Komentara: 12
Pregleda: 4650

Program zapošljavanja mladih sa srednjim obrazovanjem

14.07.2019. u 14:15h
Izvor: TV Subotica
Program pripravnika za mlade sa srednjim obrazovanjem jedna je od mera aktivne politike zapošljavanja koju sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje i realizuje se u skladu sa Javnim pozivom, u cilju smanjenja nezaposlenih osoba mlađih od 30 godina. Konkurs je otvoren do kraja novembra.
Program zapošljavanja mladih sa srednjim obrazovanjem

Ovaj program podrazumeva stručno osposobljavanje lica u struci, za koje tražilac posla ima adekvatno obrazovanje odnosno kvalifikaciju, u cilju obavljanja pripravničkog staža ili sticanja uslova za polaganje stručnog ispita kada je to predviđeno zakonom ilil pravilnikom kod poslodavca, kao uslov za rad na određenim poslovima, uz zasnivanje radnog odnosa.

- Nezaposlena lica koja mogu biti uključena u ovaj program, pre svega, moraju imati završeno srednje obrazovanje i moraju pripadati kategoriji lica mlađih od 30 godina koja se vode na evidenciji nezaposlenih lica duže od šest meseci. Zatim, tu su kategorije nezaposlenih lica sa invaliditetom, Romi i kategorija lica mlađih od 30 godina koji su imali ili imaju status lica u domskom smeštaju, hraniteljskim ili starateljskim porodicama - objašnjava Milena Kosović, organizatorka obrazovanja odraslih u subotičkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Javni poziv odnosi se na poslodavce iz privatnog sektora. Nacionalna služba za zapošljavanje će u trajanju od šest meseci ili 12 meseci, poslodavcu koji se odluči na angažovanje radnika ovim putem, refundirati mesečnu neto zaradu u iznosu od 28.000 dinara, uz pripradajuće poreze i doprinose za pun fond prisustva na radu pripravnika. U oba slučaja, obaveza firme je da nakon završenog perioda finansiranja, zadrži lice u radnom odnosu još najmanje tri meseca, odnosno šest meseci.

- Lice dobija mogućnost da obavi pripravnički staž i položi stručni ispit, ukoliko mu je to uslov za rad na određenim poslovima. Tako, na primer, imamo advokate koji se dosta često javljaju kroz program stručne prakse, a pripadaju privatnom sektoru, to su građevinske firme da bi njihovi građevinski inženjeri i arhitekte mogli dobiti licencu, zdravstveni radnici koji moraju obaviti pripravnički staž i položiti stručni ispit da bi mogli raditi u struci - dodaje Kosović.

Konkurs je aktuelan do 29. novembra tekuće godine, a tekst Javnog poziva, sa pripadajućom dokumentacijom, dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje ili se može preuzeti u subotičkoj Filijali.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4650
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.