Komentara: 0
Pregleda: 1746

Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human”

01.07.2015. u 15:58h
Izvor: Subotica.com
Realizovana je prva faza projekta: “Preskoči margin – budi human”. Realizovano je 5 radionica za oko 60-toro srednjoškolaca na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici.
Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human”

U radioničarskom radu su primenjene metode neformalnog obrazovanja sa ciljem da se grupa međusobno poveže i stekne nova znanja, iskustva i veštine unutar sigurnog okruženja. Teme koje su obrađivane su predrasude i stereotipi, tolerancija, filantropija. Kroz kreativan rad, mladi su izrazili empatiju prema Romima i njihovom položaju, a kroz informisanje o njihovom životu i diskusiju, učesnici su postali svesniji njihove uloge u prihvatanju Roma u svakodnevnom životu.

Evidentno je postojanje diskriminacije zasnovane na predrasudama prema marginalizovanim grupama, posebno prema pripadnicima romske nacionalne manjine. Mladi nisu u dovoljnoj meri informisani niti edukovani o njihovom položaju, potrebama i načinu života, niti se vrši inkluzija i socijalizacija tih lica u društvene tokove, već su ostavljeni na margini.

Problem predrasuda i diskriminacije prema marginalizovanim grupama je opšte prisutan. Susreće se u različitim tipovima i prisutan je u našem svakodnevnom životu. Stoga je to problem koji zbog svoje specifičnosti treba da bude među primarnim brigama današnjice. Zemlje u tranziciji, kao što je Srbija se, nažalost, dodatno suočavaju sa ovakvim tipom problema. Neophodno je što pre reagovati, aktivirati se i pružiti javnosti što veći dijapazon informacija i edukativnih programa koji će im omogućiti što bolje razumevanje marginalizovanih lica i samim tim njihovo neposredno uključivanje u društvenu zajednicu.

Projekat realizuje Udruženje „COSMO“ uz podršku grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human” Prva faza projekta: “Preskoči marginu – budi human”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1746
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.