• Pregleda: 1459

Promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka" u petak

U petak, u čitaonici Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka", čiji je autor istoričar Boris Stojkovski, rodom iz Subotice. Ulaz je besplatan.
Promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka" u petak

Ova knjiga jedna je od najcelovitijih monografija, koja govori o poslednjem srpskom caru, i kako ga mnogi smatraju, začetniku današnje Vojvodine. Na promociji će pored autora govoriti i Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti, prof. dr Đura Hardi, recenzent knjige i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica.

CAR JOVAN NENAD bio je samozvani srpski car, vladar kratkotrajne nezavisne države na području južne Panonske nizije, današnje Vojvodine u periodu 1526/27. godine. U vreme ugarskih previranja i turske najezde u Bačku 1526. godine u Subotici se pojavljuje zagonetna ličnost Jovana Nenada. Predstavljao se kao potomak srpskih i vizantijskih plemića, a Mađari su ga prozvali „crnim čovekom“. Proglasio se za cara i štitio narod od samovolje ugarskog plemstva i turskih upada. Imao je svoj dvor u Subotici i carstvo u čiji sastav su ulazili Bačka, Banat i severni deo Srema.

- Car Jovan Nenad je bez sumnje ostavio trag, ali je veliko pitanje šta se može pronaći argumentovano i dokazano o svemu tome. Upravo zbog toga je značaj ove publikacije monografskog tipa doktora Borisa Stojkovskog, što je to prva publikacija koja pokušava na jedan celoviti način obradi i opiše, a opet zasnovano na ne previše obimnim istorijskim izvorima, da napravi jednu naučnu monografiju koja objašnjava, ne na mitski ili nekakav drugi nenaučni način, značaj i delo te istorijske ličnosti. - kaže Stevan Mačković

Prof. dr Đura Hardi kazao je da svaka velika istorijska ličnost zaslužuje da o sebi ima napisanu knjigu u vidu monografije koja će ostaviti naučni i istoriografski trag u vremenu i prostoru.

- Da bismo imali takvu knjigu, moramo imati adekvatnog pisca. Mnogi se prihvate tog posla, ali ga ne urade. Moj prvi utisak je da je sa ovom knjigom zaokruženo trojstvo: imamo veliku temu, pisca i monografiju – objasnio je Hardi.

Početak promocije je u 18 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Pera Odgovori
Uh, veliki trag ostavio.
Vladao ni celu godinu.
Samozvanac koji se pojavio u smutno vreme posle velikog poraza Mađara koje su Turci ostavili bez vladara i većine teritorije. Vođa plaćeničkih odreda u kojima je bilo i Srba i drugih Slovena. Ratovao za jednog, pa za drugog pretendenta na mađarski presto u vreme bezakonja i opšteg rasula i rata u Mađarskoj toga vremena. Pa takvih je komandanata raznih četa i odreda i samozvanih vladara bilo na sve strane u to vreme.
I ne zavaravajte se mnogo, nacionalna ideja nastaje mnogo kasnije. U doba romantizma. U Jovanovo vreme postoji samo staleška ideja u celoj Evropi, pa i ovde. Svi se dele na staleže, nacija nije važna niti je običan narod mnogo osetljiv na nju-Građani, Sveštenstvo, Plemstvo, Seljaštvo(slobodno ili zavisno) to je jedina podela. I eventualno verska ideja pripadnosti-Hrišćanstvo zapadno ili istočno ili Islam koji donose osvajači.
On je stvarao svoje carstvo.A ne srpsko,
Ili mađarsko.Hteo je da bude gospodar svojim kmetovima.
Engels
Bravo! Onima koji su ga prvi put postavili,onima koji su ga posle vraćali nakon što je bio uklonjen i sada ovima koji ga ponovo veličaju njegov nacionalni identitet (koji je veoma upitan i dalje) nije nikada značio, niti znači. Istorija svakog dosadašnjeg društva jeste istorija klasnih borbi. Veličanje ovog i sličnih despota (Matije Korvina) je samo jasan odraz da vladajuća elita nije promenila svoje stavove iz doba feudalizma,već ih je samo sakrila iza paravana i lepo zapakovala.
ffilozoff
Najveca carica SUBOTICE je Marija Terezija !!! MARIJATEREZIJAPOLIS (SUBOTICA) je bio najrazvijeniji grad juzne Evrope,posle Beca i Budimpeste !!! Pa njoj treba spomenik na trgu...a Fekete je samo bio vojnik njenih predaka-Habzburgovaca-to je ARGUMENT,to je istorijska cinjenica !!!
Engels
@FFILOZOFF Marija Terezija je potpisala dokument koji je bio skupo plaćen od strane građana " Za ovu važnu odluku Subotičani su poklonili carici pet tisuća zlatnika i platili otkup od 166.666 forinti."
ffilozoff Odgovori
Nema tu ARGUMENATA. To je razbojnik koji mozda nije ni postojao. ko Kraljevic Marko...
Istina...
Ej, "filozofe"! Vidim, i ovde širiš diskriminaciju, netrpeljivost i mržnju.
Nenad Odgovori
Pa upravo je zato i CAR jer nije stvarao ni srpsko ni madjarsko carstvo, nego carstvo svih ljudi koji tu zive. Tuzno je sto ti to smatras losim, ocito si sovinista sto se da videti po tvom komentaru. Oni koji dele ljude po nacionalnosti isti su oni koji izazivaju netrpeljivosti i ratove.
Milan Odgovori
"Car Jovan Nenad je bez sumnje ostavio trag, ali je veliko pitanje šta se može pronaći argumentovano i dokazano o svemu tome." Ovde je zapravo sve rečeno - on je kao ostavio traga ali nažalost za sve to nemamo dokaze. Bravo naučnici!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.