarca zaražena HIV- om.

-Najčešći način, u čak 90 odsto slučajeva, prenosa infekcije u Subotici je homo i biseksualni odnos, a u pitanju su muškaraci koji imaju seksualni odnos sa muškarcima. Za razliku od pre desetak godina kada su HIV-om najčešće bili zaraženi korisnici droga poslednjih godina zabeležen je porast seksualnog prenosa infekcija - objašnjava dr Krtinić.

Posle 25. godina praćenja HIV epidemije prvi put ove godine obolelima je dostupna terapija u vojvođanskim klinikama. Na Infektivnoj klinici u Novom Sadu 15. aprila otvoren je Odsek za HIV i AIDS gde mogu da se leče svi pacijenti iz Vojvodine.

***

„Stav +"

U Subotici je formirano Udruženje „Stav +", organizacija koja pruža pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV /AIDS-om. Na čelu Udruženja je Boris Kovačić koji napominje da su njihovi članovi osobe koje su direktno pogođene HIV-om i tim stručnjaka koji doprinose poboljšanju kvaliteta života osoba koje žive sa HIV-om, rade na pravnoj i zdravstvenoj zaštiti tih ljudi i na podizanju nivoa znanja i svesti šire populacije o HIV-u i životu sa njim.

Obeležavanje 1. decembra ima ove godine i jubilarnu notu, a aktivnosti su okrenute ka mladoj populaciji.

-Ovogodišnji slogan je „Moj izbor" - Koristi kondom - Prihvatam ljude drugačije od sebe,a kampanja je usmerena prema mladima. Povodom 1. decembra Zavod za javno zdravlje organizuje niz aktivnosti između ostalog i besplatno testiranje koje će se obaviti u Zavodu od 8 do 12 časova i noćno savetovalište od 19 do 24 časa, zatim u Studentskoj ambulanti Doma zdravlja od 10 do 13 časova i Opštoj bolnici od 8 do 17 časova. Održaće se i niz tribina, radionica kao i zdravstvena proomotivna aktivnost na Trgu slobode u centru grada sa početkom u 11 časova - zaključuje dr Gordana Krtinić.

 

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4557
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.