• Pregleda: 6851

Prva generacija MEŠC-a proslavila 55 godina mature

Prva generacija MEŠC-a proslavila 55 godina mature

Na najlepše đačko doba i dane provedene u klupama TŠ "Ivan Sarić", tadašnjeg MEŠC-a podsetilo se danas 13 bivših đaka odeljenja MT42, učenika prve generacije novoosnovane tehničke škole. Iako su iz nje izašli pre čak 55 godina sa zvanjem mašinskih tehničara uspomena i anegdota se uvek rado sećaju.

- Mi smo bili prva generacija i bilo nas je 120 u četiri razreda. Imali smo "školu bez škole" jer smo bili podstanari, nismo imali zgradu nego smo dobili mogućnost da zajedno koristimo zgradu ŠUP-a a praksu smo obavljali u radionici ŽIŠ-a, gde smo načili sve što se obrade metala tiče - seća se Hanrih Ernest, mašinski inženjer u penziji, koji je radni vek proveo u "Severu". - Selili smo se potom još nekoliko puta, ali nam to nije smetalo da naučimo i postanemo dobri stručnjaci. Od nas 120 maturiralo je nas 60, imali smo stroge nastavnike koji su nas jako dobro profesionalno obučili, a zahvaljujći njima smo bili i dobro vaspitani.

Ovo odeljenje je, kako kažu, iznjedrilo jako dobre učenike, mašinske inženjere, koji su radni vek proveli u velikim preduzećima u zemlji i inostranstvu. Dok su se neki sretali češće, neki su se uproteklih više od pola veka sreli samo dva ili tri puta. Današnji susret generacije bio je pun emocija, a mnogima je krenula i pokoja suza.

- Ova škola nam je dala osnovu za dalji život. Doživeli smo ove godine, doživeli i razne ekonomske probleme, ali smo se izborili sa njima - poručuje Ivan Šokčić, mašinski inženjer u penziji. - Sa nekima se sad vidim posle 35 godina, jedva smo se prepoznali, a sa nekima se češće sretnem. Svima nam je emotivno kada vidimo kako nam je brzo prošao radni vek i kako smo došli u ove godine.

Sa đacima su bile i njihove dve profesorke Gordana Čučković i Olgica Župančić, koje su održale čas razredne nastave, iščitale stari dnevnik i sa đacima se podsetile starih vremena.

- Predavala sam im istoriju, imali su tada četiri časa nedeljno i sećam ih se kao dobrih i vrednih đaka. Bilo je tada milina raditi kao profesor, to su bila zlatna deca i uvek mi je drago kada ih sretnem - ponosno će profesorka Čučković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
MESC Odgovori
Čučkovićka kraljica!
samo kad se setim dana hehe...
1999. Upisao - Bombardovanje (Svima zakljucene dvojke, 6 meseci raspusta)
2000. Peti Oktobar, pad Milosevica i strajkovi profesora, casovi skraceni
2001. Strajkovi profesora
2002. Vec smo bili cetvrta godina, niko nas nista nije pitao...
Niko tamo nista nije naucio...
Sve u svemu jedan od naj boljih perioda u mom zivotu!
Ma
vidi se da nista nisi naucio ni u osnovnoj...najbolji si!
Istina...
Zato si ostao polupismen. Imaš čime da se pohvališ!
Uvek u pravu Odgovori
Neka su živi i zdravi. Znam koliko im znači ovaj susret . Ja sam takođe mašinac iz te iste škole i za to učeničko doba me vežu najlepše uspomene. Nikad nam se ta lepa vremena neće ponoviti.
Čanji Imre Odgovori
Bivši H4/2 isto ove godine imali smo 55 godišnjicu završetka škole. Nažalost bilo nas samo pet neki su umrli bolesni a neki nestali po svetu. I nama je Olga Zupančić bila nastavnica engleskog
VTŠ Odgovori
Stevan Firstner i Đula Mešter su iz ove generacije. Skidam kapu.
MESC Odgovori
Zapravo i imam cime da se pohvalim jer nepismeni vladaju tobom i drzavom, to je sada u trendu izgleda...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.