Komentara: 8
Pregleda: 3531

Projekat "Ecolacus" se uskoro završava - na građanima da sačuvaju urađeno

22.04.2021. u 15:56h
Izvor: TV Subotica
Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje predstavljene su aktivnosti u okviru projekta "Ecolacus", koji ima za cilj zaštitu jezera Palić i Ludaš, a koji se uskoro privodi kraju.
Projekat "Ecolacus" se uskoro završava - na građanima da sačuvaju urađeno

Jedna od njih je učenje od najmlađeg uzrasta o važnosti očuvanja prirode i značaja jezera, ali i važnosti vode, jer je upravo to doba najvažnije da deca nauče da cene planetu i prirodu, smatraju u Predškolskoj ustanovi "Naša radost".

- Naša najmlađa pokoljenja će kroz ovaj projekat poneti nešto najvrednije. Poneće najznačajnije i najbitnije stvari koje život znače, a to je upravo voda. To je upravo planeta Zemlja na kojoj svi mi zajedno živimo - kazao je Nebojša Markez, direktor Predškolske ustanove "Naša radost".

Projekat "Ecolacus" se uskoro završava - na građanima da sačuvaju urađeno

Osim edukacije dece, projekat ima dva važna aspekta. Jedan je izgradnja kanalizacione mreže u naselju Palić i potisnog voda do prečistača, koji su završeni i građani mogu da se priključe na mrežu.

- Ovim ćemo postići, pored višeg kvaliteta urbanog življenja građana njihovim priključenjem na mrežu, i zaštitu jezera Palić i Ludaš kao eko celine, jer se u njih neće slivati neprečišćene vode iz domaćinstava i privrednih korisnika - objasnio je Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

Projekat "Ecolacus" se uskoro završava - na građanima da sačuvaju urađeno

Istovremeno sa izgradnjom kanalizacije, svakog proleća rađen je izlov invazivne vrste ribe, a ove godine je planirano i poribljavanje Palićkog jezera. Kako bi se sprečilo zagađenje, oko 3. i 4. sektora Palićkog jezera i priobalja Ludaša izgrađen je zaštitni pojaš, a po rečima nadležnih, sadnja zelenila je skoro završena.

- Funkcija zaštitnog pojasa zelenila je zaštita jezera od difuznog zagađenja, jer pojas zelenila filtrira vodu koja dospeva sa okolnih obradivih površina. Takođe, poboljšan je i biodiverzitet, jer su sadnjom unete autohtone vrste drveća i žbunja, koje nisu bile zastupljene do sada oko jezera - poručila je Marta Dobo, direktorka JP "Palić - Ludaš".

Projekat "Ecolacus" završava se sledeće godine, a nadležni pozivaju građane da sačuvaju sve ono što je urađeno – da se priključe na kanalizacionu mrežu, kao i da se sačuva riblji fond i vegetacija.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3531
Povezane teme

ludaško jezero

jezero palić

palićko jezero

jezero ludaš

marta dobo

đerđ šugar

biodiverzitet

nebojša markez

ecolacus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.