Komentara: 4
Pregleda: 2595
Foto

Projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ u prigradskim naseljima

21.11.2022. u 13:54h
Izvor: Subotica.com
Udruženje „Jedna uz drugu“ realizuje projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ čiji je cilj da i ženama u prigradskim naseljima ukaže na značaj preventivnih pregleda dojki i svega što sa sobom nosi karcinom dojke.
Projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ u prigradskim naseljima

Kako je objasnila Ljubica Mesaroš, menadžerka projekta, u dosadašnjim projektima udruženja „Jedna uz drugu“ uglavnom su učestvovale žene iz grada, mnogo manje žena iz ruralnih delova se odazivalo na njih i to je prepoznato kao problem.

- Zato smo odlučili da organizjemo edukativno-demonstrativne radionice, koje će održati naše koleginice iz Zavoda za javno zdravlje, u Hajdukovu (24.11.), Čantaviru (2.12.), Bajmoku i Kelebiji. Potom ćemo imati i praktični deo, predstavićemo vežbe za relaksaciju i rekreaciju, nutricionisti će predstaviti izradu hrane i slatkiša od sirovih namirnica. Sve aktivnosti završićemo edukativnom šetnjom u Subotici – najavila je Ljubica Mesaroš.

Projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ u prigradskim naseljima

Projekat koji je raspisala lokalna samouprava traje od 10. oktobra do 10. aprila a finansira ga EU putem UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj).

Udruženje „Jedna uz drugu“ do sada je realizovalo šest projekata i nekoliko aktivnosti koje su bile veoma posećene.

- Naši ciljevi koji su najvažniji, da učinimo vidljivim ovaj problem da rak dojke i druge maligne bolesti ne budu više tabu tema. Naš rad se bazira na prevenciji, unpređenju i podizanju svesti žena o ovoj bolesti, da podstaknemo žene bez obzira na godine odlaze na preventivne preglede i bar jednom mesečno urade samopregled. Ako se otkrije na vreme, karcinom dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv. Sa druge strane ako je već bolest tu, želimo da damo podršku obolelim ženama, a mi sami koji smo oboleli da lakše prebrodimo situciju koja nas je snašla, da naš povrtak u zajednicu i normalan život prođe što bezbolnije. Ovo je bolest koja utiče na porodicu, partnerske odnose, roditeljstvo, radnu sposobnost... – podseća Gabriela Agošton, potpredsednica udruženja. -  Svi projekti koji su iza nas su dokaz da možemo svoje ciljeve da sprovedemo, a oni nas obavezuju i da sa tim i nastavimo.

Projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ u prigradskim naseljima

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica" Predstavljanje aktivnosti na projektu "Zdrava majka-zdrava porodica"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2595
Povezane teme

karcinom

mamograf

rak dojke

mamografija

preventivni pregledi

udruženje jedna uz drugu

samopregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.