• Pregleda: 2532

Projekat Aquarius

Projekat Aquarius

JKP Vodovod i Kanalizacija već desetu godinu zaredom organizuje projekat “Aquarius” u kome, ove godine, učestvuju OŠ Jovan Mikić iz Subotice i OŠ Pionir iz Starog Žednika. Deca iz ove dve škole, zajedno sa direktorkama i nastavnicima, obišli su kompletno JKP gde su imali prilike da se upoznaju izvorištem vode, upravom preduzeća i prečistačom otpadnih voda. JKP Vodovod i kanaliizacija je kao zahvalnost na učešću u ovom programu školama dodelilo po 50 hiljada dinara za unapređenje uslova rada u školama. Bez obzira na to što je njena pokrivenost zemlje čitavih 70 odsto, osnovnoškolci su svesni da ovo životno blago treba čuvati, jer bismo, zbog nekontrolisanog trošenja, u skorijoj budućnosti mogli da ostanemo bez njega. Ostati bez vode, ujedno znači ostati bez svega onoga što nam je podarila majka priroda, a to je život. Direktore dve škole potpisale su sa JKP Vodovod i kanalizacija ugovor oko saradnje u projektu Aquarius. Zajednički cilj jeste podizanje svesti oko očuvanja ovog resursa.

Gradska voda koju Subotičani piju crpi se sa dubina od 200 metara. Ta voda nastaje na visokim planinskim vrhovima kao što su Karpati i Alpi, a svega 9 odsto vode koju koristimo nastaje u našoj zemlji, što govori o tome da je Srbija siromašna kada je reč o ovom resursu.

Zbog učešća u projektu JKP Vodovod i kanalizacija donirala je OŠ Jovan Mikić i OŠ Pionir po 50 hiljada dinara za unapređenje uslova rada u školi. Projekat Aquarius nastavlja se do 2. juna kada će biti održano takmičenje osnovnoškolaca ove dve škole u kreativnim proizvoljnim radovima na temu vode.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.