Komentara: 0
Pregleda: 1754

Protiv raka debelog creva

13.11.2008. u 11:29h
<p>Rak debelog creva drugi je uzrok smtrnosti kod mu&scaron;karaca, treći kod žena, a peti je najče&scaron;ći uzrok smrti. Svake godine odnosi 2.300 života u na&scaron;oj zemlji. U Subotici ima između 60 i 70 obolelih na 100 hiljada stanovnika.</p>

Stručnjaci veruju da će do kraja ove godine rak debelog creva biti otkriven kod 4.000 osoba u Srbiji. Tim za zdravstvo G 17 plus, sinoć je organizovao predavanje na temu Rak debelog creva - kako ga pobediti.

U našem gradu situacija je slična kao i u ostalim delovima Srbije i delovima Evrope, gde je ovaj tumor izuzetno zastupljen. Pošto je po ucestalosti na drugom mestu, svim potencijalnim bolesnicima će se omogućiti bolji pristup u dijagnostici, važno je da se što bolje upoznaju sa problemom i da se redovno javljaju kod lekara na kontrole. Pojava raka debelog creva može se sprečiti određenim dijetetskim merama. Najčešće oboljevaju ljudi stariji od 50 godina, a rizik za oboljevanje raste sa godinama.
Naredne godine počeće i velika akcija Srbija protiv raka, i u sklopu toga će se implementirati 3 programa ranog otkrivanja karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva. Ovakva predavanja su dobar uvod u to, te Ministrastvo zdravlja pozdravlja svaku akciju koja govori o ovom problemu. Stantić je istakao da su lekari opšte prakse odnosno izabrani lekari, prva lestvica u prevenciji, jer oni treba da pozivaju pacijente da se javljaju na preglede, da vode brigu o njima i da ih edukuju.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1754
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.