• Pregleda: 3609

Projekat Vodovoda - pretvaranje mulja u biološki produkt

Projekat Vodovoda - pretvaranje mulja u biološki produkt

Povodom završetka realizacije pilot projekta kompostiranja digestivnog mulja na Prečistaču otpadnih voda u saradnji sa “Agrogeom” iz Kečkemeta u prostorijama “Vodovoda i kanalizacije” održana je konferencija za novinare na kojoj su detalje o projektu izneli gosti iz Mađarske kao i predstavnici subotičkog partnera.

Komunalni mulj iz prečišćavanja otpadnih voda realizatori ovog projekta su predvideli za korišćenje u agrarnoj oblasti tj za stvaranje komposta koji poboljšava kvalitet poljoprivrednog zemljišta. Proces je jednostavan ali mora se pažljivo i kontrolisano obavljati od strane stručnjaka da bi došlo do željenih rezultata. Takođe, ovaj princip se može koristiti u sredinama zagađenim naftnim derivatima, a cilj u budućnosti je da se otpad koristi i u industrijske svrhe.

Iskustva mađarske firme “Agrogea” koja se zasnivaju na međunarodnim projektima bila su smernica za realizaciju ovog projekta kojim će se poboljšati stanje reka i jezera u ekološkom smislu a kojim su, takođe, zadovoljeni svi evropski kriterijumi putem brojnih testiranja mikroorganizama i prisustva hemijskih elemenata.

Projekat čiji glavni cilj je pretvaranje digestivnog mulja u biološki produkt - kompost takođe je značajan jer JKP “Vodovod i kanalizacija” postaje njegov vlasnik u saradnji sa “Agrogeom” a takođe se uvodi i tehnologija upravljanja kompostom koja će biti primenjivana na celoj teritoriji Srbije.

Izvor: RTV City

povezane teme

4
kimi Odgovori
Ovo sam cuo jos pre dve godine, samo prosipanje prici...
Grinder Odgovori
Pitam se kolika bi se količina biološkog produkta mogla proizvesti kada bi se kompostirao sav onaj digestivni mulj koji sedi u gradskoj vlasti.
Metak Odgovori
@Grinder imali bi za celo godinu dobru zemlju za sadjenje XD
drp trejd Odgovori
samo muljajte
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.