• Pregleda: 3661

Program proslave oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na 13. oktobar 1918. godine, dan kada je Subotica oslobođena, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Udruženje ratnih dobrovoljaca i njihovih poštovalaca, Bunjevački kulturni centar i Grad Subotica organizovali su program pod nazivom "U slavu 13. novembra 1918. - 96 godina slobode".
Program proslave oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Obeležavanje ovog značajnog datuma u istoriji Subotice, počinje sutra u 19 časova u bioskopu Eurocinem projekcijom filma „Čujte Srbi“, Gorana Vukčevića, dok će centralna svečanost „Braća uvek-uvik zajedno“ biti održana u sredu sa početkom u 19 člasova, na sceni Jadran.

Tog 13. novembra 1918. godine slavna srpska vojska je ušla u Suboticu, čime je ona postala slobodan grad, što označilo i kraj Prvog svetskog rata.

Program pod nazivom „U slavu 13. novembra 1918. godine-96 godina slobode“  u organizaciji Srpskog kulturnog centar „Sveti Sava“, Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih poštovalaca, Bunjevačkog kulturnog centra i Grada Subotica počinje sutra u 19 časova proekcijom dokumentarno-igranog filma „Čujte Srbi“, Gorana Vukčevića u bioskopu Eurocinema. Svečani program „Braća uvek-uvik zajedno“ biće održan u sredu sa početkom u 19 časova, na sceni Jadran.

Na sam datum osobođenja, u četvrtak u 10,15 časova na Železničkoj stanici,  biće organizovano polaganje venaca na Spomen ploču. Od 10,30 časova biće održan pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima od 1912-1918. na Puškinovom trgu. Izložbom „Memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji severne Bačke i Banata“ organizatorima ovogodišnjeg programa, priključio se i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Program:

11. novembar (utorak)
19 časova - Dokumentarno - igrani film "Čujte Srbi" reditelj Goran Vukčević (Bioskopska sala Otvorenog univerziteta)

12. novembar (sreda)
19 časova - Svečani program "Braća uvek - uvik zajedno"
Pozorišna sala Jadran u 19. 00 časova, učestvuju:

  • Mešoviti hor SKC "Sveti Sava"
  • Folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra
  • Dramski umetnik Miloš Stanković
  • Dejan Anđelović, frula
  • KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada

13. novembar (četvrtak)
10,15 časova - Železnička stanica - Polaganje venaca na Spomen ploču
10,30 časova - Puškinov trg - Pomen i polaganje venaca na spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine

- Izložba - memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji Severne Bačke i Banata - Međuopštinski zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica (Organizatori: Srpski kulturni centar "Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, kao i Grad Subotica.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

13
sim Odgovori
Sveti Sava i kosovski mucenici kao i Kotromanici vam verovatno sada[*...*] Barem cutite da vas nigde nema, da spasite bar nesto od obraza ako ga uopste imate. Bolje da organizujete " program" izvinjenja i odavanja pocasti onima koji su tada nesebicno branili pravo,cast i obraz Nemanjica i Kotromanica a da su pri tome cak pripadali nekim sasvim drugim nacionalnim korpusima - doba vitestva koje je proslo - Slava im ! ! !
Alvatna Odgovori
Gde su se odvijale glavne bitke za oslobođenje Subotice? Bas bi volila da znam, jer jos od nikog nisam
cula, kako je nasa Subotica oslobođenja 1918. godine. Da li je bilo puno poginulih i ranjenih, ili mozda
najvise pijanih dosli vozom i useteli se, oslobodivsi nas bez i jednog ispaljneg metka. Najveca Bunjevka
[*...*]
SRBiN Odgovori
Bolje da me niste oslobadjali Braco moja !
A za sve imam jednu knjigu pazljivo je citajte.
http://www.krajinaforce.com/dokumenti/arcibald_rajs_cujte_srbi.pdf
boa Odgovori
@alvatna@

Nekad je stvarno bolje da ćutis, tj. da ne pišeš...
Grgur Odgovori
A od čega je to Subotica "oslobođena"? Od civilizacije, eto od čega.
marco Odgovori
96 godina okupacije...
stole Odgovori
Da se neka teritorija oslobodi prvo treba izgubiti,dakle treba biti okupirana,sa ovim se svi slazemo zar ne?Autoru teksta bi postavio pitanje u vezi sa naslovom, od koje godine je Vojvodina bila okupirana ili kada je drzava srbija izgubila Vojvodinu?Ili su poklonili srbiji da bi se oslabila madjarska?
srbenda iz backe topole Odgovori
..@ alavatna.. a sta da vam kazem .. nije bilo previse pucnjave .. jerbo je neka .Cuveno hrabraaaaa czarskaaaa vojska ... uhvatila takav tutanj pred opancima, da je ni irski visoko letaci nisu VIDILI.. ni u DALJINI..
srbenda iz backe topole Odgovori
jos koju nulu pored 96.. Toliko cemo da budemo na ovim prostorima.. Kao oslobodioci .Utuvi to sebi u glavicu.. ha ha ha
Arpad Odgovori
maslo velikog orjenta.
Aleksa Odgovori
Molim vas prestanite vec jednom da nas oslobadjate!
stole Odgovori
srbenda iz backe topole-potpuno ste u pravu sto se tice ko ostaje i dokle,ostaju politicari,radnici u javnim preduzecima i penzioneri,ostali napustaju zemlju
Bačo Odgovori
alvatna,
živiš na račun srpskog budžeta, pljuješ u izvor iz kojeg piješ,
šta misliš, dokle tako;
vidim lagodno živiš, ništa ne radiš osim što pljuješ po subotica.com
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.