Komentara: 0
Pregleda: 1320

Projekcija filma "Teret" i razgovor sa rediteljem u okviru ciklusa "Prvih 20 godina"

17.10.2019. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
U okviru ciklusa "Prvih 20 godina", film "Teret" reditelja Ognjena Glavonića prikazivaće se u petak, 18. oktobra, u bioskopu "Abazija" na Paliću, s početkom u 18:30 časova. Na projekciji će gostovati i ekipa filma na čelu sa rediteljem, gde će publika imati priliku za otvoreni razgovor, a ulaz na projekciju je slobodan.
Projekcija filma "Teret" i razgovor sa rediteljem u okviru ciklusa "Prvih 20 godina"

Film je premijerno prikazan prošle godine na festivalu u Kanu, u okviru selekcije "15 dana režisera", a osvojio je nagradu "Aleksandar Saša Petrović" za najbolji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu, nagradu "Roberto Roselini" za najbolju režiju, "Srce Sarajeva" za najbolju mušku ulogu, te mnoštvo nagrada na festivalima širom sveta. 

Priča prati Vladu koji radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. "Teret" otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina, nego i o potrebi ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija. U glavnim ulogama se pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić i Tamara Krcunović.

Ciklus "Prvih 20 godina" posvećen je savremenom srpskom umetničkom filmu, kroz projekcije i razgovore sa autorima koji su obeležili period od 2000. godine do danas. Program obuhvata domaće filmove koji su postigli uspeh na međunarodnom planu, predstavljajući Srbiju na najznačajnijim svetskim festivalima. Prvi deo ciklusa, koji će se održati do kraja ove godine, predstaviće autore Ivana Salatića, Ognjena Glavonića, Vuka Ršumovića, Bojana Vuletića, Maju Miloš, Olega Novkovića, kao i autore nagrađivanih kratkometražnih filmova Milicu Tomović, Stefana Ivančića, Marka Grbu Singha, Mašu Šarović i druge. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1320
Povezane teme

bioskopska projekcija

bioskop abazija

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.