Komentara: 4
Pregleda: 4056

Projekat Vodovoda - pretvaranje mulja u biološki produkt

29.06.2011. u 17:03h
Izvor: RTV City
Projekat Vodovoda - pretvaranje mulja u biološki produkt

Povodom završetka realizacije pilot projekta kompostiranja digestivnog mulja na Prečistaču otpadnih voda u saradnji sa “Agrogeom” iz Kečkemeta u prostorijama “Vodovoda i kanalizacije” održana je konferencija za novinare na kojoj su detalje o projektu izneli gosti iz Mađarske kao i predstavnici subotičkog partnera.

Komunalni mulj iz prečišćavanja otpadnih voda realizatori ovog projekta su predvideli za korišćenje u agrarnoj oblasti tj za stvaranje komposta koji poboljšava kvalitet poljoprivrednog zemljišta. Proces je jednostavan ali mora se pažljivo i kontrolisano obavljati od strane stručnjaka da bi došlo do željenih rezultata. Takođe, ovaj princip se može koristiti u sredinama zagađenim naftnim derivatima, a cilj u budućnosti je da se otpad koristi i u industrijske svrhe.

Iskustva mađarske firme “Agrogea” koja se zasnivaju na međunarodnim projektima bila su smernica za realizaciju ovog projekta kojim će se poboljšati stanje reka i jezera u ekološkom smislu a kojim su, takođe, zadovoljeni svi evropski kriterijumi putem brojnih testiranja mikroorganizama i prisustva hemijskih elemenata.

Projekat čiji glavni cilj je pretvaranje digestivnog mulja u biološki produkt - kompost takođe je značajan jer JKP “Vodovod i kanalizacija” postaje njegov vlasnik u saradnji sa “Agrogeom” a takođe se uvodi i tehnologija upravljanja kompostom koja će biti primenjivana na celoj teritoriji Srbije.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4056
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

petar balažević

prečišćavanje mulja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.