Komentara: 8
Pregleda: 3527

Promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka" u petak

04.04.2019. u 12:10h
Izvor: Subotica.com
U petak, u čitaonici Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka", čiji je autor istoričar Boris Stojkovski, rodom iz Subotice. Ulaz je besplatan.
Promocija knjige "Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka" u petak

Ova knjiga jedna je od najcelovitijih monografija, koja govori o poslednjem srpskom caru, i kako ga mnogi smatraju, začetniku današnje Vojvodine. Na promociji će pored autora govoriti i Pera Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti, prof. dr Đura Hardi, recenzent knjige i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica.

CAR JOVAN NENAD bio je samozvani srpski car, vladar kratkotrajne nezavisne države na području južne Panonske nizije, današnje Vojvodine u periodu 1526/27. godine. U vreme ugarskih previranja i turske najezde u Bačku 1526. godine u Subotici se pojavljuje zagonetna ličnost Jovana Nenada. Predstavljao se kao potomak srpskih i vizantijskih plemića, a Mađari su ga prozvali „crnim čovekom“. Proglasio se za cara i štitio narod od samovolje ugarskog plemstva i turskih upada. Imao je svoj dvor u Subotici i carstvo u čiji sastav su ulazili Bačka, Banat i severni deo Srema.

- Car Jovan Nenad je bez sumnje ostavio trag, ali je veliko pitanje šta se može pronaći argumentovano i dokazano o svemu tome. Upravo zbog toga je značaj ove publikacije monografskog tipa doktora Borisa Stojkovskog, što je to prva publikacija koja pokušava na jedan celoviti način obradi i opiše, a opet zasnovano na ne previše obimnim istorijskim izvorima, da napravi jednu naučnu monografiju koja objašnjava, ne na mitski ili nekakav drugi nenaučni način, značaj i delo te istorijske ličnosti. - kaže Stevan Mačković

Prof. dr Đura Hardi kazao je da svaka velika istorijska ličnost zaslužuje da o sebi ima napisanu knjigu u vidu monografije koja će ostaviti naučni i istoriografski trag u vremenu i prostoru.

- Da bismo imali takvu knjigu, moramo imati adekvatnog pisca. Mnogi se prihvate tog posla, ali ga ne urade. Moj prvi utisak je da je sa ovom knjigom zaokruženo trojstvo: imamo veliku temu, pisca i monografiju – objasnio je Hardi.

Početak promocije je u 18 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 3527

Povezana vest

Povezane teme

promocija knjige

gradska biblioteka

stevan mačković

car jovan nenad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.