Komentara: 1
Pregleda: 3775

Programska struktura 20. Festivala evropskog filma "Palić"

12.06.2013. u 17:46h
Ove godine obeležava se dvadeset godina festivala i deset godina od kada je Palićki festival postao “Festival evropskog Filma”. Proslavu ova dva jubileja predvideli smo da obeležimo bez velike pompe i ceremonija, ali sa obogaćenim programom.
Programska struktura 20. Festivala evropskog filma "Palić"

Predvideli smo prikazivanje oko 100 filmova u deset festivalskih selekcija, kao i veliki broj gostiju, koji bi pored filmova učestvovali i u debatnim i edukativnim programima. Stoga, smo predvideli da programi festivala traju od 1. do 27. jula 2013.

Centralni programi festivala desiće se od 13. do 19. jula, a dve nedelje pre biće posvećene dosadašnjim laureatima nagrade “Aleksandar Lifka” i filmovima koji su dobili nagrade na festivalu od 2003. od kada je festival posvećen isključivo evropskom filmu.

Nakon festivala predviđeno je sedam dana filmova u programu “Hitovi”. Pored filmskog programa festival tradicionalno ima i svoje debatne i edukativne programe kao i izdavaštvo.

Programska struktura 20. Festivala evropskog filma "Palić"

FILMSKI PROGRAMI

1. GLAVNI PROGRAM

Programska struktura 20. Festivala evropskog filma "Palić"Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.
Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta. Ovogodišnju selekciju od 14 filmova napravio je Nikolaj Nikitin. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala kao i dva “Palićka tornja”. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri. Selekcija će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću.

2. "PARALELE I SUDARI"

Takmičarski program "Paralele i sudari" posvećen je dugometražnim igranim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Kvalitete izabranih filmova vrednuje međunarodni tročlani ŽIRI MEĐUNARODNE KRITIKE, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara. Selektor programa ja Petar Mitrić. U program će biti prikazano 12 filmova u Sali Jadran u Narodnom pozorištu u Subotici.

3. "MLADI DUH EVROPE "

Program “Mladi duh Evrope” je prostor slobode otvoren za svakoga. Razlike u godinama, socijalnom statusu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orjentaciji, ideološkoj pristrasnosti, umetničkom senzibilitetu- bar za šest dana trajanja - formalno se stavljaju u stranu. Program će ove godine prikazati čak šest igranih filmova kao i 10 kratkih, animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih sa jakim autorskim pečatom svežih i savremenih evropskih svaralaca. Program će se održati na Velikoj terasi na Paliću, a selektor je Petar Mitrić.

4. "NOVI MAĐARSKI FILM"

Kultura je nešto na šta se uvek može računati u traženju i pronalaženju puta koji vodi ka međusobnom upoznavanju, razumevanju i prihvatanju. U tome je od velike pomoći već tradicionalni program "Novi mađarski film", koji kao deo kulture, uz pomoć filmske umetnosti pokušava da pronađe put do onih koji su otvoreni da upoznaju Mađarsku. Ovaj program je inspirisan činjenicom da u Vojvodini živi velika populacija mađarske manjine, koja nema prilike da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije na bioskopskom repertoaru, niti na televiziji. Ove godine mađarska kinematografija nalazi se u krizi tranzicije između dva modela finansiranja. Ova činjenica je dovela do toga da je produkcija jako mala i da gotovo da nema završenih filmova. Iz tog razloga ove godine odlučili smo se da umesto nove mađarske produkcije prikažemo šest filmova najznačajnijih mađarskih režisera u poslednjih 10 godina koji do sada nisu prikazivani na festivalu. Tako ćemo videti filmove Sabolča Hajdua, Agneš Kočiš, Kornela Mundrucua i drugih. Selektor programa ja Zoltan Šifliš.

5. “NOVI TURSKI FILM”

U poslednih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre devet godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Bavarske, Izraela, Rusije, Češke i Poljske. Ove godine biće predstavljena turska kinematografija koja u poslednjih nekoliko godina ne prestaje da oduševljava publiku širom sveta svojom svežinom i kvalitetom. Šest filmova koje je odabrao Ahmet Bojacioglu predstavljuju pravi uvid u najnoviju veoma obimnu tursku produkciju. Program se realizuje u saradnji sa Ambasadom Turske u Beogradu.

6. “EKO DOX”

Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskih delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa time pre četiri godine pokrenut je program koji se bavi dokumentarnim filmskim ostvarenjima koja se bave ekologijom. U ovom programu prikazuje se desetak filmova najnovije produkcije. Program je praćen živom raspravom kao i naučnim skupom koji se odvija u toku festivala, na kojem stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine imaju priliku da razmotre različite teme i pitanja. Program se odvija u Art bioskopu “Lifka”. Selektor programa je Igor Toholj.

7. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ALEKSANDAR LIFKA"

Ovogodišnji dobitnici nagrade su ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i naš najpoznatiji filmski stvaralac Emir Kusturica. Omaž programi dobitnicima biće prikazani nedelju dana pre početka festival u bioskopu Euro Cinema na Otvorenom univerzitetu. Festival evropskog filma "Palić" uspostavio je nagradu "Aleksandar Lifka" 1999. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Dosadašnji laureati su Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Theo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar. Nagrada istog naziva dodeljuje se svake godine i po jednom domaćem autoru. Tako su se među nagrađenima našli: Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović, Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović i Zoran Simjanović. Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima - Aleksandra Lifke, koji je davne 1905. godine osnovao prvi bioskop u Subotici, gde je i živeo.

8. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ERSTE UNDERGROUND SPIRIT”

Nagrada “ERSTE Underground Spirit” ove godine pripala je braći Buharov. Omaž program, posvećen dobitnicima nagrade za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, biće prikazan tokom Festivala.

9. PROGRAM “POBEDNICI PALIĆA”

Ovaj program osmišljen je u okviru obeležavanja dva jubileja: 20 godina Fismskog festivala na Paliću i 10 godina od kada je festival orijentisan samo na evropski film. Ovim povodom rešili smo da se u centru Subotice, ispred Gradske kuće napravi bioskop na otvorenom. U okviru ovog programa prikazaćemo 10 filmova koji su osvojili nagrade “Palićki toranj”.

10. PROGRAM “EVROPA I HRIŠĆANSTVO”

U okviru godine u kojoj se obeležava 1700 godina od objave Milanskog edikta, Festival evropskog filma Palić priredio je program “Evropa i hrišćanstvo” u okviru koga će biti prikazano 10 filmova. Izbor filmova bio je jedan od poslednjih selektorskih poduhvata nedavno preminulog Dinka Tucakovića. Program će biti održan u nedelji pre festivaal u bioskopu Euro cinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

11. “PROGRAM EVROPSKIH FILMOVA ZA DECU I OMLADINU”

Već 5 godia tradicionalno se u okviru festivala odvija i program namenjen deci i omladini. U okviru ovog programa prikazaćemo 6 filmova. Projekcije će se održati u “Art bioskopu Lifka”.

DEBATNI I TRIBINSKI PROGRAMI

1. DOMETI SRPSKE KINEMATOGRAFIJE 2012. Progam koji se po četvrti put odvija na Paliću u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. U okviru debate sagledavamo domete srpske kinematografije sa stanovišta produkcije, promocije, bioskopa, festivala i svih drugih aspekata bitnih za film. Ova godina je jedna od najneizvesnijih za srpski film zbog ozbiljnih problema u finansiranju. Ocenu realnih dometa pokušaće da daju dvadesetak relevantnih sagovornika iz svih oblasti filmske umetnosti. Rasprava će se održati 14.7.2013. u kongresnom centru “Velika terasa” na Paliću.

2. OKRUGLI STO “EKOLOŠKE I ZDRAVSTVENE POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE” održaće se 19.7.2013. Na ovom okruglom stolu okupiće se dvadesetak stručnjaka iz oblasti ekologije, zdravstva i sociologije koji će iz različitih aspekata predstaviti činjenice i sagledati posledice na zdravlje ljudi i ekologiju koje su izazvane NATO bombardovanjem. Ovaj okrugli sto odvija se u sklopu filmskog programa EKO DOX.

3. NAUČNI SKUP “EVROPA I HRIŠĆANSTVO” predviđen je kao završni skup programa koji se u ovoj godini odvija u Subotici u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, Subotičke Biskupije i Zavoda za kulturu hrvata u Vojvodini. U okviru ovoga projekta održano je 6 sesija na kojem su uvodničari bili najugledniji teolozi, filozofi, sociolozi i politikolozi iz regiona, a koji se odvija u sklopu obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta. Skup će biti dvodnevni i odigraće se 16. i 17. Jula 2013.

IZDAVAČKA DELATNOST

Povodom obeležavanja 20 godina festival izvršni producen Otvoreni univerzitet Subotica priprema monografiju “Dodir večnosti” koja je posvećena dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka za poseban doprinos evropskom filmu. Autor ove publikacije je Nebojša Popović- novinar i filmski kritičar iz Beograda.

PROGRAM EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE “NEDELJA U PRIRODI”

Ovaj program se realizuje u saradnji između Evropske filmske Akademije i festivala. Ideja programa je da se obezbediti susret deset mladih filmskih stvaralaca iz svih delova Evrope sa nekoliko priznatih članova Evropske filmske akademije za vreme jednog vikenda. Nezvanična atmosfera garantuje platformu za inspiraciju i za susret otvorenog uma. Radi se o razmeni između različitih generacija filmskih stvaralaca i iz različitih kulturnih sredina. Ovakav susret je posebno važan za usmeravanje mladih filmskih autora.

“Nedelja u prirodi” je pokrenuta 1995. i organizuje se u saradnji sa različitim lokalnim partnerima.
Program će se održati od 19. do 21.7.2013. u prelepom ambijentu Đorđević salaša na obali Palićkog jezera. 

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3775

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.